Οι συναρπαστικές δυνατότητες του διαστημικού τουρισμού για πρώτη φορά στη WTM του Λονδίνου

Τις αναρίθμητες δυνατότητες του διαστημικού τουρισμού θα παρουσιάσει ο πρώην Πρόεδρος της Virgin Galactic, κ. Will Whitehorn, από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου στη World Travel Market του Λονδίνου, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που παρουσιάζονται διαστημικά ταξίδια στην παγκοσμίου ενδιαφέροντος έκθεση.

Ο κ. Whitehorn, ο οποίος σήμερα είναι Πρόεδρος της διαστημικής εμπορικής ένωσης UKspace, έχει μακρύ ιστορικό στον τομέα των ταξιδιών, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του με την British Airways Helicopters το 1982 και στη συνέχεια στην Thomas Cook πριν ενταχθεί στην Virgin Group ως Διευθυντής δημοσίων σχέσεων το 1987 και Πρόεδρος της Virgin Galactic το 2004, θέση που κράτησε μέχρι το 2011.

Ειδικότερα, ο κ. Whitehorn ως κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου με τίτλο, «Διάστημα: τα τελευταία σύνορα του ταξιδιού;», θα διερευνήσει κατά πόσο είναι πραγματικά εφικτός ο ευρύς διαστημικός τουρισμός, ποια θα είναι η μορφή του τις επόμενες δεκαετίες, καθώς και τις υψηλές ευκαιρίες για τον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού.

Μια ερώτηση που θα τεθεί εντός του συνεδρίου είναι εάν πρέπει να εξετάσουμε τον διαστημικό τουρισμό δεδομένης της κλιματικής έκτακτης ανάγκης και γιατί δισεκατομμυριούχοι όπως ο Sir Richard Branson, ο Jeff Bezos και ο Elon Musk έχουν εμμονή με τη διαστημική «κούρσα».

Περαιτέρω, ο κ. Whitehorn θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει και για την εμπειρία του δουλεύοντας για τον Sir Richard Branson αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να πουλήσει ένα όνειρο, όταν ουσιαστικά το προϊόν δεν υφίσταται ακόμη.

Σημειώνεται ότι η UBS έχει υπολογίσει πως η αγορά των διαστημικών ταξιδιών θα ανέρχεται σε 4 δις. δολάρια μέχρι το 2030, παρά τα εμπόδια που έχουν υπάρξει, όπως η πανδημία.

Τον Αύγουστο του 2022, η Blue Origin ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκτη διαστημική πτήση της, μεταφέροντας πέρα από τα σύνορα της γης έναν αστέρα του YouTube, έναν επιχειρηματία, έναν ορειβάτη, έναν ηγέτη τεχνολογίας, έναν μηχανικό και ένα στέλεχος τηλεπικοινωνιών.

Ωστόσο, η Virgin Galactic ανακοίνωσε ότι η έναρξη της εμπορικής της υπηρεσίας θα καθυστερήσει ξανά, αυτή τη φορά μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η Virgin Galactic υπέγραψε συμφωνία με τη Virtuoso– αν και με τις θέσεις να πωλούνται στην στάνταρ τιμή των 450.000 δολάρια, το αστρονομικό κόστος είναι πέρα από τις δυνατότητες των περισσότερων τουριστών.

Επιπλέον, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η SpaceX έγραψε ιστορία εκτοξεύοντας την πρώτη αποστολή στο διάστημα με ένα αποκλειστικά πολιτικό πλήρωμα.

Σχετικά, η διευθύντρια της World Travel Market του Λονδίνου, κα Juliette Losardo, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο διαστημικός τουρισμός ήταν για πολύ καιρό ένα φουτουριστικό όνειρο που τώρα γίνεται πραγματικότητα – αν και μόνο για λίγους ταξιδιώτες, αλλά φυσικά, το ίδιο ίσχυε κάποτε και για τα αεροπορικά ταξίδια, ενώ στην εποχή που διανύουμε, παρά τους εύλογους προβληματισμούς, είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν νέες ευκαιρίες για αναψυχή, όπως είναι τα ταξίδια στο διάστημα.

Κείμενο: Σοφία Κοντογιάννη

Πηγή