TasteAtlas: Η Ελλάδα δεύτερη καλύτερη χώρα στον κόσμο για την κουζίνα της

Πηγή φωτό: Pixabay

Από τη Χριστίνα Λαϊνοπούλου

H Eλλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με την καλύτερη κουζίνα, σύμφωνα με το TravelAtlas, το οποίο διαμόρφωσε μια κατάταξη με τα 100 καλύτερα εμβληματικά εθνικά και τοπικά πιάτα στον κόσμο βάσει 100 χιλιάδων αξιολογήσεων.

Η Ελλάδα συγκέντρωσε βαθμολογία 4,73, μετά την Ιταλία με βαθμολογία 4,78, και ως καλύτερα πιάτα της αναδείχθηκαν η Χορτόπιτα, το Αντικριστό και τα Παϊδάκια. Καλύτερα προϊόντα της Ελλάδας, σύμφωνα με την κατάταξη είναι η Φάβα Σαντορίνης, τα Πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων και το Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.

Στην παγκόσμια κατάταξη των 100 καλύτερων πιάτων παγκοσμίως συγκαταλέγονται τα Γεμιστά (9η θέση, τα καλύτερα στο εστιατόριο Oasis στη Νάξο), το Στιφάδο (12η   θέση, το καλύτερο στην ταβέρνα Αλέκος στο Ρέθυμνο), τα Μύδια (30η  θέση, τα καλύτερα στην ταβέρνα Νίκος στη Μύκονο) και το Παστίτσιο (80η θέση, το καλύτερο στο 4 Rodiés της Ρόδου).

Ειδικότερα, τα Γεμιστά αναδεικνύονται ως το καλύτερο πιάτο λαχανικών στον κόσμο και ο Ελληνικό Ντάκος ψηφίστηκε ως η καλύτερη σαλάτα ενώ στην πέμπτη θέση της ίδιας κατηγορίας αναδεικνύεται η χωριάτικη σαλάτα.

Η Ελλάδα έχει επίσης παρουσία στην κατάταξη των καλύτερων πιάτων κρεατικών στον κόσμο με τα κεφτεδάκια (3η θέση), των καλύτερων πιάτων θαλασσινών με τα τηγανιτά καλαμαράκια (3η θέση), των καλύτερων dessert με το γαλακτομπούρεκο (5η θέση), των καλύτερων τυριών με τη Γραβιέρα Κρήτης (3η θέση), των καλύτερων sauce με το τζατζίκι (3η θέση), των καλύτερων γλυκών με τη Μπουγάτσα (4η θέση), των σάντουιτς και τυλιχτών με το Γύρο (2η θέση), των καλύτερων μαγειρευτών φαγητών με το στιφάδο (2η θέση), και των καλύτερων ποτών και λικέρ με τη Τσικουδιά και τη Μαστίχα Χίου (3η και 4η θέση αντίστοιχα).

Επιπλέον, διακρίθηκε το εστιατόριο Πεσκέσι στο Ηράκλειο Κρήτης ως ένα από τα 100 καλύτερα παραδοσιακά εστιατόρια στον κόσμο (θέση 18), ενώ ειδικά για την Ελλάδα αναδεικνύονται ως καλύτερα μέρη για φαγητό τα: Πεσκέσι στο Ηράκλειο, Margaro Restaurant στον Πειραιά, Λουκουμάδες Κτιστάκης στην Αθήνα, Κιρκόρ στο Ηράκλειο και Μπουγάτσα Ιορδάνης στα Χανιά.

Πηγή