Έκθεση ζωγραφικής Γιώργου Κόρδη στην αίθουσα “Θεόδωρος Στάμος”

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων έχει την τιμή της διοργάνωσης  της έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Κόρδη  με τίτλο «Ομηρικά ακρογιάλια». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος», από 17 έως 30 Ιουλίου 2022. Ο γνωστός εικαστικός και συγγραφέας  θα παρουσιάσει στο φιλότεχνο κοινό της Λευκάδας έργα από την ενότητα «Ομηρικά ακρογιάλια», καθώς επίσης και από το «Άσμα Ασμάτων», τον «΄Ερωτα Αρχάγγελο» και το «Έρως και Ψυχή».

Την έκθεση προλογίζει η κ. Χαρά Σαΐτη, που έχει και την επιμέλεια:

«Καταξιωμένος διεθνώς εικαστικός -ζωγράφος, αγιογράφος και χαράκτης –  ο Γιώργος Κόρδης αναζητά φέτος τα «Ομηρικά ακρογιάλια» του στη Λευκάδα. Ισορροπεί μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, νοσταλγός πάντα του ταξιδιού στο χώρο και τον χρόνο, με οδηγό τον χρωστήρα του. Διαπερνάει αιώνες ελληνικού πολιτισμού, ξεδιψώντας τις εικαστικές του αναζητήσεις στην αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο και φτάνοντας ως το σήμερα, εκφράζοντας τις παμπάλαιες αλήθειες με σύγχρονα μέσα. Στο έργο του πατάει με ελευθερία στις κατακτήσεις της αρχαιοελληνικής ζωγραφικής και στις επιταγές της βυζαντινής, καταμαρτυρώντας  βιωματικά την ιστορική συνέχεια . Εκεί αναπαύεται αλλά δεν σταματά.

Γνήσιο τέκνο της εποχής του, δε διστάζει να υιοθετήσει σύγχρονες τεχνικές, αφού πρώτα έχει εξαντλήσει τη μελέτη των παραδοσιακών μεθόδων. Εξπρεσιονισμός που παραμορφώνει τις φόρμες για να επιτείνει την έκφραση, υπερρεαλισμός για να ξεφύγει από την υλικότητα, αφαιρετικότητα για να αγγίξει την ποθούμενη πνευματικότητα. Έμπνευση οι ρέουσες γραμμές των μελανόμορφων αγγείων, η μεταφυσική ποίηση του Άσματος Ασμάτων, η αιώνια πάλη της Ψυχής που ζει, πεθαίνει και ανασταίνεται μέσα από διαδικασία Έρωτος, σε μια αιώνια αντιπαράθεση.

Ο Έρως ως κινητήριος δύναμη στο εικαστικό σύμπαν του Κόρδη, πετάει με φτερά αγγέλου, πάσχει ως ατελές ανθρώπινο ον, συστρέφεται εσωτερικά από πόνο βαθύ, προσγειώνεται για να δοθεί, αενάως διαφεύγων. Ίσως απολαμβάνει τη θερινή ραστώνη σε κάποιο Ομηρικό ακρογιάλι. Σε κάποιο ακρογιάλι της Λευκάδας…»

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Κόρδης σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αγιογραφία με τον πατέρα Συμεών Συμεού. Παρακολούθησε μαθήματα μεσαιωνικών τεχνικών (ψηφιδωτό, νωπογραφία, τεχνικές χρυσωμάτων, αυγοτέμπερα) στην Σχολή Καλών τεχνών του Μουσείου της Βοστώνης.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην θεολογία ( Thm, Holy Cross School of Theology, Boston) και διδακτορικού διπλώματος (Phd, Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Aκαδημαϊκά μελέτησε  την θεωρία και αισθητική της Βυζαντινής ζωγραφικής και έγραψε πολλές μονογραφίες και σχετικά άρθρα.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών  ως επίκουρος καθηγητής (2003-2013) και ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού μεταξύ των οποίων το Yale, Princeton και το Notre Dame.

Στην ζωγραφική διαμόρφωσε προσωπικό  ύφος βασισμένο στην Βυζαντινή ζωγραφική με πολλές επιδράσεις και δάνεια από τον μοντερνισμό, τον υπερρεαλισμό και την λαϊκή τέχνη.

Έχει ιστορήσει ναούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει στο ενεργητικό τους πολλές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία ανά τον κόσμο.

Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία και έχει επιχειρήσει εικαστικούς διαλόγους με σημαντικούς έλληνες λογοτέχνες (Παπαδιαμάντης, Ελύτης, Καββαδίας, Καρυωτάκης, Κόντογλου, Βαγενάς, Σεφέρης).

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

INFO:

Έκθεση ζωγραφικής Γιώργου Κόρδη

Τίτλος: «Ομηρικά ακρογιάλια»

Εγκαίνια: Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, στις 8.00 μ.μ.

Διάρκεια: 17-30 Ιουλίου 2022

Ώρες: 11.00-13.00 και 19.00-22.00

Καθημερινά –εκτός Κυριακής πρωί

Επιμέλεια: Χαρά Σαΐτη