Μια προνύμφη εξολοθρεύει γρήγορα τα πλαστικά σκουπίδια

Οι συνεχώς αυξανόμενοι όγκοι πλαστικών σκουπιδιών τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα αποτελούν το νούμερο ένα πρόβλημα της μόλυνσης στον πλανήτη. Πολλές ερευνητικές ομάδες τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνολογίες και μεθόδους μαζικής και κυρίως ταχείας καταστροφής των πλαστικών σκουπιδιών. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτυχθεί διαφόρων ειδών μικροοργανισμοί που στα πειράματα που έχουν γίνει δείχνουν ότι μπορούν να διασπούν τις πλαστικές ύλες. Παράλληλα έχουν εντοπιστεί διαφόρων ειδών οργανισμοί που ζουν στη φύση και έχουν την φυσική ικανότητα διάσπασης των πλαστικών υλών.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Communications» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ισπανίας (CSIS) αναφέρει ότι η το σάλιο της προνύμφης του σκόρου που εισβάλει στις κυψέλες και τρώει το κερί που φτιάχνουν οι μέλισσες για τις κηρύθρες μπορεί να διασπά και μάλιστα εύκολα έναν από τους πιο κοινούς τύπους πλαστικής ύλης.

Το σκουλήκι κεριού όπως είναι ευρύτερα γνωστή αυτή προνύμφη μπορεί όπως φαίνεται να διασπά γρήγορα το πολυαιθυλένιο, που εδώ και περίπου ένα αιώνα αποτελεί βασικό συστατικό σε πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, πλαστικές σακούλες κ.α. Όπως συμβαίνει συχνά η αρχική παρατήρηση που οδήγησε στην έρευνα έγινε τυχαία όταν ένας επιστήμονας που ασχολείται ερασιτεχνικά με την μελισσοκομία καθαρίζοντας μια κυψέλη που είχε δεχτεί την «επίσκεψη» του σκουληκιού κεριού όπως αποκαλείται αυτή η προνύμφη εντόπισε τρύπες στην σακούλα με τις οποία είχε καθαρίσει την κυψέλη.

Οι τρύπες είχαν προκληθεί από τις προνύμφες που είχαν αποσπαστεί από την κυψέλη και το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για την έρευνα. Κάποια ένζυμα στο σάλιο της προνύμφης είναι αυτά που προκαλούν τη διάσπαση του το πολυαιθυλένιου και οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη τους μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας γρήγορης και αποτελεσματικής μεθόδου καταστροφής ή/και ανακύκλωσης πλαστικών υλών.

πηγή