Η Ελένη σου δείχνει το νόημα της ζωής με τα ταξίδια της στην Αφρική.

Κείμενο : Μυρτώ Τούλα

Σε μία ήπειρο που ο χρόνος πάγωσε χρόνια πίσω, στην Ήπειρο που όλοι φοβόμαστε ν’ αγγίξουμε για τις ανοιχτές πληγές της, την φτώχεια και την αρρώστια, μία Ελληνίδα έχει οργανώσει ολόκληρη αποστολή για να γνωρίσουμε την ζωή και τους ανθρώπους της. Η Αφρική είναι ένας τόπος μοναδικός και ταυτόχρονα απλησίαστος για όλους εμάς τους πολίτες του Δυτικού Κόσμου.

Η Ελένη κατάγεται από την Νάουσα, ζούσε πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη και μετέπειτα μετακόμισε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Marketing και εργάστηκε αρκετά χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα, μέχρι που κατάλαβε πως δεν την κάλυπτε πλήρως κι έτσι ένας κύκλος έκλεισε, ανοίγοντας έναν άλλον σε μία ΜΚΟ. Σήμερα ασχολείται με τον τουρισμό στην πιο συμβατική του μορφή και παράλληλα τρέχει το “Routs For Good” τα ταξίδια στην Αφρική που έχουν καλό σκοπό. Πριν 10 χρόνια επισκέφθηκε πρώτη φορά την Ήπειρο και έκτοτε επιστρέφει εκεί κάθε χρόνο για περίπου έναν μήνα. Χαρακτηρίζει τα ταξίδια της ως ετήσια ραντεβού.

“Αρχικά επισκέφθηκα την Αιθιοπία για εθελοντισμό, για διάφορους λόγους, τολμώ να πω ότι το ταξίδι εκείνο μου άλλαξε τη ζωή. Το ένιωσα από τότε, το απέδειξε και η μετέπειτα πορεία μου. Έκτοτε, νιώθω την ανάγκη να επιστρέφω στην Αφρική κάθε χρόνο, είτε για εθελοντισμό, είτε για τουρισμό, πάντα όμως με στόχο να έρχομαι κοντά και να συνδέομαι με την τοπική κοινότητα. Έτσι, σήμερα αισίως έχω επισκεφθεί 7 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, κάποιες από αυτές δύο φορές. Μέσα από αυτά τα ταξίδια έμαθα πολλά, κατάλαβα πολλά και γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους. Το Routes for good είναι, λοιπόν, μια ιδέα που γεννήθηκε μέσα από αυτά τα ταξίδια. Δεν θα μπορούσα να επιλέξω άλλο μέρος, γνώρισα την Αφρική πριν 10 χρόνια σε ένα ταξίδι που με συγκίνησε και με επηρέασε βαθιά. Όσες φορές κι αν έχω πει ότι το επόμενο ταξίδι μου θα είναι κάπου αλλού, πάντα εκεί επιστρέφω. Έτσι πλέον, έχω αποκτήσει ένα δέσιμο, αγάπη, καθώς και κάποια γνώση κι εμπειρία που έκαναν μονόδρομο το να συνδέσω την ιδέα μου για αυτού του τύπου τα ταξίδια, με την Αφρική.”

Ένα από τα πράγματα που κατάλαβε στα ταξίδια της, και κατόπιν της το επιβεβαίωσαν και κάποιες έρευνες που διάβασε, είναι ότι η τουριστική δραστηριότητα σε αυτές τις χώρες δεν είναι στημένη πάντα προς όφελος των ντόπιων.

“Επίσης, παρατήρησα ότι υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στους ανθρώπους που είναι πολύ ικανοί και πρόθυμοι να προσφέρουν άμεσα τις υπηρεσίες τους ως ταξιδιωτικοί συνοδοί και τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να κάνουν ένα αυθεντικό ταξίδι. Έτσι, αποφάσισα να δημιουργήσω κάτι που να συνδέει αυτούς τους δύο κόσμους. Αυτό που κάνουμε, λοιπόν, στο Routes for good είναι να προσφέρουμε ταξιδιωτικές διαδρομές στην Κένυα και στην Μαδαγασκάρη με βάση τις αρχές του υπεύθυνου τουρισμού και με στόχο την μεγιστοποίηση του οφέλους για τις τοπικές κοινότητες.”

Μετά από 10 μοναδικά ταξίδια στην Αφρική, οι στιγμές που έχει μαζέψει είναι πάρα πολλές. Προσπάθησε να ξεχωρίσει κάποιες που να συνδέονται με τη σταδιακή εξέλιξη της ιδέας για το Routes for good.

“Δεν μπορώ να μην αναφέρω την 3ήμερη διάσχιση του ποταμού Tsiribihina στην Μαδαγασκάρη με παραδοσιακή πιρόγα. Μια μοναδική εμπειρία στην οποία με συνόδευσε ο Fabrice που σήμερα είναι ένας από τους 2 βασικούς συνεργάτες του εγχειρήματός μας. Επίσης, δεν θα ξεχάσω ποτέ την στιγμή που αποφάσισα να ρωτήσω τον ντόπιο εθελοντή που έσκαβε δίπλα μου, στο χωριό του στην Κένυα, «πώς μπορώ να πάω στη Λίμνη Τουρκάνα;» και αυτός μου απάντησε «θα σε συνοδεύσω εγώ!». Αυτός ήταν ο Joseph που σήμερα είναι η ψυχή του project στην Βόρεια Κένυα κι ένας αγαπημένος φίλος μου! Τέλος, βαθιά μέσα στην καρδιά μου και στην μνήμη μου έχει χαραχτεί η διανυκτέρευση σε έναν απίστευτης ομορφιάς οικολογικό ξενώνα στον απομακρυσμένο βορρά του Togo. Μια χώρα όμορφη, ήρεμη και απίστευτα φιλόξενη που την αγαπώ, καθώς εκεί πραγματοποίησα το πρώτο μου ταξίδι εντελώς μόνη. Θα ήθελα πολύ, μελλοντικά, να ενταχθεί και αυτός ο προορισμός στις διαδρομές του Routes for good.”

Όπως εξηγεί η Ελένη ένα τέτοιο ταξίδι έχει κάποιες πρακτικές δυσκολίες που όποιος αποφασίσει να το πραγματοποιήσει θα πρέπει να λάβει υπόψη του και να είναι απόλυτα προετοιμασμένος. Δεν υπάρχουν οι ανέσεις που έχουμε συνηθίσει εμείς στην καθημερινή μας ζωή. Επιλέγει να ζήσει όπως ζουν οι ντόπιοι με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Γεμίζει με την επαφή της με την φύση και τους ανθρώπους της ηπείρου, με την γενικότερη απλότητα των πραγμάτων, με τις γνώσεις που λαμβάνει και τις εικόνες που απαθανατίζει με τα μάτια της.

“Επιλέγουμε να υποστηρίξουμε μικρές, τοπικές επιχειρήσεις που δεν προσφέρουν πολυτέλειες και ανέσεις. Οι παροχές των καταλυμάτων είναι πολύ βασικές και διαμένουμε κυρίως σε απλούς ξενώνες ή campsites που συχνά δεν έχουν ρεύμα και ζεστό νερό. Τρώμε απλό, τοπικό φαγητό και οι ημέρες μας συμπεριλαμβάνουν πολύωρες διαδρομές με αυτοκίνητο σε χωματόδρομους και δυσπρόσιτες περιοχές. Τα ταξίδια μας είναι κουραστικά και περιπετειώδη, όμως είναι απόλυτα ασφαλή και σε ανταμείβουν με στιγμές κι εμπειρίες που δύσκολα περιγράφονται με λέξεις. Από άποψη εγκληματικότητας, είναι επικίνδυνα στις μεγαλουπόλεις και στις πρωτεύουσες, όπως ισχύει όμως παντού. Εγώ δεν έχω αισθανθεί φόβο ποτέ. Αν δεν δείξεις εσύ στους ανθρώπους πως φοβάσαι δεν θα σε πειράξουν. Εγώ πηγαίνω με τρομερή διάθεση εκεί. Δεν θα πω σε κανέναν ποτέ να επισκεφθεί την ήπειρο άνετος, υπάρχει φτώχεια, υπάρχει εγκληματικότητα σε κάποια σημεία, πρέπει να κρατάς κάποια μέτρα προστασίας όπως λέει η κοινή λογική σε τέτοια μέρη.”

Η Αφρική είναι μια τεράστια ήπειρος με 54 χώρες που προσφέρει μια μοναδική ποικιλομορφία σε φυσική ομορφιά και κουλτούρα. Στα εδάφη της μπορεί να θαυμάσει κάποιος απέραντες εκτάσεις σαβάνας, ερήμων, τροπικών δασών και ζούγκλας, λίμνες, βουνά, ποτάμια και καταρράκτες, καθώς και να παρατηρήσει πολλά είδη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

“Μέσα σε αυτά τα τοπία εκπληκτικής ομορφιάς, θα γνωρίσει ανθρώπους τρομερά φιλόξενους, με ενδιαφέροντα και πολύ διαφορετικά ήθη και έθιμα που διατηρούνται ακόμη αναλλοίωτα και θα επισκεφθεί απομακρυσμένα χωριά όπου ζουν αυτόχθονες φυλές σύμφωνα με τον πατροπαράδοτο τρόπο ζωής των προγόνων τους. Θα ζήσει την μαγεία της απλότητας που διέπει την ζωή των ανθρώπων, θα συνδεθεί με την φύση και θα γεμίσει με την μοναδική ενέργεια που εκπέμπει αυτός ο τόπος. Ταξιδεύοντας αυθεντικά, ουσιαστικά και με σεβασμό στην αληθινή Αφρική, όπως εμείς προτείνουμε, θα έρθει αντιμέτωπος και με σκληρές εικόνες λόγω των συνθηκών φτώχειας κι έλλειψης αγαθών και υποδομών, όμως κατά τη γνώμη μου, αυτή ακριβώς η βιωματική γνώση και η εμπειρία που θα αποκομίσει είναι που καθιστούν αυτά τα ταξίδια βαθιά εκπαιδευτικά και μετασχηματιστικά. Ένα ταξίδι στην Αφρική, είναι ένα ταξίδι ζωής που δύσκολα θα αφήσει κάποιον ασυγκίνητο.”

Ο στόχος της δεν είναι να μείνει οριστικά στην Αφρική, θα ήθελε να μοιράζει τον χρόνο της περισσότερο, για να στηθούν κάποια projects που απαιτούν περισσότερο χρόνο. Επιθυμεί να αναπτύξει μία συνδετική σχέση του δικού μας κόσμου, των ανθρώπων που επιθυμούν να ταξιδέψουν εκεί και να προσφέρουν την βοήθεια τους αλλά και των κατοίκων της Αφρικής. Όπως λέει σχεδιάζει να επενδύσει σε ομαδικά ταξίδια με τους συνεργάτες της.

“Έχουμε καλή ανταπόκριση, οι φίλοι μου λένε πως το “Routs For Good” είναι ένα χρήσιμο και ενδιαφέρον project. Είναι ένα ταξίδι που βοηθά οικονομικά και συναισθηματικά τους ανθρώπους εκεί αλλά και εσένα που επέλεξες να το κάνεις. Όταν γυρνάς θα καταλάβεις πως ήταν εμπειρία ζωής. Για μένα όλοι οι άνθρωποι που ζούμε στο πλαίσιο του δυτικού ανεπτυγμένου κόσμου πρέπει να αποκτήσουμε μία σύνδεση με τους ανθρώπους της Αφρικής, ανήκουμε όλοι στον ίδιο πλανήτη, δεν μας χωρίζει κάτι, ό,τι μας χωρίζει είναι τεχνητό ή ιδεατό. Όταν εγώ η ίδια κατάλαβα μέσα από τα ταξίδια μου πόσο σημαντικά είναι για να με διαμορφώσουν ως άνθρωπο, για να κατανοήσω τον κόσμο, να γίνω πιο ταπεινή και συνειδητοποιημένη, τότε έγινα και καλύτερος άνθρωπος. Έτσι πρέπει να συνδεθούν όλοι οι “διαφορετικοί” άνθρωποι, αυτό χρειαζόμαστε για να γίνει καλύτερος ο κόσμος μας, βάσει αυτών των ταξιδιών θα κατανοήσουμε πως δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα μας, θα κερδίζουμε ο ένας από τον άλλον.”

Ο τουρισμός της Αφρικής δεν είναι στημένος αν και ικανός να φέρει την ανάπτυξη. Το “Routs For Good” οργανώνει ταξίδια για να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο την τοπική κοινότητα. Όπως τονίζει υπάρχει πολλαπλό όφελος στα ταξίδια, κοινωνικό, οικονομικό, πρακτικό. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μέσω της ιστοσελίδας  και των σελίδων σε Facebook και Instagram ή να  καλέσει απευθείας στο νούμερο που θα βρει στα στοιχεία επικοινωνίας.

“Υπάρχουν κάποια ομαδικά ταξίδια σε προκαθορισμένες από εμάς ημερομηνίες που ανακοινώνουμε τακτικά, αλλά μπορούμε να σχεδιάσουμε και 100% εξατομικευμένα ιδιωτικά ταξίδια για όποιον το επιθυμεί, ανά πάσα στιγμή. Στόχος μου είναι να μεγαλώσουμε την δραστηριότητα του Routes for good με ταξίδια σε περισσότερες χώρες, ώστε να υποστηρίξουμε ακόμη περισσότερους ντόπιους συνοδούς και τις κοινότητές τους, ανοίγοντας κι άλλα παράθυρα στον κόσμο για περισσότερους ταξιδιώτες. Παράλληλα, στην Βόρεια Κένυα, στο χωριό του Joseph, έχουμε ιδρύσει έναν οργανισμό (Community Based Organization) και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν οικολογικό ξενώνα που θα λειτουργεί παράλληλα και ως κέντρο κοινότητας, προσφέροντας προγράμματα ενδυνάμωσης και υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας.”

πηγή