Μιλώντας με τα ζώα: επικοινωνία και ανάγνωση συναισθημάτων

Μπορεί να μην επικοινωνούμε με τα ζώα με τρόπο παρόμοιο με τον δόκτορα Ντούλιτλ που μιλούσε «φαρσί» τη γλώσσα τους, αλλά πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μπορούμε από τους ήχους που κάνουν, να αποκτήσουμε πληροφορίες για τα συναισθήματά τους, όπως η ένταση και αν είναι θετικά ή αρνητικά.

 Η δρ Ελοντί Μπρίφερ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δημοσίευσαν την έρευνά τους στην επιθεώρηση Royal Society Open Science και εξηγούν με ποιον τρόπο κατέγραψαν τους ήχους των έξι ειδών ζώων που μελέτησαν: άλογα, χοίρους, αίγες, αγελάδες, άγρια άλογα και αγριογούρουνα. Αρχικά κατέγραψαν κατά πόσον ο ήχος αφορούσε χρονική περίοδο που το ζώο ήταν σε διέγερση (κάτι που διαπιστώνεται από την ταχυκαρδία ή την κίνησή του) και αν παραγόταν σε θετικό πλαίσιο (όπως εν αναμονή τροφής) ή σε αρνητικό (όταν δηλαδή βρίσκονταν απομονωμένα). Για τους ανθρώπους χρησιμοποίησαν μαγνητοφωνήσεις αλληλουχιών λέξεων χωρίς νόημα. Αυτές είχαν καταγραφεί σε κατάσταση οργής ή φόβου, ώστε να εκφράζουν υψηλότερη ή χαμηλότερη ένταση συναισθημάτων (διέγερση), και με οργίλο ή χαρούμενο τρόπο ώστε να υποδεικνύουν αρνητικό ή θετικό πλαίσιο. Στη συνέχεια, ζήτησαν από 1.024 εθελοντές από 48 χώρες να ακούσουν προσεκτικά τα ζεύγη των λέξεων. Οι εθελοντές άκουσαν τέσσερα ζεύγη ήχων για κάθε είδος. Στα δύο ζεύγη έπρεπε να αξιολογήσουν τη συναισθηματική ένταση ως υψηλή ή ως χαμηλή και στα υπόλοιπα να αξιολογήσουν το συναίσθημα ως θετικό ή αρνητικό. Όπως διαπιστώθηκε, οι εθελοντές αξιολόγησαν σωστά τη συναισθηματική ένταση στο 54,1% περιπτώσεων και τον τύπο του συναισθήματος σε ποσοστό 53,3%. Η περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι συμμετέχοντες κατανόησαν καλύτερα τους ήχους των οικόσιτων, εξημερωμένων ζώων.

Το επίπεδο διέγερσης σε άλογα και χοίρους αξιολογήθηκε ορθά στο 59% και 58% (αντιστοίχως) των περιπτώσεων, ενώ στους ανθρώπους στο 55%. Ο τύπος συναισθήματος αξιολογήθηκε ορθά σε ποσοστό 58% και 64%. Το ίδιο ποσοστό στους ανθρώπους δεν ξεπερνούσε το 68%.

Η δρ Μπρίφερ εκτιμά πως οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να εκπαιδευτούν ώστε να αναγνωρίζουν το «νόημα» των ήχων που κάνουν τα ζώα, κάτι που θα διευκολύνει όσους βρίσκονται σε μεγάλη εγγύτητα με αυτά, από τους κτηνοτρόφους μέχρι τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων, να τα καταλαβαίνουν καλύτερα.

 «Παλιότερα οι επιστήμονες εστίαζαν το ενδιαφέρον τους στη φυσική υγεία του ζώου κατά την αξιολόγηση της ευζωίας του. Σήμερα, όλοι αναγνωρίζουμε ότι και τα συναισθήματα αυτών των όντων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο», κατέληξε η δρ Μπρίφερ.