25η Μαρτίου: Ισχυρή σύσταση του υπουργείου Υγείας για χρήση μάσκας στις παρελάσεις

Παρέλαση στη Θεσσαλονίκη / Φωτογραφία: Intimenews-ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Διευκρινίσεις για τα μέτρα προστασίας στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου έδωσε το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, 18 Μαρτίου, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες-τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια της παρέλασης αλλά και της αποχώρησης, θα πρέπει να φορούν μάσκα εφόσον υπάρχει συνωστισμός. Από την άλλη, οι παρελαύνοντες υποχρεούνται να διατηρούν αποστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης.

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας για την 25η Μαρτίου

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας για τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου:

«Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Επομένως, τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια της παρέλασης αλλά και της αποχώρησης, θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα εφόσον υπάρχει συνωστισμός σε αντίθεση όμως με τους παρελαύνοντες, οι οποίοι υποχρεούνται να διατηρούν αποστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης.

Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση, εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση, να φορούν τις μάσκες τους».

Τι ισχύει για τα self test στους μαθητές

Στο μεταξύ αναμένεται αυτή την εβδομάδα να συνεδριάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για τους μαθητές και τα self test που υποχρεούνται να κάνουν προκειμένου να πηγαίνουν στα σχολεία καθώς υπάρχουν σκέψεις για μείωση του αριθμού των self test.

Οι λόγοι, σύμφωνα με τους οποίους οι Εμπειρογνώμονες πήραν την απόφαση να συζητήσουν το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση, είναι δύο. Από τη μία, η μετάλλαξη Όμικρον 2 καλπάζει και στην Ελλάδα, άρα είναι πιο συνετό να παρακολουθηθεί η επιδημιολογική κατάσταση και τα κρούσματα κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες, πριν αποφασιστεί κάτι. Και από την άλλη, έχει γίνει ήδη η διανομή των self test στους μαθητές για την εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα 21 Μαρτίου.

Πηγή