Eurocontrol: Ταχεία ανάκαμψη στην αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη μόλις υποχωρήσει η πανδημία

Ταχεία ανάκαμψη, κοντά στα επίπεδα της αεροπορικής κίνησης του 2019, μόλις βελτιωθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό, προβλέπει για το 2022 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας Eurovontrol.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία είχε σταθερή ανάκαμψη μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, φτάνοντας  το καλοκαίρι στο 70% των επιπέδων του 2019. Μάλιστα στις 27 Αυγούστου οι αριθμοί πτήσεων κατέγραψαν υψηλό δύο ετών στις 27 Αυγούστου, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου έφτασαν στο 81% του 2019.

Η κίνηση του Δεκεμβρίου προσέγγισε στο 78% του ίδιου μήνα το 2019 παρά τους πρόσθετους περιορισμούς.

Το Eurovontrol υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες είχαν χαμηλότερους συντελεστές φορτίου, κατά μέσο όρο 50%-60%.

Ο Eamonn Brennan, γενικός διευθυντής του Eurocontrol, σημείωσε ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη λόγω της εξελισσόμενης κατάστασης της παραλλαγής Όμικρον, που ωθεί πολλές αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης να μειώσουν τη χωρητικότητα έως και 30% τον Ιανουάριο. Επίσης, ακυρώνονται πτήσεις λόγω της ασθένειας μελών των πληρωμάτων από την πανδημία. Ωστόσο, επέμεινε: «Μόλις βελτιωθεί η κατάσταση, αναμένουμε ταχεία ανάκαμψη που θα είναι πιο κοντά στα επίπεδα κίνησης του 2019».

Ταχύτερη ανάκαμψη για τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους

Όπως είπε ο γενικός διευθυντής του Eurocontrol, οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους ανέκαμψαν ταχύτερα το καλοκαίρι από τους παραδοσιακούς αερομεταφορείς, με ορισμένους να λειτουργούν σε επίπεδα του 2019 από τον Αύγουστο.

Η Ryanair έκλεισε το έτος ως η η ευρωπαϊκή ευρωπαϊκή εταιρεία με την περισσότερη επιβατική ζήτηση και με αυξημένη χωρητικότητα σε «πάνω από το 100% των επιπέδων του 2019 τους τελευταίους μήνες του έτους». Αντίθετα, οι αριθμοί πτήσεων της easyJet τον Δεκέμβριο παρέμειναν μειωμένοι κατά 33% σε σχέση με το 2019 και της British Airways κατά 46%.

Η κίνηση της EasyJet κατά τη διάρκεια του έτους μειώθηκε κατά 64% σε σχέση με το 2019 και της ΒΑ κατά 57% σε σύγκριση με το 43% στη Ryanair.

Χαμηλότερες απώλειες στην Ευρώπη για Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία

Η συνολική κίνηση σε όλη την Ευρώπη το 2021 ήταν στο 56% των επιπέδων του 2019. Αναλυτικά:

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 62%
Στη Γερμανία κατά 50%
Στην Ισπανία κατά 44%
Στη Γαλλία κατά 42%.

Η Ιρλανδία και η Φινλανδία έχασαν επίσης 62% και λιγότερο η Σουηδία και η Δανία, έχοντας πολύ ασθενή ενδοσκανδιναβική κίνηση.

Αντίθετα, η εναέρια κυκλοφορία από και προς την Ελλάδα μειώθηκε μόλις 27% σε ετήσια βάση, στην Τουρκία κατά 30% και στην Κύπρο κατά 34%.

Το Eurocontrol σημειώνει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις «παραμένουν τεράστιες», με τους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς να χάνουν 18,5 δισ. ευρώ το 2021 και 22 δισ. ευρώ το 2020.

Πηγή