Η ανακοίνωση της εταιρίας Notion – Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε. για το Τουριστικό Περίπτερο

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η εταιρεία μας επέλεξε να μην ακολουθήσει το συνεχές μπαράζ δηλώσεων, ανακοινώσεων και διατύπωσης απόψεων που σχεδόν καθημερινά εμφανίζονται στα ΜΜΕ, ως τοποθετήσεις μια μειοψηφίας κατοίκων της Λευκάδας.

Όχι γιατί δεν είχαμε τα επιχειρήματα, αλλά επειδή δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις μας οποιαδήποτε αντιπαράθεση με την κοινωνία και την κοινή γνώμη του νησιού.

Πλέον όμως, θεωρούμε ότι έχει ξεπεραστεί από κάποιους κάθε όριο διασποράς ανακριβών στοιχείων, ψεύδους και κακοήθειας.

Πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε την συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Λευκάδας που τοποθετείται θετικά για την υλοποίηση του έργου, σχετικά με κάθε πτυχή του θέματος αυτού.

– Η εταιρεία Notion – Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε. δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και διαχείριση ακινήτων,την πραγματοποίηση τουριστικών επενδύσεων και την εκμετάλλευση ξενοδοχειακών μονάδων και εγκαταστάσεων εστίασης.

Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της εταιρείας έχουν κατακτήσει εξέχουσα θέση στην διεθνή τουριστική αγορά και έχουν διακριθεί με περισσότερα από 10 διεθνή βραβεία, οργανισμών με αδιαμφισβήτητο κύρος.

Παράλληλα η εταιρεία έχει αναπτύξει συνεργασίες σε επίπεδο marketing σε όλες τις ξένες τουριστικές αγορές.

– Η ενασχόληση της εταιρείας μας με το Τουριστικό Περίπτερο  ξεκίνησε με την συμμετοχή μας στον διαγωνισμό της τελευταίας απότις τέσσερεις (4) επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις για την παραχώρηση χρήσης των εγκαταστάσεων (η πρώτη από αυτές ήταν το 2016 και οι υπόλοιπες μέσα στο 2017).

Σε διάστημα, δηλαδή, 12 μηνών υπήρξαν τρεις άκαρποι διαγωνισμοίπριν εμφανιστούν – στον τέταρτο – δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Και στις τέσσερεις διακηρύξειςπανομοιότυπα αναφερόταν ότι το προς παραχώρηση χρήσης αντικείμενο είναι τα κτίρια του τουριστικού περιπτέρου και οι εν γένει λουτρικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται μέσα στην ζώνη λιμένα, της οποίας το δικαίωμα εκμετάλλευσης ασκεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας,  ακίνητο που με ακρίβεια, προσδιορίζεται με συγκεκριμένο τοπογραφικό διάγραμμα και με συγκεκριμένο το εμβαδόν των 8.900 τμ.

 – Σε όλες τις φάσεις, των τεσσάρων διακηρύξεων του 2016 και του 2017, των τριών αλλεπάλληλων αποφάσεων παραχώρησης (από το 2018 ως το 2020) και των σταδίων που ακολούθησαν μέχρι το 2022, πάντοτε στη περιγραφή του παραχωρούμενου ακινήτου αναφερόταν η ίδια επιφάνεια.

– Όλες αυτές οι διακηρύξεις, αφορούν «παραχώρηση χρήσης» των εγκαταστάσεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι πώληση όπως κάποιοι θέλουν να την αποκαλούν, για δημιουργία εντυπώσεων. Δηλαδή μια μακροχρόνια μίσθωση, μέσω της οποίας το ακίνητο του Λιμενικού Ταμείουαποκτά σημαντικά αυξημένη αξία λόγω των έργων, των διαμορφώσεων και των υποδομών που ο παραχωρησιούχος θα έχει κάνει.

Η ισχύς της τελευταίας διακήρυξης του 2017, λήγει με την έκδοση της πράξης παραχώρησης. Έληξε δηλαδή όταν εκδόθηκε η πρώτη ομόφωνη απόφαση παραχώρησης του ΔΛΤΛ (η 10/2020) σε συνέχεια δικαστικής απόφασης που είχε προηγηθεί.

Η απόφαση παραχώρησης σε ότι αφορά στους όρους που περιλαμβάνει, ακολουθεί κατά γράμμα την διακήρυξη της 16-10-2017, με μόνη εξαίρεση την αναφορά στο εμβαδόν του προς παραχώρηση χώρου, που επειδή στο μεταξύ (το 2018) είχε δημοσιευτεί πράξη οριοθέτησης αιγιαλού το εμβαδόν προσδιορίστηκε στα 8.400 τμ.

– Η ίδια απόφαση παραχώρησης – σε ό,τι αφορά στο εύρος ισχύος της – ορίζει με απόλυτο τρόπο τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των δύο πλευρών, για το συνολικό χρονικό διάστημα ισχύος της παραχώρησης.

Μέχρι την ημέρα εγκατάστασης του μισθωτή (παραχωρησιούχου) η μόνη υποχρέωση που ισχύει αφορά στη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και συμβούλια, για την μελέτη διαμόρφωσης.

– Η μελέτη που εκπονήθηκε με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία της Λευκάδας και στο περιβάλλον της περιοχής, και εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), απεικονίζει όσα η εταιρεία μας ως παραχωρησιούχοςεκτιμά ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον χώρο για την εύρυθμη λειτουργία του, κάτι που άλλωστε προβλέπεται στηνσχετική αναφορά τόσο στην διακήρυξη όσο και στην απόφαση παραχώρησης.

Συμπεριέλαβε δηλαδή και έργα που αν και δεν προβλέφθηκαν στην διαδικασία παραχώρησης, είναι απαραίτητα για την ορθή – υγειονομικά και περιβαλλοντικά -τουριστική λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Παράδειγμα τέτοιων έργων αποτελεί η προτεινόμενη κατασκευή δικτύου λυμάτων που θα συνδέσει το τουριστικό περίπτερο με το δίκτυο της πόλης. Ομοίως η κατασκευή των δικτύων και εγκαταστάσεων ύδρευσης, ηλεκτροδότησης κλπ. Άλλωστε τα περισσότερα από τα έργα αυτά, θα αποτελέσουν μόνιμες υποδομές που θα καλύψουν ζωτικές ανάγκες της περιοχής του Κάστρου.

Είναι εύκολα αντιληπτό στον καθένα, πως οι λειτουργικές ανάγκες των εγκαταστάσεων το 2022 δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να καλυφθούναπό τις υποδομές του 1966 οι οποίες υπάρχουν στο συγκρότημα. Πολύ περισσότερο, δεν μπορούν να καλύψουν την λειτουργία του για τα επόμενα 20 χρόνια.

– Πρέπει να διευκρινίσουμε στο σημείο αυτό, ότι καμία πρόσθετη κτιριακή κατασκευή και καμιά προσθήκη χώρου δεν προτάθηκε, δεν επιδιώχθηκε και δεν επιδιώκεται από την μελέτη της εταιρείας μας.

Η μελέτη ακολουθεί απόλυτα τις δεσμεύσεις που ισχύουν για την περιοχή, καθώς και όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία και έτσι έλαβε τις εγκρίσεις των κορυφαίων οργάνων των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (ΚΑΣ και ΚΕΣΑ).

Όσα κακόπιστα αναφέρουν κάποιοι σχετικά με «νέα κτίρια» ή «νέα δόμηση» είναι ασύστολα ψέματα που λέγονται με μόνο στόχο την δημιουργία αρνητικού κλίματος σε βάρος της εταιρείας μας και γενικά της διαδικασίας, κάτι για το οποίο επιφυλασσόμαστε για ανάλογες νομικές ενέργειες.

– Είμαστε βέβαιοι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που αναφέρονται στα κτίρια και την μορφή που είχαν όταν κατασκευάστηκαν, δεν έχουν – λόγω της ηλικίας τους – εικόνα του πώς πραγματικά σχεδιάστηκαν τα κτίρια αυτά το 1966, όπως και πώς κατασκευάστηκαν.

Η εταιρεία μας, προκειμένου να προχωρήσει στην μελέτη του έργου με την μέγιστη δυνατή αναγωγή στην αρχική τους πολεοδομική και λειτουργική μορφή, αναζήτησε και εξασφάλισε τα αρχιτεκτονικά σχέδια της μελέτης που εκπόνησε ο εξαίρετος αρχιτέκτονας της εποχής κ. Σπ. Παπαδόπουλος.

Πόσοι από τους κριτές και τους επικριτές, έχουν τα σχέδια αυτά ώστε να μιλούν τεκμηριωμένα σχετικά με το «όπως ήταν» που ακούγεταικατ’ επανάληψη ;;;

– Για το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης της παραλίας, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναφορές. Είναι γνωστό σε όλους και έχει διατυπωθεί ήδη στην 22/2021 απόφαση του ΔΛΤΛ ότι η εταιρεία μας έχει χωροθετήσει στα σχέδια ένα πεζόδρομο,εκτόςτων εγκαταστάσεων,που θα μπορεί να χρησιμοποιείται από όλους όσους δεν θα ήθελαν να διέρχονται μέσα από αυτές.

Ο πεζόδρομος αυτός θα διαμορφωθεί, θα κατασκευαστεί και θα επιστρωθεί με δικές μας δαπάνες, πριν αποδοθεί σε κοινή χρήση.

Σε ότι αφορά στην εκμετάλλευση χώρου από τον δημόσιο αιγιαλό (εκτός της έκτασης του ΔΛΤΛ), είναι αυτονόητο ότι θα ακολουθηθούν κατά γράμμα όσα προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

– Σχετικά με την μελέτη ανακαίνισης των κτιρίων και διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου και όσα ανεύθυνα περιγράφονται σχετικά με πρόσθετες κατασκευές, πρόσθετη δόμηση και καταστρατήγηση του καθεστώτος προστασίας που ισχύει για την περιοχή,  θεωρούμε ότι το τελικό αποτέλεσμα περιγράφεται σε λίγες λέξεις της Υπουργού Πολιτισμού καςΜενδώνη στην κοινοβουλευτική απάντησή της όπου λέει :

«… θα συμφωνήσετε ότι η κατάσταση σήμερα είναι μια κατάσταση εγκατάλειψης, μια εικόνα αλγεινή, που προσβάλλει το μείζον αγαθό το οποίο είναι το μνημειακό σύνολο του Κάστρου της Αγίας Μαύρας και επομένως ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΗ είναι η παρέμβαση που γίνεται στον περιβάλλοντα χώρο»

και συμπληρώνει :

« … το ΚΑΣ γνωμοδότησε ότι δεν προκαλείται όχληση ή βλάβη, ενώ αντίθετα εξυπηρετεί τον αρχαιολογικόχώρο της Αγίας Μαύρας …»

Ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα προγραμματιστεί μια παρουσίαση της μελέτης και τότε θα γίνει σαφές σε όλους το γεγονός ότι όσα διαδίδονται είναι απλά τα επιμέρους στοιχεία μιας οργανωμένης προσπάθειας με στόχο την οπισθοδρόμηση η οποία υποστηρίζεται από ενέργειες κάποιων που πιστεύουν ότι το έργο θα θίξει δικά τους προσωπικά συμφέροντα.

Στόχος της εταιρείας μας είναι η συνολική εγκατάσταση να γίνει ένα πραγματικό κόσμημα για το οποίο οι κάτοικοι της Λευκάδας θα είναι υπερήφανοι, έτσι ώστε πολύ γρήγορα να σβηστεί από την μνήμη όλων, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εκεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Η ολοκλήρωση του έργου και η λειτουργία του θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή για την ευρύτερη περιοχή και αισθητικά (από το έργο που θα κατασκευαστεί) και κοινωνικά (από τις περισσότερες από 60 θέσεις εργασίας που προβλέπονται) αλλά και οικονομικά(αφενός από την προστιθέμενη αξία του ακινήτου και τα σημαντικά ετήσια έσοδα για το Λιμενικό Ταμείο και αφετέρου από το αναπτυγμένο επίπεδο marketingτης εταιρείας στις διεθνείς τουριστικές αγορές,που μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλει για την Λευκάδα ως τουριστικό προορισμό).

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, πιστεύουμε ότι το θέμα της επίσπευσης της έναρξης και της ολοκλήρωσης του έργου θα πρέπει να αποτελεί επιδίωξη όλων και όχι πεδίο αντιπαράθεσης στο φόντο πιθανών πολιτικών επιδιώξεων.

Είμαστε βέβαιοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Λευκάδας δεν έχει κανένα δίλημμα και προτάσσειτον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη όπως κάθε τόπος που επιθυμεί να προσελκύσει τουρισμό υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας για όλους.