“Θερινά ειδύλλια” : Έκθεση ζωγραφικής του Πέτρου Ζουμπουλάκη

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Πέτρου Ζουμπουλάκη «Θερινά ειδύλλια», στην αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος», που θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 1η Αυγούστου 2022, και ώρα 20.00. Η έκθεση που θα διαρκέσει από 1 έως 14 Αυγούστου 2022 , θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά 11.00-13.00 και 19.00-22.00, εκτός Κυριακής πρωί.

Η Χαρά Σαΐτη, εικαστικός-θεωρητικός της τέχνης, που έχει και την επιμέλεια της έκθεσης, γράφει στο τεχνοκριτικό της σημείωμα:

«Στο αποκορύφωμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του φετινού λευκαδίτικου καλοκαιριού, η έκθεση ζωγραφικής του Πέτρου Ζουμπουλάκη «Θερινά ειδύλλια»  έρχεται για να μας θυμίσει την ξεγνοιασιά, τον ερωτισμό, τις ηδονικές περιπλανήσεις του νου και της φαντασίας, σε ένα σύμπαν βαθιά φιλοσοφημένο και συμβολικό. Ο δημιουργός κρατάει τον μίτο του δικού του λαβύρινθου εκκινώντας από ένα αρχαιοελληνικό γλυπτό. Είναι εκείνα τα γλυπτά που έχουν σημαδέψει τα φοιτητικά του χρόνια δίπλα στον Μόραλη, όπου ατέλειωτες ώρες σε υποφωτισμένες μουσειακές αίθουσες έγιναν αφορμή για σχέδια, σημειώματα, σκαριφήματα και σπουδές του ανθρώπινου σώματος, μέσα από την εξιδανίκευση των κλασικών μαϊστόρων. Ο ζωγράφος όπως φαίνεται, αιχμαλωτίστηκε για πάντα στην αισθητική τους, καθώς η ζωγραφική του στοιχειώνεται από αυτά, για τα να μεταστοιχειώσει σε πάλλοντα και ζώντα κορμιά ενός δικού του κόσμου. Θεριά αινιγματικά και ρωμαλέα, προκλητικά και ελεύθερα, δεσπόζουν στις συνθέσεις του και προκαλούν τον θεατή σιωπηλά να εισχωρήσει στον κόσμο τους.

Μεταξύ φυσιοκρατικής αναπαράστασης, σουρεαλισμού και συμβολισμού, ο σοφός και μετρημένος χρωστήρας του Ζουμπουλάκη καταφέρνει να συγκεράσει αντιθέσεις. Όχι μόνο βάζοντας τα θερμά κόκκινα να παραβγούν με γαλαζοπράσινα πικρά, όχι μόνο κοντράροντας το δυνατό αττικό φως με βαριές μενεξεδιές σκιές και τόσα άλλα μικρά και μεγάλα σκιρτήματα της ζωγραφικής του τέχνης. Αλλά κυρίως, ξεπερνώντας τις συμβατικές διαφορές του χρόνου και του χώρου, προβάλλει με τόλμη  μια εφημερίδα δίπλα σε μια ακαδημαϊκή νεκρή φύση κι ένα torso αρχαϊκό, σαν να ήταν το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο. Και είναι! Είναι τόσο φυσικό όσο και τα θερινά ειδύλλια, εφήμερα αλλά παντοτινά στη μνήμη, νεκρά αλλά αενάως ζωντανά κάτω από τον ζεστό καλοκαιρινό ήλιο και την αλμύρα. Ο έρωτας αποθεώνεται ως κινητήριος δύναμη, το χθες και το σήμερα αναπνέουν αδιαχώριστα και  η ομορφιά παραμένει πάντα το ζητούμενο. Άλλωστε, «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο», κατά την Ντοστογιεφσκική ρήση. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των αντιθέσεων,  που βρίθουν σχολίων αιχμηρών για τη σύγχρονη ζωή και την αισθητική της, τις καθημερινές επιλογές, το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, προβάλλεται  η αίσθηση του «ωραίου» ως πρωταρχικό ζήτημα αλλά και ως ντετερμινιστική απάντηση. Η ομορφιά είναι για τον Ζουμπουλάκη το ατέλειωτο, ηδονικό και νοσταλγικό θερινό του ειδύλλιο, και μας τη χαρίζει απλόχερα.»

Άλλωστε ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει γράψει για αυτήν την εικαστική ενότητα:

«…. Στράφηκα-πού αλλού;- στη διαχρονική αιώνια αξία, την ιδανική πολιτεία, την ελληνική αρχαιότητα. Τη μεγάλη μας κληρονομιά και προίκα. Την αστείρευτη πηγή έμπνευσης, αρμονίας και μέτρου, που ήταν ταυτόχρονα ένας ύμνος στην αθώα γύμνια της αλήθειας του Ανθρώπου. Δεν ήταν αιφνίδια προγονοπληξία. Ήταν θαυμασμός, βίωμα βαθιάς μελέτης και αφομοίωσης παλιάς.….. Μια φιγούρα ενός αρχαίου γλυπτού, κατά προτίμηση γυναικείου, δεσπόζει στη σύνθεση. Αφαιρώ τον όγκο και το βάρος του το λίθινο και του δίνω υπόσταση άυλη και διάφανη, σαν όνειρο ή σαν μια οπτασία που έρχεται να μας «στοιχειώσει»  από το βάθος των χρόνων. Αντιπαραβάλλω σ’ αυτό μια νεκρή φύση, κάποια δηλαδή «φωτογενή» αντικείμενα (μουσικά όργανα, φρούτα, διαφανείς φιάλες, κοχύλια, άνθη, βιβλία, κ.λ.π.), πειρασμούς στην απόδοσή τους για τον ζωγράφο, απόλαυση σπάνια πια…»

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥ στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη (1956-1961) και αργότερα σκηνογραφία, διακόσμηση και διαφήμιση. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε  35 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε πολλές διεθνείς Biennale. Από το 1961, παράλληλα με τη ζωγραφική, εργάστηκε για το θέατρο και τον κινηματογράφο, φιλοτεχνώντας σκηνικά και κοστούμια. Συνεργάστηκε με τα Κρατικά θέατρα (ΚΘΒΕ, Άρμα Θέσπιδος, διάφορα ΔΗΠΕΘΕ), το θέατρο Αθηνών, κ.ά. Εικονογράφησε διηγήματα σε περιοδικά και συμμετείχε σε εικονογραφήσεις ημερολογίων. Δίδαξε διακοσμητικές εφαρμογές, ελεύθερο σχέδιο και χρώμα στην Σχολή Διακοσμητών ΑΤΟ-Δοξιάδη (1964-1976), σκηνογραφία στις Σχολές ΑΤΕΣ και Βακαλό (1979-1984) και διακοσμητικές εφαρμογές και χρώμα στο χώρο στο ΤΕΙ Αθήνας (1984-1986). Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συλλογές Τραπεζών, Υπουργείων,στην Εθνική Πινακοθήκη, κ.α. Το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας

 

Info:

ΈΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Πέτρος Ζουμπουλάκης «Θερινά ειδύλλια»
Αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος», πλατεία Μαρκά, Λευκάδα
1-14 Αυγούστου 2022
Εγκαίνια: Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022, ώρα 20.00
Επιμέλεια: Χαρά Σαΐτη