Η επόμενη επανάσταση στο διαδίκτυο: Τι είναι το metaverse ή «μετασύμπαν»

Reuters/Μπροστά σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό έργο με τίτλο «Machine Halucinations – Space: Metaverse» του καλλιτέχνη Refik Anadol, η οποία θα μετατραπεί σε NFT και θα δημοπρατηθεί διαδικτυακά στο Sotheby’s, στο Digital Art Fair του Χονγκ Κονγκ.

Και πόσο κοντά είμαστε σε αυτόν τον κόσμο;

Η Facebook Inc, μετά τα πυρά των ρυθμιστικών αρχών και των νομοθετών για τις επιχειρηματικές της πρακτικές, σχεδιάζει να αλλάξει όνομα και να επικεντρωθεί περισσότερο στην έννοια του metaverse, σύμφωνα πηγές από το The Verge.

Η έννοια του metaverse γίνεται ταχύτατα μια λέξη – κλειδί στην τεχνολογία και τις επιχειρήσεις. Τι σημαίνει όμως;

Τι είναι το metaverse ή «μετασύμπαν»;

Το Metaverse είναι ένας ευρύς όρος. Γενικά αναφέρεται σε διαμοιρασμένα περιβάλλοντα εικονικών κόσμων στα οποία αποκτά κανείς πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου.

Ο όρος μπορεί να αναφέρεται σε ψηφιακούς χώρους που γίνονται περισσότερο «ζωντανοί» με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας (VR) ή της επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης τη λέξη metaverse για να περιγράψουν τους κόσμους των παιχνιδιών, στους οποίους οι χρήστες έχουν έναν χαρακτήρα που μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλους παίκτες.

Υπάρχει επίσης ένας συγκεκριμένος τύπος metaverse που χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain. Σε αυτά, οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν εικονική γη και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα.

Πολλά βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας τοποθετούνται σε πλήρη «μετασύμπαντα» – εναλλακτικούς ψηφιακούς κόσμους που δεν ξεχωρίζουν από τον πραγματικό φυσικό κόσμο. Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας στην πραγματικοτητα. Επί του παρόντος, οι περισσότεροι εικονικοί κόσμοι μοιάζουν περισσότερο με το εσωτερικό ενός βιντεοπαιχνιδιού παρά με την πραγματική ζωή.

Γιατί ο όρος απογειώνεται ξαφνικά;

Οι λάτρεις του metaverse το βλέπουν ως το επόμενο στάδιο στην ανάπτυξη του διαδικτύου.

Προς το παρόν, οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους διαδικτυακά σε ιστότοπους όπως πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ή σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Στο metaverse θα υπάρχουν διαδικτυακοί χώροι στους οποίους οι αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων θα είναι πολυδιάστατες και οι χρήστες θα μπορούν να «βυθίζονται» στο ψηφιακό περιεχόμενο αντί απλά να το παρακολουθούν σαν θεατές.

Το ενδιαφέρον που συνεχώς αυξάνεται για το metaverse μπορεί να είναι ένα αποτέλεσμα της πανδημίας της COVID-19. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να εργάζονται και να πηγαίνουν στο σχολείο εξ αποστάσεως, έχει αυξηθεί η ζήτηση για τρόπους που θα κάνουν τη διαδικτυακή αλληλεπίδραση πιο ζωντανή.

Ποιους αφορά

Η ιδέα του metaverse προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές και εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο επόμενο μεγάλο εγχείρημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχει δηλώσει ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει να μεταβεί από μια εταιρεία κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης σε μια εταιρεία metaverse τα επόμενα πέντε περίπου χρόνια.

Ο όρος είναι δημοφιλής στη Silicon Valley, με τη Microsoft να έχει επίσης αναφερθεί στη σύγκλιση του ψηφιακού και φυσικού κόσμου.

Το δημοφιλές παιδικό παιχνίδι Roblox, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο, περιγράφεται σαν μια εταιρεία metaverse. Το Fortnite της Epic Games θεωρείται επίσης μέρος του metaverse.

Οι μουσικοί μπορούν να κάνουν εικονικές συναυλίες σε αυτές τις πλατφόρμες. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την τραγουδίστρια Ariana Grande να εμφανίζεται ουσιαστικά στο Fortnite, αναφέρει η Epic Games.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες μόδας στον κόσμο έχουν πειραματιστεί επίσης με την κατασκευή εικονικών ρούχων, για τα αβατάρ των ανθρώπων που αλληλεπιδρούν σε metaverse περιβάλλοντα.

Πηγή