Σε εφαρμογή η χειμερινή ώρα από 31ης Οκτωβρίου

Κανονικά θα γίνει και φέτος η αλλαγή της ώρας, από θερινή σε χειμερινή

Κανονικά θα γίνει και φέτος η αλλαγή της ώρας, από θερινή σε χειμερινή. Οπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, «την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της E.E. 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 4 πμ. σε 3 πμ.».

Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση της θερινής/χειμερινής ώρας ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2019 από το Ευρωκοινοβούλιο. Η απόφαση έπρεπε κατόπιν να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που όμως ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει εκτίμηση των επιπτώσεων από την κατάργηση του μέτρου. Η Επιτροπή με τη σειρά της υποστήριξε ότι πρέπει να προηγηθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έτσι η υπόθεση «κόλλησε»εκεί.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, οι χώρες μπορούν να επιλέξουν εάν επιθυμούν να διατηρήσουν τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα –ωστόσο, οι επικριτές της απόφασης κατάργησης υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη χωρίζεται ήδη σε τρεις «ζώνες» time zones) και ο πολλαπλασιασμός των διαφορών στην ώρα με βάση μια πολιτική απόφαση και όχι την επιστημονική σταθερά, θα δημιουργήσει χάος. Πάντως, χώρες γειτονικές στην Ε.Ε., όπως η Τουρκία και η Ρωσία, έχουν ήδη καταργήσει την αλλαγή ώρας.

Πηγή