Χιλή: Εντυπωσιακή κατάρρευση παγετώνα στην Παταγονία (βίντεο)

Κόβει την ανάσα η εικόνα του καταπίπτοντος παγετώνα από ύψος 200 μέτρων περίπου

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις που αποδυναμώνουν τα τοιχώματα του πάγου προκάλεσαν το σπάσιμο τμήματος ενός παγετώνα σε ένα εθνικό πάρκο στην περιοχή της Παταγονίας της Χιλής που καταγράφηκε σε βίντεο από τουρίστες.

Σε βίντεο που έγινε αμέσως viral, ένας παγετώνας που βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού ύψους περίπου 200 μέτρων έσπασε στο Εθνικό Πάρκο Queulat, που βρίσκεται πάνω από 1.200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο της Χιλής.

Οι αποκολλήσεις μεταξύ μαζών πάγου είναι φυσιολογικές, λέει ο κλιματολόγος Ραουλ Κορδέρο από το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο, αλλά σημείωσε ότι η συχνότητα αυτών των γεγονότων είναι ανησυχητική. «Αυτό το είδος γεγονότων πυροδοτείται από καύσωνες ή από έντονες βροχοπτώσεις – και τα δύο συμβαίνουν όλο και πιο συχνά σε ολόκληρο τον πλανήτη, όχι μόνο στη Χιλή», είπε ο κ. Κορδέρο.

Σύμφωνα με τον ίδιον, πριν από την κατάρρευση σημειώθηκε κύμα ζέστης με «πολύ ασυνήθιστες» θερμοκρασίες σε εκείνη την περιοχή της Παταγονίας.

Ο κ. Κορδέρο πρόσθεσε ότι καταγράφηκε επίσης ένας «ατμοσφαιρικός ποταμός» που αποτελείται από σχετικά ζεστό αέρα φορτωμένο με υγρασία. Όταν αυτός ο «ποταμός συναντά την τοπογραφία των Άνδεων και της Παταγονίας, σχηματίζει μεγάλα σύννεφα και εξαπολύει βροχόπτωση.

«Μία από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ότι αποσταθεροποιεί αρκετούς παγετώνες και συγκεκριμένα ορισμένους ασταθείς τοίχους παγετώνων», δήλωσε ο κ. Κορδέρο στο πρακτορείο Reuters. «Αυτή είναι η περίπτωση αυτού που συνέβη τις τελευταίες ημέρες στην Παταγονία με παρόμοιο τρόπο με αυτό που συνέβη πριν από μερικούς μήνες τόσο στα Ιμαλάια όσο και στις Άλπεις».

πηγή