Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση – Σούπερ μάρκετ και ιδιωτικές κλινικές «στο τραπέζι»

Συζήτηση και για την επιστροφή μάσκας σε όλους του χώρους

Σειρά νέων μέτρων φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση εν όψει την αύξησης που σημειώνουν τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες.

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, βασίζονται σε τρεις άξονες: την ενίσχυση του συστήματος υγείας, την επιβολή μέτρων για τους ανεμβολίαστους και τους αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

Σε ό,τι αφορά στον πρώτο άξονα, προβλέπεται η συνεργασία ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες θα παραχωρούν στο σύνολό τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ. Επίσης, οι ιδιωτικές κλινικές αναμένεται να παράσχουν αυτοτελείς δομές για ασθενείς Covid, καθώς και κλίνες για Covid αλλά και λοιπά περιστατικά.

Την ίδια ώρα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επιστράτευσης γιατρών, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Για τα σούπερ μάρκετ όπως έχει ήδη εξηγήσει και ο αναπληρωτής υπ. Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης το μέτρο που συζητείται είναι να αλλάξει η πυκνότητα των ατόμων, που βρίσκονται ταυτόχρονα στο χώρο.

«Επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης πριν από λίγες ημέρες.

Σκοπός αυτού του μέτρου είναι η αναλογία πελατών/τετραγωνικών μέτρων να προϋποθέτει περισσότερα μέτρα (από τα 2τμ που προβλέπονται σήμερα) για κάθε νέο πελάτη που θα μπαίνει στο κατάστημα.

Στους περιορισμούς της εισόδου συζητείται ακόμα και η επαναφορά της κάρτας για κάθε πελάτη που μπαίνει στο σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν ανάλογοι περιορισμοί και για την είσοδο στα μεγάλα, εμπορικά κέντρα.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα cklick away με παραλαβή προϊόντων στην είσοδο του καταστήματος για όσους δεν διαθέτουν τεστ.

Ένα ακόμα μέτρο που εξετάζεται είναι η επαναφορά του μέτρου της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους, όπως και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας στους χώρους διασκέδασης ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναφορά του μέτρου της απαγόρευσης όρθιων πελατών.

Στην ανάγκη εφαρμογής πιο σκληρών μέτρων δεν αποκλείεται και η συζήτηση για περιορισμένη πρόσβαση των ανεμβολίαστων στα εμπορικά καταστήματα, εκτός των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων.

Πηγή