Euromonitor: O τουρισμός θα ανακάμψει με αργούς ρυθμούς | πλήρως μέχρι το 2024 ή το 2026

Μέχρι το 2024 το νωρίτερο θα επανέλθουν οι ταξιδιωτικές δαπάνες στα προ της πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Euromonitor International, που παρουσιάζεται κάθε χρόνο στην έκθεση WTM του Λονδίνου. Η έρευνα μάλιστα προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη μπορεί να αργήσει ακόμη περισσότερο.

Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας της Euromonitor, Caroline Bremner, το 2020 υπήρξε παγκόσμια πτώση των ταξιδιωτικών δαπανών κατά 75%. Η ολική ανάκαμψη, τόνισε, θα έρθει μετά από μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Στο καλύτερο σενάριο οι ταξιδιωτικές δαπάνες θα ανακάμψουν στα προ της κρίσης επίπεδα έως το 2024, όμως, εάν υπάρξουν νέες παραλλαγές του ιού πιο ανθεκτικές στον εμβολιασμό η ανάκαμψη ενδέχεται να καθυστερήσει έως το 2026.

 

Ανεβαίνουν οι πωλήσεις μέσω του διαδικτύου

Τα στατιστικά στοιχεία του Euromonitor δείχνουν ότι οι διαδικτυακές ταξιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5% πέρυσι, με τις διαδικτυακές πωλήσεις να αντιστοιχούν στο 54% του συνόλου παγκοσμίως.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις (39%) από τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου δήλωσε ότι επενδύει στην εφαρμογή νέας τεχνολογίας ως μέσο για τις μελλοντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, με το 53% να εστιάζει σε πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Ειδικότερα στην Αμερική οι επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί από τα κινήματα Me Too και Black Lives Matter, με 7 στις 10 τουριστικές εταιρείες να εντάσσουν στις πολιτικές τους δράσεις κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.

 

Η δυναμική ανάπτυξης στην Ασία-Ειρηνικό

Η Ευρώπη ήταν μια από τις πρώτες περιοχές που ανέκαμψε από την πανδημία, βοηθούμενη από την κυκλοφορία του εμβολίου και το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, το οποίο επέτρεψε στους ανθρώπους να ξεκινήσουν ξανά τα ταξίδια, όπως ανέφερε η Caroline Bremner.

Ωστόσο, η περιοχή που έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης, λόγω της αύξησης των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης, είναι η Ασία-Ειρηνικός. Βραχυπρόθεσμα, όμως, αυτή η περιοχή δυσκολεύεται πραγματικά να ανοίξει ξανά. “Η έλλειψη παγκόσμιων προτύπων μέχρι στιγμής στην επανεκκίνηση του τουρισμού εμποδίζει την πρόοδο στην Ασία-Ειρηνικό”, τόνισε η επικεφαλής της έρευνας.

Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, στις αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος περιοχές, λιγότερο από το 4% των ανθρώπων έχουν εμβολιαστεί.

“Μόλις έχουμε μεγαλύτερη ροή εμβολίων σε όλο τον κόσμο και ένα παγκόσμιο πάσο, θα δούμε την κατάσταση να βελτιώνεται”, τόνισε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ασία-Ειρηνικός θα ανακτήσει τις απώλειες μέχρι το 2024.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής κινείται ελαφρώς πιο αργά προς την ανάκαμψη σε σχέση με άλλες περιοχές, εν μέρει λόγω της αύξησης των νέων παραλλαγών του Covid, αλλά και λόγω των εντάσεων σε τμήματα της περιοχής.

Ωστόσο, όπως είπε, η περιοχή αυτή «ενισχύει» την προσφορά διαδικτυακών ταξιδιωτικών προϊόντων της. Ήδη το 30-50% των ταξιδιών γίνονται μέσω online κρατήσεων και πάνω από το ένα τέταρτο μέσω κινητού τηλεφώνου.

Η επικεφαλής της έρευνας της Euromonitor επανέλαβε κατά την παρουσίαση ότι στην καλύτερη περίπτωση η πλήρης ανάκαμψη στον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδιών θα έρθει σε 5 χρόνια, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος η περίοδος αυτή να κρατήσει περισσότερα χρόνια.

Πηγή