Το τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη με μια συγκινητική συναυλία

Δελτίο τύπου:

Σε μία ξεχωριστή και συγκινητική συναυλία με τίτλο “Κράτησα τη Ζωή μου”, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ τίμησε την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2021, τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με μία καθηλωτική ερμηνεία της σολίστ Μαρίας Φαραντούρη, του δωδεκαμελούς μουσικού συνόλου προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων και της Χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Η απήχηση ήταν μεγάλη.

Στη συναυλία έβαλαν το δικό τους λιθαράκι τρεις άξιες Λευκαδίτισσες που αγαπούν και τιμούν τον τόπο τους η κάθε μία σε ρόλο ξεχωριστό: η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, η πρόεδρος και καθηγήτρια του τμήματος, η άξια και άοκνη Αναστασία Γεωργάκη, η κλαρινετίστα και νεοεισαχθείσα φοιτήτρια του τμήματος Χρυσούλα Γεωργάκη και η μεσόφωνος υποψήφια διδάκτορα Ιωάννα Βρακατσέλη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο, όπου αναφέρθηκε στην προσφορά και το σπουδαίο έργο “του Μεγάλου Έλληνα, του Παγκόσμιου Συνθέτη, του Αγωνιστή και Δημοκράτη, του πραγματικού Πολίτη, του Μίκη Θεοδωράκη“.

Μεταξύ άλλων, μνημόνευσε αποσπάσματα από την ομιλία του Μίκη Θεοδώρακη από την αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών το 1996, που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του ΕΚΠΑ:
“Στα 1943, πριν πενήντα τρία ολόκληρα χρόνια, έδινα μαζί με άλλους υποψήφιους, μέσα σ’ αυτή την ίδια αίθουσα, εξετάσεις, προκειμένου να εισαχθώ στη Νομική Σχολή. (…) Σ’ αυτή την αίθουσα, καθηγητές και υποψήφιοι φοιτητές είχαν γίνει φαντάσματα του εαυτού τους από την πείνα. Τα ρούχα τους ήταν φτηνά και η όψη τους χλομή. Όμως στα μάτια όλων υπήρχε μια φλόγα και στην έκφραση τους κυριαρχούσε μια ανεξήγητη μέθη. Μια βαθύτατη χαρά για τη ζωή. Όμως προπάντων ένας απέραντος έρωτας για την ελληνική ιδέα, την ελληνική γλώσσα, τους μύθους και τους στίχους απ’ την Αντιγόνη και τον Όμηρο έως τις Σουλιώτισσες και τον Κωστή Παλαμά. Φυσικά μου ήταν αδύνατο να φανταστώ τότε πως, υστέρα από μισό αιώνα, θα ήμουν το τιμώμενο πρόσωπο μέσα στην ίδια αίθουσα. (…)”

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Πρύτανης ευχαρίστησε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών για τη συγκεκριμένη συναυλία, καθώς και για την πρόταση της Αναγόρευσης ήδη από το 1996, και κατέληξε αποδίδοντας εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου ιδιαίτερες ευχαριστίες στη μεγάλη ερμηνεύτρια και σπουδαία Γυναίκα, τη Μαρία Φαραντούρη, για τη συμμετοχή της σήμερα στην απόδοση τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη. Η συμβολή της Μαρίας Φαραντούρη στη λάμψη, το δυναμισμό και την εμβέλεια πολλών έργων του Μίκη Θεοδωράκη είναι μέχρι σήμερα και θα παραμείνει καθοριστική. Για αυτήν τη συμβολή της, την τιμούμε σήμερα με το Μετάλλιο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς και του έργου της.

Χαιρετισμό απηύθυναν και ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης καθώς και η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια Αναστασία Γεωργάκη.

Η πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Καθηγήτρια Αναστασία Γεωργάκη, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, σημείωσε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

Ο συνθέτης και στοχαστής Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε και θα υπάρχει στις μνήμες μας ως ο Συνθέτης που ξεσηκώνει τα πλήθη, συντροφεύει και παράλληλα αφυπνίζει την εργάτρια και τον εργάτη, την φοιτήτρια και το φοιτητή με το τραγούδι του, ως ο Λυρικός Μελοποιός που σκορπίζει ρίγη συγκίνησης, ως ο Πολιτικός που εναντιώνεται με όπλο της μουσική του σε κάθε είδους αδικία, ως ο Ειρηνιστής που προάγει την αδελφοσύνη των λαών, ως  o Οραματιστής για μια αφοπλισμένη Ελλάδα κοιτίδα του πολιτισμού και της Ειρήνης[…] Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών που φέτος εορτάζει τα 30 χρόνια από την ίδρυση του, με πλήθος συνεδριών και συναυλιών της ΦΛΣ του ΕΚΠΑ, θα θέσει ως στόχο να  μεταλαμπαδεύσει το έργο του Μίκη στις επόμενες γενιές μέσα από την  συστηματική και αναλυτική προσέγγιση του άγνωστου στους περισσότερους Έλληνες συμφωνικού του έργου αλλά και να μελετήσει καθώς και να αναδείξει την αξία της μουσικής μέσω της κοινωνικοπολιτικής διάστασης των τραγουδιών του.

Ερμηνεύτηκαν τραγούδια που καλύπτουν χρονικά  μεγάλο εύρος του έργου του, από τους κύκλους «Επιφάνια», «Μικρές κυκλάδες, «Φαίδρα», «Λιποτάκτες», «Η Βεατρίκη στην οδό Μηδέν», «Λυρικά», «Romancero Gitano».

Η τελετή μεταδόθηκε διαδικτυακά και είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: www.youtube.com

Επίσημο δελτίο τύπου: hub.uoa.gr