1-3 Ιουλίου πραγματοποιείται η 7η συνάντηση Αλεξάνδρου

Η έβδομη συνάντηση Ιουλίου στο χωριό Αλέξανδρος θα πραγματοποιηθεί τις τρεις πρώτες μέρες του μήνα σε διοργάνωση του Συλλόγου Φίλων του χωριού “Ο φυγός”.

Ο πρόσφατος χαρακτηρισμός δύο πανέμορφων ορεινών οικισμών της Λευκάδας (Αλέξανδρος και Κολυβάτα) ως παραδοσιακών, συνιστά ένα γεγονός μείζονος πολιτιστικής σημασίας για τον τόπο. Μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται και σηματοδοτείται από τις επώδυνες συνέπειες του μαζικού τουρισμού, το σημαντικό αυτό γεγονός αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία. Πρώτον σαν σημαντικό στοιχείο προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δεύτερον σαν σημείο αναφοράς και οδηγός για έναν διαφορετικό τουρισμό, έναν τουρισμό με πολιτισμική και περιβαλλοντική ταυτότητα.

Ο πανελλήνιος ανοικτός Διαγωνισμός ιδεών σχεδιασμού στοιχείων σήμανσης και αστικού εξοπλισμού “Ο Αλέξανδρος φορά την πανοπλία του” αποτελεί την αφετηρία μίας νέας διαδρομής για τους παραδοσιακούς μας οικισμούς και το ευρύτερο περιβάλλον.

Η εφετινή Ζ’ Συνάντηση του Ιουλίου στον Αλέξανδρο, είναι αφιερωμένη στο γεγονός της κήρυξης των οικισμών του Αλέξανδρου ως παραδοσιακών και στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού καθώς οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις μελέτες και να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις και συζητήσεις.

Η 7η Συνάντηση Αλεξάνδρου φιλοδοξεί να δώσει στα αποτελέσματα του Διαγωνισμού την ευρύτερη αναγνώριση και την εξασφάλιση της εφαρμογής. Θα λειτουργήσει Εργαστήριο με τους βραβευμένους μελετητές από τους οποίους αναμένεται η δημιουργική απάντηση στην κριτική διαδικασία του Διαγωνισμού για την παραγωγή ενός εφαρμόσιμου σχεδίου κοινής αποδοχής.

Θα είναι ένα πρωτότυπο πείραμα σχεδιασμού, που αν πετύχει, ίσως δώσει ένα νέο πρότυπο βελτίωσης της σχέσης των αρχιτεκτόνων με τους αποδέκτες του έργου τους, τους δημόσιους φορείς και την κοινότητα.

Επιπλέον, η διοργάνωση της 7ης Συνάντησης θα δώσει ένα ακόμα νέο στοιχείο: Τη γνώμη της κοινότητας καθώς στο τέλος όσοι από το κοινό θα έχουν συμμετάσχει τις απογευματινές συνεδρίες θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το σχέδιο που προτιμούν. Θα είναι μία πράξη συμμετοχής που θα φέρει πιο κοντά παραγωγούς και αποδέκτες του σχεδιασμού.

Η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και αυτήν της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Λευκάδας.