Απίστευτες Φωτογραφίες 50 Χρόνων της Γης που Αλλάζει, Τραβηγμένες από το Διάστημα

Το Landsat γιορτάζει ένα καινούργιο ορόσημο στη μεγαλύτερη διαρκή καταγραφή της Γης από το διάστημα, που αποκαλύπτει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μια Κυριακή του καλοκαιριού πριν από μισό αιώνα, ένας δορυφόρος εκτοξεύτηκε στο διάστημα και άρχισε να καταγράφει την απίστευτη ομορφιά του πλανήτη μας και τη ραγδαία μεταμόρφωσή του έκτοτε στα χέρια των ανθρώπων.

Το πρόγραμμα Landsat, που έχει προσφέρει την πιο μακροχρόνια εικόνα της Γης από το διάστημα, έκλεισε τα 50  χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου διαστημικού παρατηρητή, που είναι τώρα γνωστός ως Landsat 1, στις 23 Ιουλίου του 1972. Από τότε το Landsat έχει εκτοξεύσει με επιτυχία άλλους επτά δορυφόρους, τρεις εκ των οποίων λειτουργούν ακόμα και είχε μια αποτυχία όταν ο Landsat 6 δεν μπήκε σε τροχιά.

Υπό κοινή διεύθυνση της NASA και της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, το Landsat έχει τραβήξει πάνω από δέκα εκατομμύρια φωτογραφίες, που είναι διαθέσιμες δωρεάν σε οποιονδήποτε, επιτρέποντας στους ανθρώπους και να θαυμάσουν το μεγαλείο του πλανήτη μας και να δουν τις πιέσεις που ασκούνται πάνω του. Το Landsat έχει δημιουργήσει ένα μωσαϊκό του πλανήτη μας από φωτογραφίες, η καθεμιά απεικονίζει μια περιοχή της Γης 185 χιλιομέτρων σε πλάτος και μήκος. Αυτές οι καρτ-ποστάλ από το διάστημα απεικονίζουν ερήμους, απομακρυσμένα νησιά, μεγαλουπόλεις και ποτάμια που κυλάνε στα τοπία σαν φλέβες, ανάμεσα σε άλλα θαύματα.

Εκτός από το ότι βοηθούν αμέτρητους επιστημονικούς κλάδους, οι φωτογραφίες του Landsat είναι απλώς πανέμορφες και αυτό έχει εμπνεύσει τη σειρά “Earth as Art” που αναδεικνύει τις πιο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Αλλά επίσης μας θυμίζουν τις αλλαγές που προκαλεί σε όλο τον πλανήτη η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στον άνθρωπο, καθώς το πρόγραμμα έχει αιχμαλωτίσει όλο και πιο έντονες πυρκαγιές, καταστροφές από τυφώνεςλίμνες που στέρεψανακτές που διαβρώθηκανδάση που καταστράφηκαν.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ LANDSAT 7 ΚΑΙ ΤΟΝ LANDSAT 8 ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΤΕΞΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ HARVEY, ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2017. IMAGE: NASA/USGS

Για όσους έχουν δουλέψει στο Landsat, το πρόγραμμα έχει απασχολήσει γενιές επιστημόνων, ανάμεσά τους τη Virginia Norwood, μια φυσικός που σχεδίασε το βασικό όργανο φωτογράφισης που χρησιμοποιήθηκε στον Landsat 1 και πολλές άλλες από τις πρώτες αποστολές του προγράμματος.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ, ΑΠΟ ΤΟΝ LANDSAT 8. ΕΙΚΟΝΑ: NASA/USGU

Ο Landsat 1, που αποσύρθηκε το 1978, ήταν ένα σχετικά απλό διαστημικό σκάφος σε σύγκριση με τους σύγχρονους διαδόχους του, αλλά πολλοί ακόμα το αναγνωρίζουν ως «κύμα του μέλλοντος» τότε, σύμφωνα με τον Jim Irons, που είναι από τους επικεφαλής του Landsat εδώ και δεκαετίες και αυτήν τη στιγμή είναι αναπληρωτής project scientist για το Landsat 7 και project scientist για τον Landsat 8 στο Goddard Space Flight Center της NASA.

«Νομίζω πως ήταν σαφές ότι θα ήταν επανάσταση στον τρόπο που παρατηρούμε τη Γη» είπε ο Irons, που πρόσφατα αποσύρθηκε από τη θέση του διευθυντή στο  Earth Science Division του Goddard, σε μια κοινή κλήση με την Temilola Fatoyinbo από την ομάδα του Landsat.

«Ακόμα κι αν χρησιμοποιήσουμε data sets πιο υψηλής ανάλυσης –διότι τώρα έχουμε καταπληκτικά data πολύ υψηλής ανάλυσης– είναι χρήσιμο να τα συγκρίνουμε με το Landsat», λέει η Fatoyinbo, που είναι ερευνήτρια που ειδικεύεται στα παράκτια οικοσυστήματα στο εργαστήριο βιοσφαιρικών επιστημών του Goddard. «Η δύναμη βρίσκεται στην ικανότητα να συγκρίνουμε και να κοιτάζουμε το ίδιο σημείο της Γης σε βάθος χρόνου και αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο με το Landsat».

ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΣΑΧΑΡΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΚΤΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ ΣΑΧΑΡΑΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ LANDSAT 8. ΕΙΚΟΝΑ: NASA/USGS

Ο κόσμος από τον οποίο έφυγε ο Landsat 1, πριν από τόσες δεκαετίες, είναι πολύ διαφορετικός από τον κόσμο που παρατηρούν σήμερα οι διάδοχοί του, Landsat 7 έως 9. Οι επιστήμονες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή που οφείλεται στον άνθρωπο και προκαλείται λόγω των εκπομπών αερίων από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, όταν άρχισε το πρόγραμμα, αλλά μέσα στα 50 χρόνια του οι καταστροφικές συνέπειες έχουν καταγραφεί με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια.

 

Επειδή το Landsat παρέχει διαρκή κάλυψη χωρίς κόστος εδώ και δεκαετίες «είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για να καταλάβουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με πολλούς τρόπους», λέει ο Irons, παραθέτοντας παρατηρήσεις για «πάγους που λιώνουν, αποψίλωση του Αμαζονίου και διαταραχές στα δάση, αστική ανάπτυξη, αλλαγές σε οικοσυστήματα», που όλα «δείχνουν  την κλιματική αλλαγή – η λίστα είναι τεράστια».

«Για μένα, που δουλεύω πολύ στην παράκτια ζώνη, υπάρχουν πολλές αλλαγές», λέει η Fatoyinbo. «Η αποψίλωση και οι αλλαγές στις ακτές είναι σοκαριστικές εικόνες όταν τις βλέπεις».

Fig2_1.jpg

Το Landsat επίσης έχει εντοπίσει την επιδείνωση της φύσης σε όλον τον κόσμο, καθώς πόλεις, φάρμες και άλλοι ανθρώπινοι χώροι συνθλίβουν τα φυσικά περιβάλλοντα. Ίσως είναι δύσκολο να αντιληφθούμε αυτές τις τρομακτικές αλλαγές, αλλά οι φωτογραφίες του προγράμματος είναι το απόλυτο επιχείρημα για δράση και αποφασιστικότητα.

Οι φωτογραφίες του Landsat δείχνουν μια κάπως απόκοσμη εικόνα του γνώριμου κατά τα άλλα πλανήτη μας και επίσης την ευθραυστότητά του –και συνεπώς και τη δική μας ευάλωτη κατάσταση– σε ένα συμπαντικό πλαίσιο. Το πρόγραμμα μπορεί να σε κάνει να ξανασκεφτείς τα κομμάτια της Γης που μπορεί να ξέρεις και να αγαπάς, μια δύναμη που και ο Irons και η Fatoyinbo συλλογίζονται καθώς το πρόγραμμα κλείνει τα 50.

 

«Μεγάλωσα στη δυτική Αφρική. Περνούσα πολύ καιρό εκεί και υπήρχαν μέρη όπου δεν μπορείς να φτάσεις επειδή είναι τεράστια, είναι μακριά και μπορεί να μην υπήρχε τρόπος», λέει η Fatoyinbo. «Σε κάποιες περιοχές, μπορεί να υπάρχουν ταραχές ή δεν μπορείς απλώς να πας, ιδίως στους υγρότοπους όπου εργάζομαι εγώ».

«Όταν είδα τις πρώτες δορυφορικές φωτογραφίες, που ήταν ένα printout της Αφρικής στο γραφείο, του μέλλοντα επιβλέποντά μου στο PhD, ένιωσα ότι το κεφάλι μου θα εκραγεί», συνεχίζει. «Δεν είχα σκεφτεί καν ότι θα υπήρχαν πολλαπλές εικόνες και ότι θα μπορούσες να δεις το σημείο διαχρονικά. Δεν το είχα καταλάβει. Αλλά όταν έκανα τελικά το PhD μου, άρχισα να δουλεύω στη χαρτογράφηση και να δουλεύω με δεδομένα Landsat. Ακόμα δουλεύω με αυτά και βελτιώνονται διαρκώς.

Ο Irons επίσης σχολίασε την ενδιαφέρουσα εμπειρία τού να βλέπεις γνώριμα εδάφη από το διάστημα. Όταν τον ρώτησα αν είχε κάποια αγαπημένη φωτογραφία, ανέφερε μια πρώιμη φωτογραφία από το πρόγραμμα από τα Απαλάχια Όρη κοντά στο Χάρισμπεργκ της Πενσιλβάνια. Μέσω του Landsat αναγνώρισε μέρη στα οποία είχε περπατήσει και γεωλογικά χαρακτηριστικά για τα οποία είχε μάθει όταν σπούδαζε στο Penn State.

«Αυτήν τη στιγμή εστιάζουμε στις επιπτώσεις στον κόσμο που προκαλεί η ανθρώπινη συμπεριφορά και περνάμε πολύ χρόνο εξετάζοντας τις συνέπειες των καταστροφών, πυρκαγιών και αστικής ανάπτυξης, αλλά μερικές φορές είναι καλό να κοιτάζεις αυτές τις εικόνες και να αντιλαμβάνεσαι την ομορφιά του να παρατηρείς τη Γη από το διάστημα», καταλήγει ο Irons. «Δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι αστροναύτες και να έχουμε αυτή τη θέα αλλά μπορούμε να κοιτάξουμε τα δεδομένα του Landsat και να φανταστούμε πώς θα ήταν αν ήμασταν στο διάστημα».

Κείμενο Becky Ferreira

πηγή