Γερμανικός Τύπος: Όλοι θέλουν…Ελλάδα

Στο τουριστικό θαύμα της Ελλάδας, που παρατείνεται μέχρι τον Νοέμβριο, αναφέρεται ο γερμανικός Tύπος. Διαβάστε σχετικά δημοσιεύματα, που επέλεξε η DW…

«Η Κρήτη και τα άλλα νησιά αντιστέκονται στην πανδημία» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος για τον ελληνικό τουρισμό στην εφημερίδα Berliner Morgenpost. Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «λόγω κορωνοϊού οι Έλληνες είχαν φοβηθεί τα χειρότερα για την τουριστική σεζόν. Όμως ο αριθμός των κρατήσεων έχει ξεπεράσει ακόμη και τα επίπεδα προ κρίσης». Με βάση στοιχεία για τις κρατήσεις του φθινοπώρου στην Ελλάδα το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η χώρα βιώνει ένα τουριστικό θαύμα, το οποίο κανείς δεν θεωρούσε εφικτό. Ήδη για τον Σεπτέμβριο οι Έλληνες ξενοδόχοι καταγράφουν μία ικανοποιητική πληρότητα 63% κατά μέσο όρο, ενώ για τον Οκτώβριο οι κρατήσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Τουρ-οπερέιτορ και αεροπορικές εταιρείες επεκτείνουν τώρα και για τον Νοέμβριο τις προσφορές τους για την Ελλάδα, οι οποίες κανονικά θα ολοκληρώνονταν στα τέλη του μήνα».

Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας σημειώνει επίσης ότι «ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το ποσοστό των διασυνοριακών πτήσεων στην Ευρώπη δεν ξεπέρασε το 40% του επιπέδου του 2019, στις πτήσεις για την Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 86%. Τον Αύγουστο μάλιστα δημοφιλείς προορισμοί όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη κατέγραψαν περισσότερους επισκέπτες από το 2019, το οποίο μέχρι στιγμής θεωρείται έτος-ρεκόρ». Συνοπτικά, ο αρθρογράφος συμπεραίνει ότι «ο ελληνικός τουριστικός κλάδος αφήνει πίσω του την κρίση της πανδημίας».

Μέχρι Νοέμβριο και στη …Γερμανία το καλοκαίρι

Φαίνεται πάντως ότι οι Γερμανοί, μετά από ένα βροχερό καλοκαίρι αβεβαιότητας λόγω κορωνοϊού, αισθάνονται την ανάγκη να ταξιδέψουν στις φθινοπωρινές διακοπές τους, που αρχίζουν αυτές τις μέρες. Αυτό ισχύει και για τους προορισμούς εντός Γερμανίας, όπως σημειώνει η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο: «Συνωστισμός στις διακοπές του φθινοπώρου». Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας και στα νησιά της ανατολικής Φρυσίας οι υπεύθυνοι του τουρισμού, οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες δωματίων καλωσορίζουν την παράταση μίας τουριστικής σεζόν, η οποία μπορεί να ξεκίνησε αργά μετά το λόκνταουν της πανδημίας, αλλά είχε καλή εξέλιξη από πλευράς κρατήσεων. Όπως λέει ο Σόνια Γιάνσεν από το τοπικό γραφείο τουριστικού μάρκετινγκ, οι παραθαλάσσιοι προορισμοί έχουν εξαιρετικά ποσοστά πληρότητας. Στην περίοδο των φθινοπρωινών διακοπών, επισημαίνει, μιλάμε για μία πληρότητα 90%. Το ίδιο συμβαίνει και στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας».

Η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρεται επίσης στη νήσο Νόρντενεϊ, δημοφιλή προορισμό στη Βόρεια Θάλασσα, παρατηρώντας ότι «πολλοί ταξιδιώτες αισθάνονται όπως φαίνεται την ανάγκη να αναπληρώσουν τις χαμένες διακοπές τους και επιλέγουν μία πιο ήσυχη περίοδο για να επισκφεθούν το νησί». Ακόμη και στο μικρότερο νησί Βάνγκερογκε, αναφέρει ο αρθρογράφος, «με την έναρξη των φθινοπωρινών διακοπών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τα ποσοστά πληρότητας πλησιάζουν το 90%», ενώ «πληθαίνουν οι κρατήσεις ακόμη και για την περίοδο μετά τις διακοπές, ως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο».

Πηγή