Επίδομα καυσίμων: Ξεκίνησε η διαδικασία των αιτήσεων

Τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για την επιδότηση των καυσίμων, η οποία κυμαίνεται από 30-55 ευρώ συνολικά για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, έχουν από χθες οι ιδιοκτήτες οχημάτων εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ανάλογα με τον ΑΦΜ:

• 26.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1.

• 27.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3.

• 28.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5.

• 29.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7.

• 30.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.

• Από 1/5/2022 και εξής είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του ΑΦΜ.

Μέχρι χθες το βράδυ οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 200.000.

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα γίνεται με χρήση των κωδικών Taxisnet. Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Επίσης, συμπληρώνει και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του. Μετά την υποβολή αιτήσεων θα αντλούνται αυτομάτως στοιχεία για το όχημα (ασφάλεια, τέλη κυκλοφορίας) και τον οδηγό (εισόδημα κ.λπ.).

Τα βήματα της αίτησης

1. Μέσω της πλατφόρμας οι δικαιούχοι αιτούνται την έκδοση άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το ποσό της ενίσχυσης. Η ψηφιακή κάρτα εκδίδεται από τράπεζα.

2. Η είσοδος του δικαιούχου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Fuel Pass πραγματοποιείται μέσω του gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet.

3. Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα.

4. Ακολούθως η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας: α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης με νέο γραπτό μήνυμα (sms) προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή κάρτα του.

5. Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.

6. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31.7.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.

7. Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση άυλης χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά πέντε (5) ευρώ.

Το ποσό της ενίσχυσης συνολικά για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο είναι:

• 50 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και 35 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών με κύρια κατοικία στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου, στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

• 40 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και 30 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πηγή