Δήμος Λευκάδας: Σε εξέλιξη η ανακαίνιση της οικίας Ζαμπελίων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε εξέλιξη το έργο:  «Ανακαίνιση οικίας Ζαμπελίων για τη δημιουργία Ζαμπέλιου Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Λευκάδας».

Κατά την διάρκεια των προγραμματισμένων εργασιών καθαιρέσεων των επιχρισμάτων και επικαλύψεων των ξύλινων στοιχείων του κτίσματος, διαπιστώθηκε ότι λόγω της χρόνιας εισροής  υδάτων και της γήρανσης του κτιρίου, η κατάστασή του είναι χειρότερη από την αρχικά εκτιμώμενη.

Για τον λόγω αυτό, η Τεχνική Υπηρεσία προχώρησε στην σύνταξη μελέτης στατικής επάρκειας, προκειμένου να προσδιορίσει ποσοτικά και ποιοτικά, το εύρος των βλαβών, αλλά και να τεκμηριώσει την αντοχή του κτιρίου, βάσει των κείμενων ισχύων διατάξεων. Αποφασίστηκε επίσης να τροποποιηθεί το υλικό κατασκευής της εξωτερικής σκάλας του μπόντζου, από ξύλο σε  αντίστοιχη ελαφριά μεταλλική, για λόγους αντοχής.

Κατόπιν των ανωτέρω, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την έγκριση της τροποποίησης της μελέτης του έργου την Τρίτη 19/4/2022. Η εν λόγω τροποποίηση και το σύνολο των εργασιών που προκύπτουν από αυτή, δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν κατά τον χρόνο σύναξης της αρχικής μελέτης, θεωρούνται αναγκαίες για την αρτιότητα και λειτουργικότητα του κτιρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενό του. Σε καμία περίπτωση δεν τροποποιείται το βασικό σχέδιο και η μορφή του έργου. Η επιπλέον αναγκαία χρηματοδότηση έχει διασφαλιστεί από πόρους του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Εκτιμάται ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, πλήρως λειτουργικό, ως κέντρο αναφοράς πολιτιστικών και όχι μόνο δραστηριοτήτων.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ