Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ: Πώς είναι να εργάζεσαι στην Ανταρκτική;

Γνώρισα πρόσφατα τον Σαμ, έναν Aμερικανό που η ζωή τού τα έφερε με τέτοιο τρόπο, που σήμερα εργάζεται σε ένα από τα πιο σπάνια πόστα στον κόσμο: είναι ξεναγός στην αφιλόξενη, απομονωμένη και καταπαγωμένη ήπειρο της Ανταρκτικής! Συγκεκριμένα, η δουλειά του είναι να οδηγεί φουσκωτά σκάφη και να μεταφέρει τουρίστες και επιστήμονες – ενίοτε δίνει διαλέξεις σχετικές με τον πάγο και τον καιρό! Μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ανταρκτικής, Αλάσκας και Βουλγαρίας – εντελώς γεωγραφόπουλο ο φίλος μας! Πάμε λοιπόν να δροσιστούμε και να ταξιδέψουμε μέσα από την ιστορία του.

Τον μισό χρόνο ο Σαμ εργάζεται στην Ανταρκτική και τον άλλο μισό στην Αλάσκα.

Συνήθως, όταν ακούμε για Ανταρκτική, σκεφτόμαστε αχανείς άγονες εκτάσεις, μια παγωμένη έρημο με λίγες επιστημονικές βάσεις (και πολλούς πολλούς πιγκουίνους!). Τι άλλο υπάρχει εκεί;
Το μεγαλύτερο μέρος της είναι πράγματι ένα τεράστιο στρώμα πάγου με πάχος μέχρι και 4,6 χιλιόμετρα και ακραίες συνθήκες στην επιφάνειά του. Όλη η πανίδα της ηπείρου στηρίζεται στον ωκεανό για την εύρεση τροφής, επομένως όλη η ακτή, ειδικά στην Ανταρκτική Χερσόνησο, σφύζει από ζωή τη θερινή περίοδο. Βλέπουμε πάρα πολλές φώκιες, φάλαινες και φυσικά εκατοντάδες χιλιάδες πιγκουίνους. Η συγκέντρωση της άγριας ζωής τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ανταρκτική δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Γης.

Ποια είναι τα τρία πράγματα που θα ήθελες να γνωρίζουν όλοι για την Ανταρκτική;
Η Ανταρκτική αντιπροσωπεύει την καλύτερη εκδοχή της ανθρωπότητας, καθώς καλύπτεται από μια μοναδική συνθήκη που την προστατεύει για «την ειρήνη και την επιστήμη». Παρόλο που επτά κράτη διεκδικούν εδάφη της ηπείρου, όλα τους έχουν υπογράψει αυτή τη συνθήκη, βάζοντας τις όποιες διεκδικήσεις στην άκρη. Αυτό σημαίνει πως η Ανταρκτική είναι πράγματι μια ήπειρος για όλους τους ανθρώπους. Το γεγονός πως αυτή η συνθήκη δεν υπεγράφη μόνο από τα κράτη που διεκδικούν εδάφη, αλλά και από τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, είναι εξωπραγματικό.
Ο πάγος της Ανταρκτικής υπάρχει σε μια κλίμακα που είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Αντιστοιχεί στο 70% του γλυκού νερού του πλανήτη (που σημαίνει ότι όλα τα ποτάμια, οι λίμνες, τα υπόγεια ύδατα και άλλοι πάγοι του κόσμου αντιπροσωπεύουν μόνο το 30%).

Η Ανταρκτική είναι πολύ πιο κρύα από την Αρκτική, επειδή την απομονώνει από τον υπόλοιπο κόσμο ο Νότιος Ωκεανός, ο πιο άγριος του πλανήτη μας. Δουλεύω στο πιο ζεστό μέρος της ηπείρου και ακόμη και το καλοκαίρι χιονίζει πολλές μέρες και συχνά η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν. Τον χειμώνα η επιφάνεια του ωκεανού γύρω από την ήπειρο παγώνει και η θερμοκρασία στο εσωτερικό του μπορεί να πέσει στους -90°C.

Αν λιώσει ο πάγος της Ανταρκτικής, η στάθμη της θάλασσας προβλέπεται να ανέβει περίπου 60 μέτρα!

Ποιες είναι οι πιο αξέχαστες εμπειρίες σου;
Η Ανταρκτική είναι μακράν το πιο απίστευτο μέρος που έχω επισκεφθεί. Έχω δει να πέφτουν στον ωκεανό κομμάτια πάγου σε μέγεθος δεκαώροφης πολυκατοικίας. Έχω μπει σε υποβρύχιο και έχω δει απίστευτα πολύχρωμη ζωή σε βάθος 100 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχω δει φώκια-λεοπάρδαλη να πιάνει και να τρώει πιγκουίνο ακριβώς δίπλα μου. Δεν βαριέμαι ποτέ να κοιτάζω τα τοπία με ατελείωτα βουνά και πάγο, τοπία που δεν τα βρίσκεις πουθενά αλλού στη Γη. Επίσης, λατρεύω τις καταιγίδες του Νότιου Ωκεανού…

Τι θέσεις εργασίας υπάρχουν στην Ανταρκτική;
Μου πήρε χρόνια αιτήσεων σε πολλές εταιρείες (και είχα φίλους σε αυτές τις εταιρείες που με σύστηναν!) προτού καν λάβω μια απάντηση, πόσο μάλλον μια πρόσληψη. Στις βάσεις βρίσκεις δουλειές σε επιστημονικούς κλάδους, αλλά υπάρχουν και άλλοι υποστηρικτικοί ρόλοι. Για παράδειγμα, μπορείς να πας στην Ανταρκτική ως μάγειρας, μηχανικός, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός κ.τ.λ. Αν ενδιαφέρεσαι για κάτι τέτοιο, αξίζει να το ψάξεις και να το δοκιμάσεις.

Τι άλλα «ακραία» μέρη έχεις επισκεφθεί; Με ποιον τρόπο αλλάζει η οπτική σου για τον κόσμο μέσα από την εξερεύνηση;
Το άλλο βασικό μου «στέκι» είναι η νοτιοανατολική Αλάσκα, όπου η αδερφή μου με τον σύζυγό της διατηρούν μια μικρή επιχείρηση για εξορμήσεις με ράφτινγκ. Από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο αναλαμβάνω ξεναγήσεις και ταξίδια που διαρκούν από μία ημέρα μέχρι και δύο εβδομάδες. Σ’ αυτά τα ταξίδια περνάμε από ορμητικά νερά, συναντάμε τεράστια βουνά και παγετώνες, αρκούδες και ταράνδους κι έπειτα κατασκηνώνουμε σε όποια όχθη του ποταμού μάς αρέσει περισσότερο. Συχνά δεν συναντάμε κανέναν άλλο άνθρωπο στη διάρκεια του ταξιδιού.

Επίσης, είχα την τύχη να κάνω ράφτινγκ στο Γκραν Κάνιον τον χειμώνα με φίλους. Το καλύτερο κομμάτι της εμπειρίας είναι να βυθίζεσαι σε ένα τέτοιο θαύμα του κόσμου και να κοιμάσαι κάτω από τα αστέρια, δίπλα σε βράχους ηλικίας 1,7 δισεκατομμυρίων ετών.

Το να βρισκόμαστε στην άγρια φύση αλλάζει εντελώς τις προοπτικές μας. Διώχνει όλες τις ασήμαντες ανησυχίες της καθημερινής ζωής και μας εκθέτει στην πραγματικά συντριπτική απεραντοσύνη του σύμπαντος στο οποίο ζούμε. Μας επιτρέπει να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με ζωντανά όντα που έχουν τόσο διαφορετική ζωή από τη δική μας (κοιτάζοντας μια φάλαινα στα μάτια ή βλέποντας ένα άλμπατρος να διεκδικεί το ταίρι του με το οποίο θα παραμείνει «παντρεμένο» για περισσότερα από 40 χρόνια). Απολαμβάνω τις ανέσεις τού να βρίσκομαι σε μια πόλη, αλλά μετά από λίγο πρέπει να επιστρέψω και να ζήσω ξανά στην ύπαιθρο.

Περισσότερα για τις ξεναγήσεις του Σαμ στην Αλάσκα μπορείτε να βρείτε στο hainesrafting.com

πηγή