Πομπηία: Αρχαία έγκυος χελώνα εξέπληξε τους αρχαιολόγους

Η χελώνα φέρεται να έψαχνε για ένα άνετο μέρος για να γεννήσει το αυγό της όταν χτύπησε ηφαιστειακή καταστροφή το 79 μ.Χ.

Mετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, ένα τεράστιο κύμα από στάχτη έθαψε και ηφαιστειακά υλικά αφάνισαν την Πομπηία. Μαζί με την πόλη αφανίστηκε η χλωρίδα και η πανίδα της πόλης, συμπεριλαμβανομένης μια εγκύου χελώνας με το αυγό της.

Σύμφωνα με το BBC, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα του ερπετού θαμμένα κάτω από στάχτη και πέτρες, όπου βρισκόταν από το 79 μ.Χ..

Η χελώνα βρισκόταν σε καταφύγιο κάτω από ένα ήδη κατεστραμμένο κτίριο όταν σημειώθηκε η καταστροφή. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα ερείπια κατά την ανασκαφή μιας περιοχής της πόλης που οι τότε κάτοικοί της είχαν προχωρήσει σε ανοικοδόμηση μετά από παλαιότερο σεισμό που κατέστρεψε την Πομπηία το 62 μ.Χ.

Φωτ: PARCO ARCHEOLOGICO POMPEI

Πριν από περίπου 2.000 χρόνια, η χελώνα των 14 εκατοστών είχε τρυπώσει σε μια μικροσκοπική υπόγεια φωλιά κάτω από ένα κατάστημα που καταστράφηκε από τον σεισμό.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το γεγονός ότι βρέθηκε μαζί με ένα αυγό υποδηλώνει ότι σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να βρει ένα ήσυχο μέρος για να γεννήσει.

Ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Μαρκ Ρόμπινσον, ο οποίος ανακάλυψε τα λείψανα μιας άλλης χελώνας σε μια κοντινή τοποθεσία στην Πομπηία το 2002, είπε στο BBC ότι υπάρχουν δύο εξηγήσεις για το πώς το ερπετό έφτασε εκεί.

«Το ένα είναι ότι πρόκειται για οικόσιτη χελώνα που πιθανώς διέφυγε και βρέθηκε στο δρόμο στα ερείπια του μεγάλου σεισμού», είπε.

Μια πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι πρόκειται για χελώνα από την κοντινή ύπαιθρο που είχε περιπλανηθεί στην αρχαία πόλη, τόνισε.

«Η Πομπηία καταστράφηκε ουσιαστικά και δεν μπορούσε να ανοικοδομηθεί παντού μετά τον σεισμό. Η χλωρίδα και η πανίδα από τη γύρω ύπαιθρο είχαν μετακομίσει στην πόλη», ανέφερε.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη δείχνει τον πλούτο του φυσικού οικοσυστήματος της Πομπηίας την περίοδο μετά τον σεισμό.

«Ολόκληρη η πόλη ήταν ένα εργοτάξιο και προφανώς κάποιοι χώροι ήταν τόσο αχρησιμοποίητοι που τα άγρια ζώα μπορούσαν να περιπλανηθούν, να εισέλθουν και να προσπαθήσουν να γεννήσουν τα αυγά τους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Πομπηίας, Γκάμπριελ Ζούχτριγκελ.

Φωτ: PARCO ARCHEOLOGICO POMPEI

Ένας επισκέπτης στην Πομπηία, ένας Φινλανδός διδακτορικός φοιτητής που έτυχε να περνά από το σημείο όταν έγινε η ανακάλυψη, περιέγραψε αυτό που είδε στο BBC ως «θεαματικό».

«Μόλις είχαν αφαιρέσει το κέλυφος του ζώου, οπότε αυτό που φαινόταν ήταν ο σκελετός και το αυγό», είπε ο Joonas Vanhala. «Ήταν ένα ανοιχτό καφέ, αμμώδες χρώμα». «Δεν θα καταλάβαινα ότι ήταν αυγό αν δεν μου το έλεγαν», πρόσθεσε.

Φωτ: PARCO ARCHEOLOGICO POMPEI

πηγή