Πολλαπλές κρατήσεις διακοπών: Μία νέα, ριψοκίνδυνη τάση

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνη και για την εμφάνιση νέων ταξιδιωτικών τάσεων οι οποίες σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα φαίνονταν τουλάχιστον παράλογες. Μία από τις τάσεις αυτές, η οποία παρατηρείται τον τελευταίο καιρό σε πολλές χώρες του κόσμου, είναι οι πολλαπλές κρατήσεις διακοπών.

Ειδικότερα, η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την κράτηση πολλαπλών ταξιδιών για την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή κάτι σαν «εφεδρικό» ταξίδι, σε περίπτωση που η αρχική επιλογή προορισμού δεν είναι πια δυνατή, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που μπορεί να προκύψουν ξαφνικά εξαιτίας του κορωνοϊού.

Παρόλο που τα διεθνή ταξίδια έχουν γίνει ευκολότερα, ειδικά για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, οι καταναλωτές υψηλών εισοδημάτων έχουν αρχίσει να δίνουν όλο και μεγαλύτερη ώθηση στην εν λόγω τάση, η οποία όμως αποτελεί και μεγάλο ρίσκο.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των πολλαπλών κρατήσεων;

Η κράτηση πολλαπλών ταξιδιών τις ίδιες ημερομηνίες, απαιτεί υψηλότερο επίπεδο οικονομικής σταθερότητας. Αυτή τη στιγμή που η τουριστική βιομηχανία προσπαθεί να ορθοποδήσει, το τελευταίο που χρειάζεται είναι να κατακλυστεί από αιτήματα επιστροφής χρημάτων που θα μπορούσαν κατ’ επέκταση να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα των επιστροφών.

Επιπλέον, η αύξηση των κρατήσεων μπορεί να οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων και των ξενοδοχείων, αφού οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι πιθανό να αυξήσουν τις τιμές τους, καθώς θα βλέπουν τα επίπεδα πληρότητας να αυξάνονται.

Τέλος, οι τουριστικές επιχειρήσεις ενδέχεται να αρχίσουν να χρεώνουν εκ των προτέρων ένα μη επιστρεπτέο τέλος κράτησης ή να καταργήσουν τις δωρεάν πολιτικές ακύρωσης, ώστε να μειώσουν τις ακυρώσεις των καταναλωτών.

 

Ποια είναι τα οφέλη των πολλαπλών κρατήσεων;

Η μόνη ίσως θετική παράμετρος των πολλαπλών κρατήσεων, είναι η αύξηση των πιθανοτήτων πραγματοποίησης ενός ταξιδιού τη στιγμή που το θέλει ο καταναλωτής. Ωστόσο, ο ταξιδιώτης θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι οι κρατήσεις του περιλαμβάνουν δωρεάν ακύρωση και μηδενική προκαταβολή.

 

Θα συνεχιστεί η τάση από το 2022 και μετά;

Σύμφωνα με βρετανούς ταξιδιωτικούς αναλυτές, παρόλο που η τάση αυτή μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται σε δημοτικότητα και τον επόμενο χρόνο, θα αρχίσει γρήγορα να αυξάνει το κόστος των διακοπών, επηρεάζοντας όλους τους καταναλωτές. Συνεπώς, το πιθανότερο είναι να αντιστραφεί σύντομα. Εναλλακτικά, οι ειδικοί προτείνουν στους καταναλωτές αντί των πολλαπλών κρατήσεων,  να κλείνουν τις διακοπές τους την τελευταία στιγμή, ούτως ώστε να είναι σίγουροι για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ενδέχεται να ισχύουν κατά τη δεδομένη περίοδο.

Τέλος, ένα ακόμη πλεονέκτημα της κράτησης της τελευταίας στιγμής είναι ότι συχνά μπορεί κανείς να βρει ευκαιρίες. Αν και το εύρος των επιλογών μειώνεται, η τιμή οποιασδήποτε εναπομένουσας διαθεσιμότητας θα είναι σίγουρα πολύ πιο ελκυστική.