Οι 7 από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης που βρίσκονται στην Ελλάδα

Στέκουν στους αιώνες και βλέπουν τους ανθρώπους να προχωρούν και να εξελίσσονται. Πολίτες τους είναι κάθε λίγο και άλλοι. Κι όμως όλοι το ίδιο σημαντικοί γι’ αυτές. Οι αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, παρά τις αλλαγές, κατοικούνται αδιάλειπτα χιλιάδες χρόνια τώρα και συνδυάζουν την Ιστορία με το σήμερα. Το εντυπωσιακό είναι ότι πολλές από αυτές βρίσκονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα επτά από τις δέκα είναι στη χώρα μας.

Δες ποιες είναι και την επόμενη φορά που θα βρεθείς εκεί, ανακάλυψε τις αρχαίες γωνιές τους…

Χανιά

Η πόλη αυτή της Κρήτης θεωρείται ότι είναι η τοποθεσία στην οποία οι Μινωίτες έκτισαν την Κυδωνία. Οι ανασκαφές, μάλιστα, έχουν δείξει ότι είναι κατοικημένη από τη Νεολιθική εποχή (3.000-2.000 π.Χ. Εκτός του ότι είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις στην Ευρώπη, είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο ελκυστικές στην Ελλάδα. Θα βρεις γαλάζιες παραλίες, μουσεία, γραφικά σοκάκια και φιλόξενους κατοίκους.

Τρίκαλα

Ο λόγος για την αρχαία πόλη της Τρίκκας η οποία ιδρύθηκε περίπου 5.000 χρόνια πριν, κοντά στο 3.000 π.Χ. Η πόλη πήρε το όνομά της από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού. Η τοποθεσία της δίπλα στο ποτάμι έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο να αναπτυχθεί τόσο. Αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας. Εκεί έζησε και έδρασε, επίσης, ο Ασκληπιός, που σήμερα αποτελεί έμβλημα της πόλης καθώς ήταν και ο βασιλιάς της πόλης.

Άργος, η αρχαιότερη στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Και ήρθαμε όχι απλώς σε μια από τις αρχαιότερες πόλεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά στην αρχαιότερη. Και είναι το Άργος. Μετρώντας επτά χρόνια ζωής μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι μια πόλη ανοιχτό μουσείο. Κάνοντας μια βόλτα στην περιοχή θα παρατηρήσεις τα αρχαιολογικά μνημεία από την Εποχή του Χαλκού αλλά και στοιχεία του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Ανάμεσα στα υπολείμματα της αρχαίας αγοράς μπορεί να διακρίνεις τμήματα του θαυμαστού λαξευτού θεάτρου με τις 20.000 θέσεις.

Θήβα

Η Θήβα κατοικήθηκε περίπου 5.000 χρόνια πριν, με την ελληνική μυθολογία να σημειώνει πως είναι η γενέτειρα του Ηρακλή, αλλά και της Σφίγγας πριν λυθεί το αίνιγμά της. Μπορεί να μην είναι ένα γνωστό τουριστικό μέρος αλλά σίγουρα έχει να σου δείξει πολλά από την ιστορία της. Το γεγονός ότι η σύγχρονη πόλη είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας σου δίνει μια μοναδική ευκαιρία. Αυτό σημαίνει ότι θα δεις τα σημάδια αυτής της ιστορίας των 5.000 ετών παντού διάσπαρτα. Είναι, επίσης η πόλη που ενέπνευσε μεγάλους τραγικούς όπως τον Σοφοκλή, τον Αισχύλο και τον Ευρυπίδη.

Χαλκίδα

Η συγκεκριμένη πόλη είναι τουλάχιστον 2.800 ετών. Απόδειξη ότι ο Ομηρος αναφέρεται στην Ιλιάδα στην Χαλκίδα, περίπου το 762 π.Χ. Σύμφωνα με γραφές η πόλη ιδρύθηκε πριν από τον Τρωικό Πόλεμο, μεταξύ του 12ου και 13ου αιώνα π.Χ., από τους Ιωνες. Ο κύριος οικισμός βρίσκεται σε ένα στενό κανάλι νερού, που χωρίζει την Εύβοια από την ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι ίσως μια από τις πόλεις που δε θα δεις τόσο έντονα τα στοιχεία των πολιτισμών που πέρασαν ανά τους αιώνες από εκεί.

Πάτρα

Μπορεί να σου φαίνεται παράξενο αλλά πράγματι οι ανασκαφές δείχνουν ότι η περιοχή έχει κατοικηθεί από την πρωτοελλαδική περίοδο στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ.. Μετά από έναν σεισμό τον 6ο αιώνα, ένα κάστρο χτίστηκε από τη μία πλευρά του Παναχαϊκού όρους, με την πόλη να χωρίζεται σε άνω και κάτω συνοικίες. Αν ψάξεις θα δεις ότι έχει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Σήμερα η Πάτρα είναι μια σύγχρονη πόλη. Το λιμάνι της είναι ένα από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα και αποτελεί την κύρια πύλη προς τη Δύση.

Αθήνα

Από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει η Αθήνα. Μια απλή βόλτα στο κέντρο της αρκεί για να δεις πόσοι πολιτισμοί συνθέτουν την κουλτούρα της. Η Αθήνα κατοικήθηκε τουλάχιστον από το 5.000 π.Χ. Οι ελληνικοί μύθοι λένε ότι πήρε το όνομά της από Αθηνά, η οποία φύτεψε έναν σπόρο ελιάς σε «μάχη» με τον Ποσειδώνα. Με το δέντρο που άνθισε να θεωρείται πιο ιερό από το νερό που απελευθέρωσε ο Ποσειδώνας, χτυπώντας βράχο με την τρίαινά του, η θεά της σοφίας έγινε η προστάτιδα της πόλης. Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την Ακρόπολη, την Πλάκα και να αγναντέψουν από τον Λυκαβηττό καταλαβαίνοντας γιατί έχει αγαπηθεί τόσο αυτή η πόλη.

πηγή