Νέα μέτρα: Συσκέψεις σήμερα για αλλαγές σε διασκέδαση, εστίαση, γήπεδα, τηλεργασία

Toυ Γιάννη Καντέλη

Τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών που συνεδριάζει σήμερα περιμένουν στο Μαξίμου για να λάβουν αποφάσεις για νέα μέτρα.

Στην πρωινή σύσκεψη θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει μήνυμα για τον κίνδυνο από την μετάλλαξη Όμικρον και την ανάγκη τήρησης των μέτρων κατά την συνάντηση που θα έχει με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Γιατί σήμανε συναγερμός σε κυβέρνηση και ειδικούς
Τα κρούσματα σημειώνουν συνεχή άνοδο την τελευταία εβδομάδα, χωρίς να έχει μεταφερθεί προς το παρόν επιπλέον πίεση στα νοσοκομεία, ωστόσο αυτό είναι κάτι που ακολουθεί 10 με 15 ημέρες μετά την καταγραφή των κρουσμάτων. Η αναμενόμενη επικράτηση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, που συνεπάγεται μεγάλη μεταδοτικότητα και η χαλάρωση των εορτών, παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, προκαλούν ανησυχία και έχουν σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Αποφασίζονται τα νέα μέτρα -Εστίαση και νυχτερινή διασκέδαση στο επίκεντρο
Στο τραπέζι βρίσκονται μια σειρά από μέτρα και το κρίσιμο είναι αν θα ληφθούν άμεσα ή από τις 3 Ιανουαρίου, καθώς ο πυρήνας τους αφορά την εστίαση και την νυχτερινή διασκέδαση. Οι ειδικοί θα αξιολογήσουν όλα τα τελευταία δεδομένα και τα μαθηματικά μοντέλα για την εξέλιξη της πανδημίας και ύστερα θα υποβάλουν την πρόταση τους στην κυβέρνηση. Δεδομένο θεωρείται το ωράριο λειτουργίας σε εστίαση, μπαρ, καφέ με επικρατέστερη ώρα …λήξης τα μεσάνυχτα. Επίσης εξετάζεται η θέσπιση ορίου ατόμων ανά τετραγωνικό και η απαγόρευση ορθίων, ενώ ορισμένοι εισηγούνται την απαγόρευση της μουσικής, κάτι που στην ουσία θα ισοδυναμεί με λουκέτο για μπαρ και διασκέδαση.

Επανέρχεται η τηλεργασία -Τα δύο σενάρια για τα γήπεδα
Άμεση θα είναι η επαναφορά της τηλεργασίας στο 50% του προσωπικού όπου αυτό είναι εφικτό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μέτρο που θα συμβάλει και στην αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα γήπεδα. Εδώ υπάρχουν δύο προτάσεις, η πρώτη είναι να μειωθεί στο μισό ο επιτρεπόμενος αριθμός θεατών και η δεύτερη να απαγορευθεί εντελώς η παρουσία τους στους αγώνες.

Παραμένει εκτός κάδρου το lockdown και το κλείσιμο σχολείων
Από την πλευρά της κυβέρνησης εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός κάδρου ένα γενικό lockdown ή ακόμα και τοπικά σε περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο. Η ίδια γραμμή υπάρχει και για τα σχολεία καθώς δεν συζητά την καθυστέρηση έναρξης των μαθημάτων μετά τις γιορτές και επιθυμεί την κανονική επαναλειτουργία τους. Το μόνο μέτρο που υπάρχει στο τραπέζι με μεγάλες πιθανότητες να υλοποιηθεί είναι η απαγόρευση των σχολικών εκδρομών, ενώ και τα πρωτόκολλα λειτουργίας θα παραμείνουν ως έχουν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Πηγή