Όχι πια δισεκατομμυριούχος: Ο επιχειρηματίας που χάρισε την εταιρεία του στη Γη

Να χαρίσει ολόκληρη την εταιρεία του στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής αποφάσισε ο ιδρυτής της Patagonia, Yvon Chouinard. Ο επιχειρηματίας, που ίδρυσε την εταιρεία ρούχων εξωτερικού χώρου το 1973, ήταν δισεκατομμυριούχος και όπως λέει, αποφάσισε να «επανασχεδιάσει τον καπιταλισμό».

Η Patagonia, η οποία πραγματοποιεί τζίρο 1,5 δισ. δολαρίων τον χρόνο και σύμφωνα με τους New York Times αξίζει 3 δισ. δολάρια,  θα ανήκει στο εξής σε ένα τραστ που εστιάζει στο κλίμα καθώς και σε μία κοινοπραξία μη κερδοσκοπικών οργανισμών. «Κάθε δολάριο (από τα κέρδη της) που δεν επανεπενδύεται στην Patagonia θα διανέμεται ως μέρισμα για την προστασία του πλανήτη».

Ο Chouinard, που πριν χαρίσει την εταιρεία του διέθετε περιουσία 1,2 δισ. δολαρίων, πήρε την απόφαση αυτή με τη σύζυγο του και τα δύο ενήλικα παιδιά του.

 

«Ενώ κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική κρίση, δεν είναι αρκετό. Έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση της κρίσης, διατηρώντας παράλληλα ανέπαφες τις αξίες της εταιρείας. Μια επιλογή ήταν να πουλήσουμε την Patagonia και να δωρίσουμε όλα τα χρήματα. Αλλά δεν μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα διατηρούσε τις αξίες μας ή θα συνέχιζε να απασχολεί την ομάδα των ανθρώπων μας σε όλο τον κόσμο», εξήγησε σε επιστολή του.

«Ένας άλλος δρόμος ήταν να μπει η εταιρεία στο χρηματιστήριο. Τι καταστροφή θα ήταν αυτό. Ακόμη και οι εισηγμένες εταιρείες που έχουν καλές προθέσεις δέχονται υπερβολικές πιέσεις να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη σε βάρος της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και υπευθυνότητάς τους», συνέχισε.

Για να καταλήξει: «Για να πούμε την αλήθεια, δεν υπήρχαν καλές διαθέσιμες επιλογές. Έτσι, δημιουργήσαμε τις δικές μας».

Οι μετοχές της εταιρείας θα ανήκουν πλέον σε ένα τραστ που εστιάζει στο κλίμα και σε μια ομάδα μη κερδοσκοπικών οργανισμών, που ονομάζονται Patagonia Purpose Trust και Holdfast Collective αντίστοιχα. Όλα τα κέρδη που δεν είναι αναγκαία για τη λειτουργία της εταιρείας θα διατίθενται, μέσω των οργανισμών αυτών, για την προστασία του περιβάλλοντος. Την εποπτεία του τραστ θα έχουν μέλη της οικογένειας και στενοί σύμβουλοι.

Η Patagonia υπολογίζει ότι θα δωρίζει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ανάλογα με την πορεία της επιχείρησης.

Η εταιρεία πουλάει νέα και μεταχειρισμένα ρούχα εξωτερικού χώρου, εξοπλισμό για υπαίθριες δραστηριότητες όπως κάμπινγκ, ψάρεμα και αναρρίχηση, καθώς και τρόφιμα και ποτά που παράγονται από βιώσιμες πηγές.

Αφότου ενημέρωσε τους υπαλλήλους της για αυτήν την κίνηση, η εταιρεία άλλαξε την ιστοσελίδα της, όπου πια δηλώνει ότι «η Γη είναι πλέον ο μοναδικός μας μέτοχος».

πηγή