Επιδημία η εγκατάλειψη και η κακοποίηση ζώων

Οι δράσεις της νεοσύστατης Διεύθυνσης Προστασίας Ζώων του υπ. Εσωτερικών

Μιλάμε πια για επιδημία σκληρότητας, απανθρωπιάς, αναισθησίας δίποδων με θύματα ανυπεράσπιστα τετράποδα «του δρόμου» αλλά και ζωντανά για τα οποία έκλεισε ο κύκλος φιλοξενίας τους σε σπίτια από εποχικούς ζωόφιλους… Ειδικά φέτος το καλοκαίρι οι εγκαταλείψεις οικόσιτων ζώων αυξήθηκαν κατά πολύ. Μάλιστα εκτός από τους σκύλους –που συνήθως αφήνονται στον δρόμο–, σημαντικός ήταν και ο αριθμός των κουνελιών (ναι, καλά διαβάζετε) που βρέθηκαν να τρώνε χορτάρι σε πάρκα της Αθήνας ή να ψάχνουν τον… δρόμο τους στην Πατησίων. Από την άλλη, μικρός είναι ο αριθμός σκύλων που εντοπίζονται στον δρόμο και φέρουν μικροτσίπ, ενώ ελάχιστοι από αυτούς είναι καταχωρισμένοι στη σχετική βάση δεδομένων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εντοπιστεί ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους.

Όσοι ασχολούνται με την περισυλλογή των αδέσποτων –πρώην οικόσιτων– στους δήμους αναφέρουν ότι πολλές φορές οι κτηνίατροι βάζουν τσιπ στα ζώα, όμως αμελούν να περάσουν τα στοιχεία του ζώου στη σχετική πλατφόρμα. Η πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, από την άλλη, υπερασπιζόμενη τον κλάδο, τονίζει ότι πολλοί ιδιοκτήτες τοποθετούν μόνοι τους τσιπ στους σκύλους τους προκειμένου να φαίνονται νόμιμοι σε ενδεχόμενο αστυνομικό έλεγχο. Η Μαριάνθη Δημοπούλου, ειδική γραμματέας στη νέα Διεύθυνση Προστασίας Ζώων που έχει συσταθεί εδώ και τρεις μήνες στο υπουργείο Εσωτερικών, εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η λειτουργία του ενιαίου μητρώου, που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και θα συνδέει όλες τις βάσεις δεδομένων που αφορούν τα ζώα, «θα λύσει το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό». Σύντομα, και τα βιβλιάρια υγείας των οικόσιτων ζώων θα είναι πλέον ηλεκτρονικά, οπότε και θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερος έλεγχος όσον αφορά το εάν ο ιδιοκτήτης τηρεί τις υποχρεώσεις του σε σχέση με τη φροντίδα του ζώου του. Παράλληλα θα ξεκινήσει άμεσα η εκπαίδευση των αστυνομικών (μέσω του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της zero stray academy) για τον τρόπο χειρισμού περιστατικών κακοποίησης αλλά και τη διενέργεια ελέγχων.

Στην προσπάθεια μείωσης του αριθμού των αδέσποτων ζώων η ειδική γραμματέας, αμέσως μετά την πραγματοποίηση της ΔΕΘ, θα ξεκινήσει πρόγραμμα συναντήσεων με τις δημοτικές αρχές σε όλη την Ελλάδα αλλά και τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για την εφαρμογή του νόμου (ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021, νόμος 4830/2021), ο οποίος ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο. «Πάσχουμε στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, αλλά ήδη γίνονται μικρά βήματα», αναφέρει στην «Κ» η κ. Δημοπούλου. «Την ευθύνη για τα αδέσποτα την είχαν οι δήμοι, αλλά δεν υπήρχε θεσμικό όργανο για να απευθυνθούν και χρηματοδότηση. Τώρα πρέπει οι αιρετοί να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει πλέον υπηρεσία η οποία μπορεί να τους στηρίξει αλλά και η οποία θα ελέγχει αν εφαρμόζεται η νομοθεσία και αν όποια χρήματα πηγαίνουν στους δήμους αξιοποιούνται σωστά», προσθέτει. «Δεν μπορεί το θέμα των αδέσποτων ζώων να είναι πάντα τελευταίο στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στα δημοτικά συμβούλια», επισημαίνει η κ. Δημοπούλου, η οποία είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στο Δίκαιο των ζώων. Η αύξηση των ελέγχων από όλα τα αρμόδια όργανα θα βοηθήσει στην κατεύθυνση του περιορισμού των εγκαταλείψεων αλλά και στη μείωση, αν όχι και στην εξάλειψη του φαινομένου των κακοποιήσεων. «Εχω γερό στομάχι και κλειστά αυτιά όταν χρειάζεται», καταλήγει η κ. Δημοπούλου.

Παρά το γεγονός ότι η εγκατάλειψη οικόσιτου ζώου με βάση τη νέα νομοθεσία είναι πλέον κακούργημα, η τακτική της εγκατάλειψης από τους ιδιοκτήτες συνεχίζεται, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και προκύπτει το δίλημμα «τι θα γίνει ο σκύλος στις διακοπές». Το τηλέφωνο στο τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων δεν σταμάτησε να χτυπάει όλο το καλοκαίρι. Πολίτες ζητούσαν από τον δήμο να μαζέψει κάποιον σκύλο που εντοπίστηκε να κυκλοφορεί σαν χαμένος στον δρόμο. «Εχουμε πάρα πολλές εγκαταλείψεις δεσποζόμενων ζώων το καλοκαίρι κυρίως, αλλά και τις άλλες εποχές. Θα έλεγα ότι σχεδόν ένα ζώο εγκαταλείπεται κάθε μέρα», λέει στην «Κ» η Σεραφίνα Αβραμίδου, εντεταλμένη σύμβουλος για τα ζώα του Δήμου Αθηναίων.

Ο Δήμος Αθηναίων

Τα αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων είναι όλα πλέον καταχωρισμένα και στειρωμένα. «Ξέρουμε ποια είναι και πού βρίσκονται», λέει η κ. Αβραμίδου, τονίζοντας ότι πλέον τα παλαιά αδέσποτα στην πλειονότητά τους έχουν γεράσει. «Σήμερα πλέον έχουμε ελάχιστα αδέσποτα και τα γνωρίζουμε όλα. Οπότε όποιο νέο ζώο εμφανιστεί, είναι δεδομένο ότι πρόκειται για εγκατάλειψη από σπίτι», εξηγεί η σύμβουλος. Οι εγκαταλείψεις αφορούν κυρίως σκύλους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπονται ακόμα και κουνέλια, «τα οποία οι άνθρωποι που τα αγοράζουν καταλαβαίνουν ύστερα από λίγο καιρό ότι δεν είναι λούτρινα και χρειάζονται περιποίηση, οπότε και τα παρατάνε», λέει η κ. Αβραμίδου. «Εχω βρει κουνέλι στην Πατησίων», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Πάντως, όσοι σκύλοι περισυλλέγονται εξετάζονται, εμβολιάζονται, αποπαρασιτώνονται, στειρώνονται και τους τοποθετείται μικροτσίπ. Στη συνέχεια πηγαίνουν είτε στο καταφύγιο ζώων στον Βοτανικό, είτε σε προσωρινές φιλοξενίες έως ότου υιοθετηθούν. Η διαχείριση όλων αυτών των ζώων είναι πολύ δύσκολη», εξηγεί, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από τα ζώα που εγκαταλείπονται είτε δεν έχουν μικροτσίπ, είτε το μικροτσίπ που έχουν δεν είναι καταχωρισμένο, οπότε δεν μπορεί να βρεθεί ο ιδιοκτήτης τους.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταγγέλλουν κακοποίηση ζώων, έστω και ανώνυμα. Η συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα δημοσίως έχει αφυπνίσει πολλούς που τα προηγούμενα χρόνια δεν θα έδιναν και τόση σημασία. Ομως τα περιστατικά που έχουν έρθει στο φως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, λέει η κ. Αβραμίδου, η οποία εκτιμά ότι στην επαρχία υπάρχει μεγαλύτερη συγκάλυψη.

Κείμενο: Τάνια Γεωργιοπούλου

πηγή