Το μεγαλύτερο γυναικείο μοναστήρι στην Ελλάδα

Στα βόρεια παράλια των χερσονήσων της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, σε μια καταπράσινη περιοχή από ελαιώνες, ανάμεσα στις κοινότητες Ορμύλιας και Βατοπεδίου, εγκαταστάθηκε πριν από 47 χρόνια το γυναικείο μοναστήρι της Ορμύλιας και Μετόχι Της Ιεράς Μονής Σίμωνος πέτρας Αγίου Όρους. Το Αγιορείτικο Μετόχι στην Ορμύλια Χαλκιδικής είναι το μεγαλύτερο γυναικείο μοναστήρι στην Ελλάδα με 120 και πλέον μοναχές και οικουμενική ακτινοβολία.

Μαρτυρίες για την ύπαρξη του Βατοπεδινού μετοχίου ηχούμε από τον 12ο αιώνα. Στο χώρο υπήρχε ένα κεντρικό κτίριο του 1903, ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και λίγοι μικροί αποθηκευτικοί χώροι . Από το 1974 το μοναστήρι αναπτύχθηκε ραγδαία και αποτελεί πλέον ένα πρότυπο μοναστηριακού κοινοβίου στην Ελλάδα.

Οι υπέροχες εγκαταστάσεις (τις οποίες θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί), τα φιλοτεχνήματα από τις μοναχές, τα ψηφιδωτά δάπεδα και οι τοιχογραφίες συνδυάζονται με εργαστήρια ζωγραφικής , υφαντικής, ιερογραφείο, ιατρείο, κτηνοτροφικές μονάδες κ.α.

Εκτός αυτών η μονή επιτελεί τεράστιο κοινωνικό έργο.  Ένα χιλιόμετρο από το μοναστηριακό συγκρότημα βρίσκεται το κέντρο ‘’Παναγία η φιλανθρώπινη’’ με τομέα ιατρικής πρόληψης και έρευνας και τομέα διάγνωσης έργων τέχνης.

Περιλαμβάνει εργαστήρια παθολογίας, οδοντιατρικής, μικροβιολογίας, μαστογραφία, μεγάλη αίθουσα συνεδρίων,  όπως και ξενώνα με  δυνατότητα φιλοξενίας 30 ατόμων.

Το Ιερό Κοινόβιο επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο  και εντυπωσιάζονται από την οργάνωση , την επιβλητικότητα του χώρου αλλά και την απίστευτη φιλοξενία που προσφέρουν απλόχερα οι μοναχές.

Κείμενο-βίντεο: Βασίλης Ζαγουρτζίνης

πηγή