Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Λευκάδας με τον καθηγητή κ. Λέκκα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, κατόπιν πρόσκλησής του, συναντήθηκε με τον καθηγητή διαχείρισης φυσικών καταστροφών κ. Ευθύμιο Λέκκα, στο γραφείο του την Τρίτη 24 Μαΐου 2022.

Κατά την συνάντηση, έπειτα από την αυτοψία που πραγματοποίησε ο καθηγητής συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Σολδάτο, έγινε διεξοδική συζήτηση για την κατάσταση των παραλιών της νοτιοδυτικής Λευκάδας, που στο παρελθόν έχουν υποστεί ζημιές από σεισμούς, και πιο συγκεκριμένα τις παραλίες Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, και Γιαλό.

Στην συνάντηση επισημάνθηκε η αναγκαιότητα εκπόνησης σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης πλάνου διαφυγής για την παραλία Πόρτο Κατσίκι. Ειδικότερα, για την φετινή σεζόν σύστησε την επανατοποθέτηση “ζωνών”, με σημαιάκια και πασσάλους επί της παραλίας, ώστε να μην προσεγγίζουν οι επισκέπτες συγκεκριμένες περιοχές της παραλίας.

Όσον αφορά την παραλία Εγκρεμνοί, ο καθηγητής ανέφερε ότι κατά την αυτοψία του διαπίστωσε την ύπαρξη πολλών αστοχιών στη μελέτη του έργου, με αποτέλεσμα, εξαιτίας των γεωδυναμικών φαινομένων, ένα μεγάλο μέρος της κατασκευής να έχει υποστεί ζημιές ή και για κάποια άλλα τμήματα της κατασκευής αμφισβήτησε την σκοπιμότητά τους.  Τόνισε ότι η μελέτη επικινδυνότητας που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, κάτι που δεν επιτρέπει στον φορέα διαχείρισης του έργου, που είναι ο δήμος Λευκάδας, την απόδοση του έργου στους χρήστες.

Τέλος, ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις που έγιναν στο δρόμο που οδηγεί στην παραλία Γιαλό ως πολύ επιτυχημένες, και η πρόσβαση κρίνεται ως πολύ ασφαλή.

Πρώτιστος σκοπός της δημοτικής αρχής είναι, η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε όλες οι παραλίες να είναι ασφαλείς, έστω κι αν χρειασθεί θα αποκλειστεί η πρόσβαση σε κάποιες από αυτές.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ