Η Γη και η Σελήνη όπως φαίνονται από τον Άρη

Αυτή η άκρως εντυπωσιακή εικόνα της Γης και του φεγγαριού της, όπως φαίνονται από τον Άρη, συνδυάζει την καλύτερη εικόνα της Γης με την καλύτερη εικόνα της Σελήνης μέσα από τέσσερα σετ εικόνων που λήφθηκαν στις 20 Νοεμβρίου 2016 από την κάμερα High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) του NASA Mars Reconnaissance Orbiter.

High Resolution Imaging Experiment ή αλλιώς HiRISE
Credit: NASA

Κάθε σετ από αυτές τις εντυπωσιακές εικόνες υποβλήθηκε σε ξεχωριστή επεξεργασία, έτσι ώστε η Σελήνη να είναι αρκετά φωτεινή προκειμένου να μπορούμε να την δούμε στην εικόνα. Η Σελήνη είναι πολύ πιο σκοτεινή από τη Γη και μετά βίας θα ήταν ορατή στην ίδια κλίμακα φωτεινότητας με τη Γη. Παρόλα αυτά η συνδυασμένη προβολή της Γης και της Σελήνης διατηρεί τα σωστά μεγέθη και τις θέσεις των δύο σωμάτων μεταξύ τους.

Το HiRISE τραβάει εικόνες σε τρεις ζώνες μήκους κύματος: υπέρυθρες, κόκκινες και μπλε-πράσινες τα οποία πάνω στην εικόνα εμφανίζονται εδώ ως κόκκινο, πράσινο και μπλε, αντίστοιχα. Το κοκκινωπό χαρακτηριστικό στη μέση της εικόνας της Γης είναι η Αυστραλία. Η Νοτιοανατολική Ασία εμφανίζεται ως η κοκκινωπή περιοχή (λόγω βλάστησης) κοντά στην κορυφή ενώ η Ανταρκτική είναι το φωτεινό σημείο κάτω αριστερά. Άλλες φωτεινές περιοχές είναι τα σύννεφα.

Η μεγάλη και ισχυρή κάμερα HIRISE τραβάει φωτογραφίες που καλύπτουν τεράστιες περιοχές του εδάφους του Άρη, ενώ μπορεί να δει χαρακτηριστικά τόσο μικρά όσο ένα τραπέζι κουζίνας!

Οι εικόνες του ζεύγους Γη – Σελήνη, λήφθηκαν για τη βαθμονόμηση ή πιο απλά για το «καλιμπράρισμα» των δεδομένων του HiRISE. Την στιγμή λήψης των εικόνων, ο Άρης βρισκόταν σε απόσταση περίπου 205 εκατομμύριων χιλιομέτρων από τη Γη.

Οι φυσικές θέσεις του Άρη, της Γης και του Ήλιου κατά τη λήψη της εικόνας.

πηγή