Προσγείωση στη Βοϊδοκοιλιά

Η περίφημη παραλία Βοϊδοκοιλιά στην Πύλο της Μεσσηνίας δεν έχει ομπρέλες και μπαρ. Διατηρεί το όνομά της από την εποχή του Ομήρου.

Η παραλία διατηρεί από την ομηρική εποχή το όνομά της, καθώς ο Όμηρος στα έπη του την αναφέρει ως Βουφράδα (Βους=βόδι), όνομα που μοιάζει με το Βοϊδοκοιλιά. Σε αυτή την αμμουδιά εικάζεται ότι έφτασε το πλοίο του Τηλέμαχου από την Ιθάκη, όταν αναζητούσε πληροφορίες για την τύχη του Οδυσσέα από τον βασιλιά της Πύλου Νέστορα.

Στην Οδύσσεια ο Τηλέμαχος, μη μπορώντας να ελέγξει την κατάσταση με τους μνηστήρες, φεύγει από την Ιθάκη αναζητώντας πληροφορίες για τον χαμένο πατέρα του, ενώ τον συντροφεύει η θεά Αθηνά με τη μορφή του Μέντορα, φίλου του Οδυσσέα. Πρώτος σταθμός του Τηλέμαχου είναι το βασίλειο του Νέστορα στην πανέμορφη (όπως αναφέρει ο Όμηρος) Μεσσηνία. Εκεί φτάνει με το ξημέρωμα στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς (Βουφράδα) και βρίσκει τους κατοίκους της Πύλου στην αμμουδιά.

Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς στη Μεσσηνία που εντυπωσιάζει με το ημικυκλικό της σχήμα, τη χρυσή άμμο και την γαλαζοπράσινη θάλασσα έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια λόγω των χρηστών του Instagram. Την ίδια στιγμή έχει τεράστια περιβαλλοντική αξία, καθώς φιλοξενεί έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ευρώπης.

Πρώτα η λίμνη αλμυρού νερού, μέλος του δικτύου προστατευόμενων βιότοπων Natura 2000 και έπειτα ο απόλυτος εξωτικός παράδεισος για να κολυμπήσεις και να εξερευνήσεις (στην περιοχή θα βρεις μέχρι και φραγκικό κάστρο από τον 13ο αιώνα).

Ακολουθώντας ένα μονοπάτι θα φτάσεις στη λίμνη Γιάλοβα (ή Διβάρι), που εκτός από τα αποδημητικά πτηνά φιλοξενεί όλο το χρόνο πάνω από 250 είδη πτηνών, από τα οποία 79 ανήκουν στην «κόκκινη κατηγορία» των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Φτάνοντας στην παραλία σε περιμένει μία ημικυκλική «αγκαλιά», που αρχίζει να σε συναρπάζει όπως ακριβώς και οι φωτογραφίες της από ψηλά. Δεν είναι μόνο τα εντυπωσιακά χρώματα της άμμου και της θάλασσας, είναι και το Παλαιόκαστρο στο βάθος επάνω σε λόφο, που κάνει το τοπίο τόσο εντυπωσιακό. Και υπάρχει ακόμα, δίπλα στην είσοδο της παραλίας, ο θολωτός τάφος αφιερωμένος στο γιο του Νέστορα, Θρασυμίδη.

Τέλος, το μονοπάτι που ξεκινά πίσω από τους αμμόλοφους και καταλήγει στη σπηλιά του Νέστορα -εκεί ο Ερμής έκρυψε τα βόδια που έκλεψε από τον Απόλλωνα.

Χρήσιμες πληροφορίες

– Υπάρχει χώρος στάθμευσης, από τον οποίο μπορείς να ξεκινήσεις την εξερεύνηση της λίμνης, προτού να πας στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.

– Εναλλακτικά μπορείς να αφήσεις το αυτοκίνητό σου στο χώρο στάθμευσης της Γιάλοβας (δίπλα στο Διβάρι) και να περπατήσεις γύρω από τη λίμνη προς την Βοϊδοκοιλιά.

– Απόσταση από Αθήνα: Με αυτοκίνητο: 277 χλμ. (3 ώρες και 22 λεπτά)

– Από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας: Με αυτοκίνητο: 55 χλμ. (1 ώρα και 10 λεπτά)

– Με λεωφορείο: Προς Πύλο και το καλοκαίρι προς Ρωμανό

– Από Πύλο: Με αυτοκίνητο: 17 χλμ. (25 λεπτά)

– Από Γιάλοβα: Με αυτοκίνητο: 9 χλμ. (15 λεπτά)

πηγή