Το βιβλιοπωλείο Fagottobooks στην παλιά πόλη της Λευκάδας προτείνει

Κείμενο: Δημήτρης Βεργίνης

Στην εποχή των αλυσίδων και των εμπορικών κέντρων, τα μικρά βιβλιοπωλεία υπάρχουν, αντιστέκονται, αναπτύσσονται. Τα μικρά βιβλιοπωλεία είναι η ήρεμη ανάσα των δρόμων όπου λειτουργούν, η στάση για λίγο στη βιτρίνα τους, το χάζι σε τίτλους παλιούς και νέους. Είναι η προσωπική σχέση των εργαζομένων σε αυτά με τους πελάτες, οι ιστορίες που μοιράζονται για συγγραφείς και τίτλους, η χαρά στην ανακάλυψη άγνωστων εκδόσεων. Είναι που γνωριζόμαστε και δεν ξεχνάμε τα πρόσωπα, τις ιδέες τους, το χιούμορ τους, τις επιλογές τους.

Όπως κάθε βδομάδα, έτσι κι αυτή, διάλεξα μερικούς τίτλους που χάρηκα στην αισθητική, το ξεφύλλισμα και την ανάγνωσή τους. Τα βιβλία μπορείτε να τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο μας, στο μικρό δρομάκι της Ζακύνθου, στο νούμερο 7.

1. Σικελιανικά, Δημήτρης Σπ. Τσερές, εκδόσεις Fagotto

Μια έκδοση που ακόμη μυρίζει το μελάνι του τυπογραφείου. Πέντε μελετήματα για τον Σικελιανό από τον φιλόλογο και συγγραφέα Δημήτρη Τσερέ που έρχονται όχι να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες εκδόσεις, αλλά να πάρουν τη συζήτηση για τον μείζονα Έλληνα ποιητή και να την πάνε λίγο παρακάτω.

Ο Τσερές γράφει για τον Σικελιανό για να εστιάσουμε σε αυτόν, για να φωτίσουμε τον ποιητή και όχι τα παρελκόμενα της ζωής του. Διορθώνει λάθη, τον τοποθετεί στην πολεοδομία του τόπου του, πηγαίνει στην παιδική του ηλικία, ψηλαφεί το μέγιστο προτέρημα του λόγου του, τις παρομοιώσεις, και λέει δυνατά αυτό που οι περισσότεροι που ασχολήθηκαν με τον ποιητή δεν είπαν ή μακιγιάρισαν την άποψή τους: ότι πρόκειται για τον κορυφαίο -μαζί με τον Ελύτη- ποιητή του παρελθόντος αιώνος.

2. Θα ‘ναι νύχτα στο Καράκας, Καρίνα Σάινθ Μπόργο, εκδόσεις Πατάκη

Το πρώτο μυθιστόρημα της Καρίνα Σάινθ Μπόργο γίνεται παγκόσμιο λογοτεχνικό γεγονός. Από όποια οπτική κι αν το δεις, είναι -αν μη τι άλλο- μια αναγνωστική πρόκληση. Από την πρώτη του σελίδα το βιβλίο μας δίνει στο πιάτο τη θλίψη που θα διαχειριστεί η πρωταγωνίστρια στις σελίδες που θα ακολουθήσουν: η λατρεμένη της μητέρα πεθαίνει. Και σύντομα μας περνάει στο δεύτερο κομμάτι που πρέπει να αντιμετωπίσει: η Βενεζουέλα σε αναβρασμό, οι πολιτικές εξελίξεις φέρνουν τον κόσμο σε στρατόπεδα. Στα πρόθυρα του εμφυλίου η πόλη της βυθίζεται στη βία.

Η θλίψη της απώλειας παντού, η δύναμη της πρωταγωνίστριας επίσης.

3. Η ευφράδεια της σαρδέλας, Μπιλ Φρανσουά, εκδόσεις Πατάκη

Επειδή αντικειμενικότητα δεν υπάρχει αλλά μια άποψη που υπηρετεί το υποκείμενο που την εκφράζει, πάμε και στο αγαπημένο μου βιβλίο του τελευταίου καιρού. Ένα βιβλίο που εύκολα θα γίνει το αγαπημένο καθενός που αγαπάει τη θάλασσα, τα ζώα γενικά, τα ζώα της θάλασσας ειδικότερα. Ο Μπιλ Φρανσουά δείχνει να ξέρει τα πάντα για τα πλάσματα που ζουν και έζησαν στους Ωκεανούς. Κάτι σαν τον Κουστώ αλλά με πολύ χιούμορ. Σε 200 σελίδες μας δίνει πληροφορίες για καθετί που ζει και αναπνέει εκεί κάτω και συνήθως το έχουμε κυνηγήσει, σκοτώσει, εξαφανίσει. Εμείς οι άνθρωποι ντε!

4. Ο λύκος Ζαχαρίας αγαπάει το δάσος, Orianne Lallemand, εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σε μια εποχή που καίμε τα δάση, που αποψιλώνουμε τα δάση, οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά ότι υπάρχει και διαφορετικός τρόπος. Ότι δεν είναι θέμα επιλογής αλλά θέμα υποχρέωσής μας να σώσουμε τα δάση του πλανήτη. Είναι η ανάσες μας, είναι η πανίδα, είναι η αειφορία. Η συγγραφέας μέσα από τον αγαπημένο λύκο Ζαχαρία, έχοντας στην άκρη του μυαλού της το Avatar και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, γράφει για αυτό που καθένας μας πρέπει να κάνει. Εξηγεί με τρόπο απλό ότι η σωτηρία των δέντρων μας αφορά όλους κι ότι μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα σώσουμε.