Ο Θεόδωρος Στάμος επιστρέφει στη Λευκάδα

Με μεγάλη αφιερωματική έκθεση θα τιμηθεί ο Θεόδωρος Στάμος στον τόπο του, τη Λευκάδα, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (1922-1997). Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Ελληνική Διασπορά» διοργανώνει έκθεση με περισσότερα από σαράντα έργα του Στάμου από τη σειρά «Ατέρμονα πεδία- Λευκάδα», που θα πραγματοποιηθεί από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου 2022 και θα αναπτυχθεί στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης και την Αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος». Η επιλογή της χρονικής περιόδου έγινε με κριτήριο τη συμμετοχή και των σχολείων με εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις, ώστε και η νέα γενιά να αγκαλιάσει και να κατανοήσει το σπουδαίο έργο του διεθνώς καταξιωμένου Λευκαδίτη ζωγράφου.

Για τις ανάγκες του αφιερώματος εκδόθηκε πολυτελές λεύκωμα με τίτλο « TheodorosStamos- σειρά Λευκάδα», το οποίο διατίθεται δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθευτούν από το Πνευματικό Κέντρο και την αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος»

 

Για τις ανάγκες της εκθέσεως, η αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Χαρά Σαΐτη γράφει:

Η Λευκάδα του Στάμου

«Μόνο κάποιος που αγάπησε τη Λευκάδα τόσο πολύ, θα μπορούσε να μεταπλάσει  τα ατέρμονα πεδία της σε χρώμα και φως. Ο Στάμος επέστρεψε σε μια Ιθάκη, για να ακουμπήσει την ψυχή του αναπαυμένη από τις μικρότητες αυτού του κόσμου. Ενός κόσμου που τον κυνήγησε σαν θήραμα, που τον αδίκησε και ίσως ακόμα σήμερα τον αδικεί. Αλώβητο έμεινε όμως το έργο του, όσο κι αν ο ζωγράφος  πληγώθηκε από τους καλύτερους φίλους και συναδέλφους του. Η Λευκάδα ήταν το λιμάνι του, το τέλος του ταξιδιού του. Την έζησε βαθιά, όπως μόνο εκείνος ήξερε. Αποκάλυψε το φως της. Ένα φως μαλακό και διηθημένο μέσα από τους υγρούς νοτιάδες και την αλισάχνη του Ιονίου. Εκτυφλωτικό άλλοτε, κι άλλοτε αιθέριο κι άπιαστο. Το πορτοκαλί του ήλιου της όταν δύει πίσω απ’ τα βουνά της, το απέραντο μπλε που την ζώνει ,το λευκό ως υπογράμμιση ζωής, το μαύρο ως υπενθύμιση θανάτου. Παράξενες λωρίδες γης ανάμεσα σε νερά, αφροί που σκάνε στην χρυσή άμμο, αδιάγνωστες σκιές που παντρεύονται φωτεινά μονοπάτια. Κι όλα αυτά- αβίαστα απλώνονται για να χωρέσουν ένα πράγμα: την αγάπη του Στάμου για τη Λευκάδα, τον τόπο του.

Ας ελπίσουμε ένα μόνιμο κατάλυμα για τα βασανισμένα έργα του, εδώ όπου άφησε την τελευταία πνοή του…»

https://www.facebook.com/HellenicDiasporaFoundation/videos/3169004506698259