Κοζάνη: Νέα ευρήματα της Αρχαιολογικής υπηρεσίας στην θέση Πολεμίστρας Αιανής

Δυο κτίσματα που χρονολογούνται το 2.000 π.χ εντοπίστηκαν στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου στην θέση Πολεμίστρα Αιανής από τις σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία Κοζάνης στην περιοχή.

Πρόκειται για δυο κτίσματα ενός οικισμού της πρώιμης και μέσης εποχής χαλκού που η διάβρωση έφερε στο φως. Στην περιοχή είχε προηγηθεί ανασκαφική έρευνα το 1994.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των ανασκαφών ΑΠΕ, όπου τοποθετούνται ανεμογεννήτριες αλλά και φωτοβολταΐκά η αρχαιολογική υπηρεσία Κοζάνης συνεχίζει τις έρευνες και την επίβλεψη στις περιοχές της Ακρινής, Μεσιανής στην Σκήτη και την Γαλατινή πριν προχωρήσουν οι εργασίες.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες προς ολοκλήρωση βρίσκεται η ανασκαφή στο ορυχείο της Μαυροπηγής όπου ανασκάφτηκαν φέτος οικισμοί και νεκροταφεία διαφόρων εποχών μεταξύ αυτών με σημαντικότερη ένα εκτεταμένο νεκροταφείο από την εποχή του σιδήρου μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια.

Τα ευρήματα των ανασκαφών του 2020, 2021 και 2022 συνδέονται άμεσα με το σημαντικό οικισμό που βρέθηκε στη θέση Κάστρου. Ένας λόφος στην περιοχή του Ορυχείου Μαυροπηγής που έδωσε σημαντικά ευρήματα των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων όπως μια μικρή οικιστική εγκατάσταση της νεολιθικής εποχής και της εποχής του σιδήρου.

Κείμενο: Δέσποινα Αμαραντίδου

πηγή