Κορωνοϊός: Ποδαρικό με νέα μέτρα μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων

Οι χώροι διασκέδασης και εστίασης θα λειτουργούν χωρίς ορθίους και σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα θα απαγορευθεί η μουσική. (INTIME NEWS)

Από 3 Ιανουαρίου εστίαση και διασκέδαση έως τα μεσάνυχτα, περιορισμοί στα γήπεδα

Από την Πέννυ Μπουλουτζά

Με περιοριστικά μέτρα στην εστίαση και τη διασκέδαση αναφορικά με το ωράριο, τις αποστάσεις και τον αριθμό των πελατών ανά τραπέζι, που θυμίζουν προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, αύξηση της τηλεργασίας, πιο αυστηρή χρήση μάσκας, αλλά και συστάσεις στους νεότερους που θα διασκεδάσουν αυτές τις ημέρες να αποφύγουν να βρεθούν με συγγενείς τους μεγαλύτερης ηλικίας επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την επέλαση του στελέχους «Ομικρον» στη χώρα.

«Πλέον μπαίνουμε σε μια φάση επικράτησης της παραλλαγής “Ομικρον” και στην ελληνική επικράτεια», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στην περιοχή της Αττικής. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9.284 νέα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ ημερήσιων διαγνώσεων για τη χώρα μας, εκ των οποίων τα 4.038 στην Αττική και τα 1.048 στη Θεσσαλονίκη, και μάλιστα σε σύνολο μόλις 95.000 εργαστηριακών τεστ. Δηλώθηκαν 66 θάνατοι ασθενών, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 629 ασθενείς.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, από τις 3 έως και τις 16 Ιανουαρίου 2022 θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95 ή ffp2 ή εναλλακτικά διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ, καθώς και από το προσωπικό των χώρων εστίασης. Επίσης συστήνεται στο σύνολο του πληθυσμού να χρησιμοποιεί μάσκες υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

• Οι χώροι διασκέδασης και εστίασης θα λειτουργούν έως τα μεσάνυχτα, χωρίς ορθίους, ενώ σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα. Παράλληλα θα υπάρξουν και μετρικές αποστάσεις που θα εξειδικευτούν στη σχετική ΚΥΑ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα θα απαγορευθεί και η μουσική.

Χθες, 9.284 κρούσματα σε μόλις 95.000 τεστ – 66 ασθενείς κατέληξαν, ενώ νοσηλεύονται 629 διασωληνωμένοι.

• Σε γήπεδα και αθλητικούς χώρους η πληρότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Εάν διαπιστωθεί ότι τα μέτρα δεν τηρούνται, οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

• Το επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα γίνεται μόνο αν έχει προηγηθεί PCR 48 ωρών. Στα νοσοκομεία θα αυστηροποιηθεί το επισκεπτήριο.

• Θα εφαρμοστεί τηλεργασία σε υπηρεσίες δημόσιου τομέα και σε εταιρείες σε ποσοστό έως και 50% (ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας), καθώς και κυλιόμενο ωράριο.

Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι ο λόγος για τον οποίο η ισχύς των μέτρων δεν γίνεται νωρίτερα είναι επειδή αφενός προς το παρόν δεν φαίνεται η αύξηση των κρουσμάτων να συνοδεύεται και με αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ, αφετέρου μία ενδεχόμενη λήψη μέτρων δύο τρεις ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά θα μετέφερε τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία στους χώρους των σπιτιών.

Οπως τόνισε, προς το παρόν τρία στα τέσσερα κρούσματα αφορούν άτομα ηλικίας 18 έως 59 ετών, το 20% άτομα κάτω των 18 ετών και μόλις το 6% σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, όπου σε μεγάλο ποσοστό (περίπου 90%) είναι εμβολιασμένοι. Στο πλαίσιο αυτό έκανε έκκληση προς όλους και ειδικά στους νέους να τηρούν τα μέτρα προστασίας όταν βγουν να διασκεδάσουν και εάν έχουν την παραμικρή υπόνοια ότι έχουν εκτεθεί στον ιό να ελεγχθούν και να αποφύγουν τις επαφές με συγγενείς τους όταν αυτοί είναι άνω των 60 ετών και κυρίως εάν είναι ανεμβολίαστοι.

Πηγή