Ποιος θα πάει στο γραφείο την Παρασκευή; – Η νέα τάση
Η έλλειψη διάθεσης για εργασία τις Παρασκευές αλλάζει τα δεδομένα.

Η Παρασκευή, η οποία κάποτε ήταν συνώνυμη με τα μεγάλης διάρκειας μεσημεριανά γεύματα και τις πρόωρες αναχωρήσεις για το σπίτι, γίνεται ολοένα και περισσότερο μια ημέρα για να μην πάει κανείς στο γραφείο.

Αυτή η τάση, η οποία υπήρχε πριν από την πανδημία, έχει υιοθετηθεί ευρέως και δημιουργεί νέες προκλήσεις για τους εργοδότες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post.

Μόλις το 30% των εργαζομένων σε γραφείο εμφανίστηκε στη δουλειά τις Παρασκευές του Ιουνίου, σύμφωνα με την εταιρεία Kastle Systems, η οποία παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας κτιρίων για 2.600 κτίρια σε όλη τη χώρα. Αυτό συγκρίνεται με το 41% τις Δευτέρες, την ημέρα με τη δεύτερη χαμηλότερη προσέλευση και 50% τις Τρίτες όταν το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων βρίσκεται στο γραφείο.

Έχει γίνει λιγάκι πολιτιστική νόρμα: Γνωρίζουν ότι κανείς άλλος δεν θα πάει στο γραφείο την Παρασκευή, οπότε ίσως η δουλειά μπορεί να γίνει και από το σπίτι” επισημαίνει ο Πίτερ Καπέλι, διευθυντής του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού στην σχολή Wharton στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Μέχρι στιγμής, οι εργοδότες μοιάζουν διχασμένοι ως προς το αν θα υιοθετήσουν ένα μοντέλο ώστε να μην πηγαίνουν οι εργαζόμενοι την Παρασκευή στο γραφείο ή θα προσπαθήσουν να τους προσελκύσουν με κάθε τρόπο για να επιστρέψουν.

Ήδη, αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις και τεχνολογικές εταιρείες έχουν αρχίσει να καταργούν τις Παρασκευές στο γραφείο. Η πλατφόρμα κοινωνικής χρηματοδότησης Kickstarter και το online κατάστημα ThredUp είναι ανάμεσα στον μικρό αλλά αυξανόμενο αριθμό εταιρειών που προχωρούν στο μοντέλο τετραήμερης εργασίας, δηλαδή από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη.

Η διακοπή της δουλειάς στο γραφείο, ιδιαίτερα τις Παρασκευές, έχει οδηγήσει τις καφετέριες σε εταιρείες να μειώσουν τα ωράρια εργασίας, τα ντελικατέσεν να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης του προσωπικού και τα μπαρ να ξεκινήσουν τα happy hour νωρίτερα από ποτέ, στις 2 το μεσημέρι.

Δεδομένου ότι δεν είναι στο γραφείο, οι άνθρωποι έρχονται νωρίς για να μαζέψουν τους φορητούς υπολογιστές τους, ενώ πίνουν ένα ή δύο κοκτέιλ” λέει ο Γενικός Διευθυντής Ντέιβ Ρόμπινσον. “Στις 4:30 ή στις 5 της Παρασκευής, είμαστε εντελώς γεμάτοι“.

πηγή