Βιβλιοπροτάσεις από το βιβλιοπωλείο Fagottobooks στη Λευκάδα

Βιβλία προτείνει ο Δημήτρης Βεργίνης

Ο Ιούλης φεύγει, τα νησιά πια με δυσκολία κρατούνται στην επιφάνεια του νερού απ’ το βάρος των επισκεπτών, οι θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την υγρασία, ρίχνουν τις λειτουργίες του σώματός μας στις απολύτως αναγκαίες για επιβίωση κι οι θάλασσες και τα σκιερά ορεινά μοιάζουν ως οι μόνοι λόγοι να κρατάμε ακόμη αναμμένο το λαμπάκι του πλανήτη για κάποιους που μας βλέπουν από πολύ μακριά.

Με αυτή τη διάθεση, ξεφυλλίζω βιβλία κι επιλέγω ποια θα μας κάνουν παρέα ως τις πρώτες δροσιές του φθινοπώρου, σε μικρούς και μεγάλους.

1. Το γεγονός, Annie Ernaux, εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι πραγματικές ιστορίες έχουν τον τρόπο τους να σε υποβάλλουν ότι κάτι καλό θα διαβάσεις. Δε συμβαίνει πάντα γιατί κάπου εκεί έρχεται κι αυτός που θα την βάλει στο χαρτί, ο τρόπος που θα επιλέξει να το κάνει, η γραφή του.

Η Annie Ernaux στα 23 της χρόνια έμεινε έγκυος. Ανύπαντρη, έχει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη να διαχειριστεί πίσω στα 1963. Έχει το σοκ, τη ντροπή, την οικογένειά της, το στίγμα. Αυτή η εγκυμοσύνη είναι το γεγονός. Η Annie θα κάνει παράνομα έκτρωση. Μια απόφαση που θα βάλει τη ζωή της σε κίνδυνο. Μια απόφαση που θα την γονατίσει, θα την πονέσει, θα τη σημαδέψει. Αυτή η έκτρωση είναι το γεγονός. Χρόνια μετά θα καταγράψει αυτή την εμπειρία. Θα το κάνει με μια αφήγηση ποταμό. Με ένα κείμενο που δε σε αφήνει να το σταματήσεις. Με γραφή απλή γεμάτη εικόνες που σε κάνουν να αγγίζεις το σπασμένο κορίτσι του 1963, το τραύμα της. Αυτό το τραύμα είναι το γεγονός.

Στο Γεγονός βασίζεται η ομότιτλη ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2021.

2. Τον άναρχο έρωτα να νιώσω ακέριο, Άγγελος Σικελιανός, εκδόσεις Πατάκη

Όταν ξεκινάμε να διαβάζουμε ποίηση του Άγγελου Σικελιανού ξέρουμε ότι μπαίνουμε σε μια κουνελότρυπα της ελληνικής γλώσσας. Ο λεξικός πλούτος των στίχων του είναι μια πολύχρωμη διαρκώς κινούμενη εικόνα πολλών διαστάσεων. Κι εμείς γινόμαστε μέρος αυτής. Δεν έχει άλλο τρόπο. Μόνο ως κοινωνοί των ποιημάτων του μπορούμε να τον αγαπήσουμε, όχι ως παρατηρητές.

Ο Χάρης Βλαβιανός κι ο Ευριπίδης Γαραντούδης έκαναν την ανθολόγηση προσπαθώντας να δείξουν μέρος του συνόλου της ποίησης του Άγγελου Σικελιανού. Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο του βιβλίου υπάρχουν και οι δύσκολες σελίδες και η ποίηση που μοιάζει μακρινή απ’ τον σύγχρονο αναγνώστη. Υπάρχει κι αυτή όμως, αυτή η διαχρονικά μαγική που τον κάνει έναν ποιητή που 70 χρόνια από το θάνατό ερχόμαστε κι επανερχόμαστε στο έργο του.

«… τον άναρχο έρωτα να νιώσω ακέριο, Θε μου,
μέσα στα στήθη μου ξανά∙
και να ‘μαι σ’ όλα σαν η πνοή και σαν η βοή τ’ ανέμου,
στα κοντινά, στα μακρινά…»

3. Μπόγκι ο Τουρίστας, Aaron Blabey, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Δεν είναι σκυλί, δεν είναι pug, δεν είναι πλάσμα που μπορεί κανείς να διαχειριστεί. Είναι η ίδια η πανωλεθρία. Ο Μπόγκι πάει διακοπές κι όλος ο πλανήτης είναι στο πόδι. Το διώχνουν απ’ την Αφρική, κατστρέφει το Λούβρο και την Πίζα, τον κυνηγάει η Αυστραλία. Ένα τετράποδο ζιζάνιο, θα βρει τελικά το δάσκαλό του ή θα κινδυνέψουν κι οι υπόλοιποι πλανήτες από αυτόν;

 

Τα βιβλία που προτείνονται, όπως και πολλές ακόμη επιλεγμένες καινούριες εκδόσεις, μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το βιβλιοπωλείο Fagottobooks, Ζακύνθου 7 στη Λευκάδα.

Προσθέστε το σχόλιό σας

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά *