UNWTO | Μεσόγειος και Καραϊβική οδηγούν φέτος την διεθνή τουριστική ανάκαμψη | Το 2023 ή 2024 η ολική επαναφορά

Στο 55% έως 70% των επιπέδων του 2019 αναμένεται να κινηθούν οι διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2022, σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), Το τελικό ποσοστό αυτής της εκτίμησης θα εξαρτηθεί από διάφορες συνθήκες, όπως ο ρυθμός με τον οποίο οι προορισμοί συνεχίζουν να αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, πιθανές νέες εστίες κορωνοϊού και οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, ιδιαίτερα από τα μέτωπα του πληθωρισμού και των τιμών ενέργειας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ομάδας Εμπειρογνωμώνων του UNWTO, η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του τουρισμού (83%) βλέπει καλύτερες προοπτικές για το 2022 σε σύγκριση με το 2021, υπό την αίρεση ότι δεν θα προκύψουν γεγονότα, που θα  καθυστερήσουν την αποτελεσματική ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού.

Το 48% των ειδικών εκτιμά τώρα ως πιθανή επιστροφή των διεθνών αφίξεων στα επίπεδα του 2019 το 2023 (από 32% στην έρευνα του Ιανουαρίου), ενώ το ποσοστό που δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί το 2024 ή αργότερα (44%) έχει μειωθεί σε σύγκριση στην έρευνα του Ιανουαρίου (64%).

Πάντως, μέχρι τα τέλη Απριλίου, η διεθνής εναέρια ικανότητα σε όλη την Αμερική, την Αφρική, την Ευρώπη, τον Βόρειο Ατλαντικό και τη Μέση Ανατολή έχει φτάσει ή πλησιάζει το 80% των επιπέδων του 2019 με τη ζήτηση να συνεχίζεται.

Επίσης, ο Δείκτης Εμπιστοσύνης του UNWTO σε αυτό το τελευταίο Βαρόμετρο κατέγραψε σημαντική άνοδο. Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, ο δείκτης επέστρεψε στα επίπεδα του 2019, αντανακλώντας την αυξανόμενη αισιοδοξία μεταξύ των ειδικών του τουρισμού παγκοσμίως, βασιζόμενη στην ισχυρή ζήτηση, ιδίως στα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια και από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Αύξηση 182% το α’ τρίμηνο

Σύμφωνα με  τα στοιχεία του UNWTO, ο διεθνής τουρισμός σημείωσε αύξηση 182% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, με τους προορισμούς παγκοσμίως να υποδέχονται περίπου 117 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με 41 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2021. Από τα επιπλέον 76 εκατομμύρια διεθνών αφίξεων για το πρώτο τρίμηνο, τον Μάρτιο καταγράφηκαν περίπου τα 47 εκατομμύρια, γεγονός που δείχνει ότι η ανάκαμψη επιταχύνεται, όπως υπογραμμίζει ο ΠΟΤ.

Η Ευρώπη και η Αμερική οδηγούν την ανάκαμψη

Τα στοιχεία του UNWTO δείχνουν ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Ευρώπη υποδέχθηκε σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες διεθνείς αφίξεις (+280%) από ό,τι το 1ο τρίμηνο του 2021, με τα αποτελέσματα να βασίζονται στην ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση. Στην Αμερική οι αφίξεις υπερδιπλασιάστηκαν (+117%) το ίδιο τρίμηνο. Ωστόσο, οι αφίξεις στην Ευρώπη και την Αμερική εξακολουθούν να είναι 43% και 46% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019 αντίστοιχα.

Η Μέση Ανατολή (+132%) και η Αφρική (+96%) παρουσίασαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το 2021, αλλά οι αφίξεις παρέμειναν 59% και 61% κάτω από τα επίπεδα του 2019 αντίστοιχα. Η Ασία και ο Ειρηνικός κατέγραψαν αύξηση 64% σε σχέση με το 2021, αλλά και πάλι, τα επίπεδα ήταν 93% κάτω από τα νούμερα του 2019, καθώς αρκετοί προορισμοί παρέμειναν κλειστοί για μη βασικά ταξίδια.

Ανά υποπεριοχή, η Καραϊβική και η Ευρωπαϊκή Νότια Μεσόγειος συνεχίζουν να παρουσιάζουν τους ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης. Και στις δύο, οι αφίξεις ανέκαμψαν σχεδόν στο 75% των επιπέδων του 2019, με ορισμένους προορισμούς να φτάνουν ή να ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ανοίγουν οι προορισμοί

Παρόλο που ο διεθνής τουρισμός παραμένει κατά 61% κάτω από τα επίπεδα του 2019, η σταδιακή ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, καθώς περισσότεροι προορισμοί χαλαρώνουν ή αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και απελευθερώνεται η περιορισμένη ζήτηση. Σύμφωνα με τον UNWTO, από τις 2 Ιουνίου, 45 προορισμοί (εκ των οποίων οι 31 στην Ευρώπη) δεν είχαν σε ισχύ περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Στην Ασία, ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών έχει αρχίσει να χαλαρώνει επίσης τους περιορισμούς.

Παρά τις θετικές προοπτικές, ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν αρνητικό κίνδυνο για τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, αναφέρει η ανακοίνωση. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία φαίνεται να είχε περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στα συνολικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, αν και διακόπτει τα ταξίδια στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, η σύγκρουση έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις παγκοσμίως, επιδεινώνοντας τις ήδη υψηλές τιμές του πετρελαίου και τον συνολικό πληθωρισμό και διακόπτοντας τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς και διαμονής για τον τουριστικό τομέα.

Το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO δείχνει επίσης ότι χάθηκαν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έσοδα από τον διεθνή τουρισμό το 2021, ππου προστέθηκαν στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια που χάθηκαν τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Τα συνολικά τουριστικά έσοδα (συμπεριλαμβανομένων των εισπράξεων από τις μεταφορές επιβατών) εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 713 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021, μια αύξηση 4% σε πραγματικούς όρους από το 2020, αλλά εξακολουθεί να είναι 61% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή κατέγραψαν τα καλύτερα αποτελέσματα, με τα τουριστικά έσοδα να σκαρφαλώνουν περίπου στο 50% των προ-πανδημικών επιπέδων και στις δύο περιοχές.

Ωστόσο, το ποσό που δαπανάται ανά ταξίδι αυξάνεται – από ένα μέσο όρο 1.000 $ ΗΠΑ το 2019 σε 1.400 $ το 2021.

Πηγή