Τουρισμός: Στις 8 Νοεμβρίου «ανοίγουν» οι ΗΠΑ στους εμβολιασμένους Ευρωπαίους

Γράφει η Χριστίνα Λαΐνοπούλου 

Ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Kevin Munoz, επιβεβαίωσε επισήμως την ημερομηνία κατά την οποία οι ΗΠΑ ανοίγουν τα σύνορά τους στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από 26 χώρες Σένγκεν, την Ιρλανδία και το Ην. Βασίλειο, μεταξύ άλλων.

Σε δημοσίευσή του στο Twitter, ο κ. Munoz επιβεβαίωσε ότι οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη θα μπορούν να εισέλθουν σε εδάφη των ΗΠΑ από τις 8 Νοεμβρίου του 2021, από αέρος και εδάφους.

«Η νέα ταξιδιωτική πολιτική των ΗΠΑ που απαιτεί τον εμβολιασμό των διεθνών ταξιδιωτών στη χώρα θα ξεκινήσει στις 8 Νοεμβρίου. Η ανακοίνωση αυτή και η ημερομηνία ισχύει τόσο για τα αεροπορικά όσο και τα επίγεια ταξίδια. Η πολιτική έχει γνώμονα τη δημόσια υγεία με αυστηρότητα και συνέπεια», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου.

Η πληροφόρηση σχετικά με την ημερομηνία ισχύος του νέου μέτρου δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Reuters, το οποίο επικαλέστηκε τμήμα μηνύματος πηγής από το Λευκό Οίκο σχετικά με την αφαίρεση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης, αναφέροντας ότι η απαγόρευση να αρθεί για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες στις 8 Νοεμβρίου.

Το μήνυμα αυτό, ωστόσο, δεν περιλάμβανε διευκρινίσεις σχετικά με το πώς θα αποδεικνύεται ο εμβολιασμός αλλά και άλλες λεπτομέρειες, παρότι ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες αυτές θα δημοσιοποιηθούν εγκαίρως πριν τις 8 Νοεμβρίου.

Η άρση της απαγόρευσης εισόδου των ΗΠΑ για εμβολιασμένους ταξιδιώτες είχε ανακοινωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, όμως έκτοτε και μέχρι χθες οι αρχές δεν είχαν δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η ασάφεια αυτή προκάλεσε την οργή πολλών ταξιδιωτών οι οποίοι ανυπομονούσαν να επισκεφθούν αγαπημένα τους πρόσωπα στις ΗΠΑ.

Η ένωση Αερομεταφορέων της Αμερικής (A4A) εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση αυτή, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι το πλήρες άνοιγμα των διεθνών συνόρων είναι κρίσιμης σημασίας για την αναζωογόνηση των οικονομιών σε όλο τον κόσμο, καθώς και για την ευημερία των κοινωνιών και τη στήριξη εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και σε ολο τον κόσμο.

Η ανακοίνωση της A4A κάνει λόγο για αύξηση των πωλήσεων αεροπορικών εισιτηρίων για διεθνή ταξίδια τις τελευταίες εβδομάδες, δηλώνοντας τη δέσμευση του φορέα να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ στην εφαρμογή του νεόυ συστήματος από τις 8 Νοεμβρίου με τρόπο ώστε να «δίνεται προτεραιότητα στην ευξημερία όλων των ταξιδιωτών».