Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών: Ποιοι και πώς εξαιρούνται – Τα πρόστιμα και οι προθεσμίες

Τι ορίζει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Στην Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανεμβολίαστων ατόμων άνω των 60 ετών και την επιβολή προστίμου 100 ευρώ ανά μήνα για όσους δεν σπεύσουν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους έως την 16η Ιανουαρίου 2022.

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961.

Για τους πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν δρομολογήσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση μέχρι την 16η Ιανουαρίου 2022. Σε διαφορετική περίπτωση, θα τους επιβάλλεται σε μηνιαία βάση διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, το οποίο το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και θα κατευθύνεται σε ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των νοσοκομείων ως «αντίτιμο υγείας».

Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση ειδικά για τον μήνα Ιανουάριο το πρόστιμο καθορίζεται στα 50 ευρώ ενώ αν τα υπόχρεα πρόσωπα εμβολιαστούν εντός του πρώτου 15νθημέρου των επόμενων μηνών το πρόστιμο (μηνιαίο) θα μειώνεται κατά 50%.

 

Δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:

(α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και

(β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

 

Πηγή