Καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική: Μέτωπα σε Παλλήνη, Πεντέλη, Ντράφι, Ανθούσα και Γέρακα- Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Ανεξέλεγκτη παραμένει η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο Νταού Πεντέλης, με τα μέτωπα να έχουν εξαπλωθεί σε Παλλήνη, Ανθούσα, Πεντέλη, Ντράφι και ορισμένες περιοχές του Γέρακα.

Σπίτια και περιουσίες έχουν καταστραφεί ενώ πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που αλλάζουν συνεχώς ένταση και κατεύθυνση. Όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν άνιση μάχη με τις φλόγες προσπαθώντας να σώσουν κατοικίες και υποδομές, όπως το Νοσοκομείο Παίδων στην Πεντέλη. Η ταχύτητα των ανέμων στον Γέρακα ξεπέρασε κατά πολύ τα 80 χιλιόμετρα ανά ώρα. Στην Παλλήνη εκτός από σπίτια έχουν καεί και επιχειρήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν εύφλεκτα υλικά.

Πεντέλη, Φωτ.: Eurokinissi

 

Πεντέλη, Φωτ.: Eurokinissi

 

Πεντέλη, Φωτ.: Eurokinissi

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και συνολικά στα μέτωπα επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Στο έδαφος επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Από την ΕΛΑΣ έχουν γίνει συνολικά 600 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία, ενώ μέσα στην νύχτα εκδόθηκαν συνολικά 5 μηνύματα μέσω του 112 για απομακρύνσεις πολιτών από την Πεντέλη και γύρω από το 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, Παλλήνη και Νέα Παλλήνη καθώς και για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Σχετικά με τις πληροφορίες για διαρροή φυσικού αερίου, διευκρινίζεται πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Έχει κινητοποιηθεί η ΕΔΑ Αττικής και υπάρχουν συστήματα απενεργοποίησης της παροχής, όταν προκύπτει κίνδυνος πυρκαγιάς. Οι αναφερόμενες εκρήξεις αφορούν σε γραμμές υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ.

 

Πεντέλη, Φωτ.: Eurokinissi

 

Πεντέλη, Φωτ.: Eurokinissi

 

Πεντέλη, Φωτ.: Eurokinissi

 

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό, από τον κόμβο Κηφισίας έως τον κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και από τον κόμβο Μαραθώνος έως τον κόμβο Πεντέλης στο ρεύμα προς Ελευσίνα. Επίσης, η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε εκτροπές κυκλοφορίας στη Λ. Μαραθώνος, στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη στον Σταυρό της Αγ. Παρασκευής, στη Λ. Σπάτων και στις οδούς Ευρυτανίας και Κύπρου στο ρεύμα προς Αθήνα.

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται από τις 5:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και ενημερώνεται για τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς και τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης.

Υπ. Πολιτικής Προστασίας: Σύσταση για αποφυγή μετακινήσεων προς εγκαταστάσεις απασχόλησης παιδιών

Για λόγους ασφαλείας και προστασίας από τον καπνό, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής.

Πηγή