Ελλάδα ψηφίζουν οι αεροπορικές για το καλοκαίρι του 2022

Περισσότερες διεθνείς πτήσεις το καλοκαίρι – Η Jet2 «προσγειώνεται» στην Αθήνα

<Από την Ολγα Κλώντζα

Ανεβάζει στροφές ο ανταγωνισμός στις. Όλο και περισσότερες αεροπορικές ποντάρουν στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, η δυναμική του οποίου δείχνει να μην ανακόπτεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Διεθνείς παίκτες διαγκωνίζονται για slots στα ελληνικά αεροδρόμια, ενώ και οι εγχώριοι αερομεταφορείς ενισχύουν τις δυνάμεις τους. Περισσότερες πτήσεις, αυξημένες χωρητικότητες και νέοι προορισμοί συνθέτουν έναν ενδιαφέρον αεροπορικό παζλ.

Οι διεθνείς πτήσεις προς τα ελληνικά αεροδρόμια αναμένεται το φετινό καλοκαίρι να ξεπεράσουν ακόμα και το 2019, που δεν ήταν μόνο το τελευταίο έτος πριν την πανδημία, αλλά και η χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Όπως εκτίμησε εχθές ο πρόεδρος της Aegean, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2021, οι διαθέσιμες θέσεις προς τη χώρα μας θα αυξηθούν κατά 7% με 10% σε σχέση με το 2019, με τους νησιωτικούς προορισμούς να έχουν την τιμητική τους. Η αύξηση αναμένεται να φτάσει ακόμα και το 15%. Αντίθετα, χαμηλότερη κατά περίπου 10% θα είναι η προσφερόμενη χωρητικότητα για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Jet2: 2,36 εκατ. διαθέσιμες θέσεις από και προς την Ελλάδα το καλοκαίρι

Παραδοσιακές για τη χώρα μας αγορές, όπως η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, στις οποίες η πανδημία έφερε έντονες αναταράξεις, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό καλοκαίρι. Περισσότερους ταξιδιώτες από ποτέ θα φέρει εφέτος στην Ελλάδα η Jet2. Εχθές, η βρετανική εταιρεία μαζί με τη Jet2holidays, κορυφαίο tour operator του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα την ενίσχυση κατά 86% του προγράμματός της για τη θερινή περίοδο 2022.

Ειδικότερα, θα διαθέσει περισσότερες από 1,1 εκατ. θέσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Η εταιρεία καταγράφει μάλιστα και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στη χώρα μας της τάξεως του 119% σε σύγκριση με το 2019, προσθέτοντας στην κορύφωση της θερινής σεζόν 126 πτήσεις ημερησίως από και προς την Ελλάδα. Το διευρυμένο πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνει πτήσεις από 10 βάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο προς 15 ελληνικούς προορισμούς (Αθήνα, Κέρκυρα, Χανιά, Ηράκλειο, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Κω, Καλαμάτα, Λέσβο, Μύκονο, Πρέβεζα, Ρόδο, Σκιάθο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο). Θα εξυπηρετεί επίσης 8 νέα δρομολόγια προς τη χώρα μας.

Στοιχηματίζει στην Αθήνα με δύο νέα δρομολόγια

Η ενίσχυση της παρουσία της εταιρείας στη χώρα μας, δίνει ιδιαίτερο βάρος στην Αθήνα για το καλοκαίρι του 2022, συμπεριλαμβάνοντάς την ως νέο προορισμό, με 4 εβδομαδιαία δρομολόγια μεταξύ της ελληνικής πρωτεύουσας και των αεροδρομίων του Μπέρμιγχαμ και του Μάντσεστερ από τις 14 Απριλίου (2 εβδομαδιαίες πτήσεις από κάθε βάση).

Ο διευθύνων σύμβουλος των Jet2.com και Jet2holidays, κ. Steve Heapy, δήλωσε σχετικά: «Το φετινό καλοκαίρι σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή για εμάς στην Ελλάδα, καθώς αναπτυσσόμαστε σε πολύ σημαντικό βαθμό και θέτουμε πραγματικά το στίγμα μας ως κορυφαία αεροπορική εταιρεία και tour operator του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα. Ενώ η διεθνής ταξιδιωτική δραστηριότητα επανέρχεται στην κανονικότητα, προσβλέπουμε στα υψηλότερα επίπεδα της κίνησής μας στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, που συμπεριλαμβάνει και την έναρξη της δραστηριότητάς μας στην Αθήνα, με πτήσεις, καθώς και με πακέτα city break».

Οι Αμερικανοί τουρίστες

Ισχυρό παρών, παρά την αβεβαιότητα λόγω του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία που αναμένεται να επηρεάσει τις επιλογές των ταξιδιωτών, δίνουν κι εφέτος οι αμερικανικοί αερομεταφορείς. Αυτό το καλοκαίρι οι πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής θα είναι οι περισσότερες από ποτέ.

Η Delta Airlines ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά τις πτήσεις της μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Θα προσφέρει μια καινούργια πτήση προς Βοστώνη, η οποία θα ξεκινήσεις στις 29 Μαΐου, 11 προς Νέα Υόρκη (αεροδρόμιο JFK) και μία καθημερινά προς Ατλάντα, η οποία επιστρέφει από τις 6 Μαΐου.

Η αμερικανική αγορά αποτελεί σημαντική δεξαμενή εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ είναι και η σημαντικότερη αγορά για την Αθήνα, η οποία από τα 6,5 εκατ. ξένων επισκεπτών το 2019 έπεσε περισσότερο από 50% στα 2,9 εκατ. το 2021. Για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», προ πανδημίας ήταν η νούμερο «ένα» αγορά, με τους Γερμανούς και τους Βρετανούς να ακολουθούν. Με βάση τα στοιχεία του αεροδρομίου, για το 2021, αναδείχθηκε δεύτερη με 300.000 επισκέπτες, ενώ πρώτη ήταν η Γερμανία με 340.000 επισκέπτες και τρίτη η Βρετανία τρίτο με 280.000 επισκέπτες.

Παράλληλα, νωρίτερα από κάθε άλλη σεζόν ξεκίνησε τις πτήσεις της στην Ελλάδα και η Air Canada, η οποία συνδέει το αεροδρόμιο της Αθήνας με το Μόντρεαλ και το Τορόντο. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος καναδικός αερομεταφορέας, που θα διατηρήσει το θερινό του πρόγραμμα στη χώρα μας ως και τον Νοέμβριο, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εντάξει την χώρα μας στις μόνιμες συνδέσεις του. Οι διαθέσιμες θέσεις για τη χώρα μας προσεγγίζουν τις 300.000.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων British Airways, Ryanair, EasyJet αναζητούν slotsγια περισσότερες πτήσεις από το 2019 και οι Air France και Transavia επιδεικνύουν επίσης ισχυρή παρουσία.

Οι επιπτώσεις του πολέμου

Αν και οι άμεσες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία δεν αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς η επιβατική κίνηση από τις δύο χώρες αντιστοιχούσε για το 2022 μόλις στο 2% των αφίξεων εξωτερικού, το αποτύπωμά της γενικά στην ελληνική αγορά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Τουριστικοί φορείς εκτιμούν ότι οι απώλειες σε αεροπορικές θέσεις από Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία θα ξεπεράσουν τις 830.000. Εντωμεταξύ, το τοπίο παραμένει θολό ως προς την επίδραση που θα έχει ο πόλεμος στις αγορές Πολωνίας και Ρουμανίας.

Μιλώντας στους αναλυτές για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Aegean, ανέφερε ότι δεν αναμένονται ιδιαίτερα προβλήματα, παρότι οι απώλειες εσόδων για την εταιρεία από τις δύο αγορές θα ανέλθουν σε 30 εκατ. ευρώ. Οι θετικές προβλέψεις για το καλοκαίρι του 2022 παραμένουν. Όμως από την πρώτη στιγμή αυτό που ανατράπηκε λόγω κυρίως της ανησυχίας ήταν η πορεία των προκρατήσεων. «Αυτό που χάσαμε ήταν η σταθερή ανοδική πορεία των προκρατήσεων. Είδαμε ότι υπάρχει μια στασιμότητα. Ελπίζουμε πως εφόσον ηρεμήσουν τα πράγματα θα δούμε υψηλότερα επίπεδα, αν και τη λογική του late booking που επικράτησε με την πανδημία την έχουμε πια συνηθίσει», δήλωσε ο κ. Βασιλάκης.

Πηγή