Π.Ε. Λευκάδας: Εγκρίθηκε η Προγραμματική για την Ασπρολιά ΠΟΠ-ΠΓΕ

Δελτίο Τύπου

Ανδρέας Κτενάς: «Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε την Ασπρολιά, ένα σημαντικό θησαυρό της Λευκαδίτικης γης»

Πράσινο φως στην Προγραμματική Σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την πιστοποίηση ΠΟΠ-ΠΓΕ του ελαιόλαδου Ασπρολιάς Λευκάδας

Ανοίγει ο δρόμος για την προστασία του ελαιόλαδου από την Ασπρολιά Λευκάδας μέσω των διεθνών ετικετών ποιότητας «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)» και «Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ)», μετά τη χθεσινή (23/9/2021) ομόφωνη έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της ΠΙΝ της Προγραμματικής Σύμβασης «Εκπόνηση μελέτης και σύνταξη φακέλου με αίτημα χαρακτηρισμού ΠΟΠ ή ΠΓΕ του ελαιόλαδου που προέρχεται από την έκθλιψη της ποικιλίας “Ασπρολιά Λευκάδας”» μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Ανάμεσα στα πολλά που κάνουν ‘ξεχωριστό’ τον τόπο μας είναι και η μοναδική ‘Ασπρολιά Λευκάδας’ και το λάδι που βγαίνει από αυτή.

Με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ξεκινάμε τις απαραίτητες μελέτες και διαδικασίες, σε Ελλάδα και ΕΕ, ώστε να προστατεύσουμε τον προϊόν μας, να κατοχυρώσουμε τους αρρήκτους δεσμούς του με τον τόπο μας, να αναγνωρίσουμε την υψηλή διατροφική του αξία και να θωρακίσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που συνεχίζουν να καλλιεργούν την Ασπρολιά και να παράγουν το εξαιρετικό αυτό ελαιόλαδο, ακολουθώντας μια παράδοση αιώνων.

Οι ετικέτες ΠΟΠ και ΠΓΕ, οι οποίες είναι ρυθμισμένες από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για την ταυτοποίηση του ελαιόλαδου Ασπρολιάς με τη Λευκάδα και το πιο έγκυρο διαπιστευτήριο της ποιότητάς του για τις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Ως Π.Ε. Λευκάδας δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση της ποιότητας, της ταυτότητας και της ανταγωνιστικής θέσης όλων των τοπικών μας προϊόντων. Για το λόγο αυτό θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Σωτήρη Κουρή, με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με φορείς του πρωτογενή τομέα, με πανεπιστήμια και με ερευνητικά ιδρύματα, συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση της επιχειρηματικότητας στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς.

O συνολικός προϋπολογισμός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι 30.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) και η χρηματοδότησή του προέρχεται από τις πιστώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) της Π.Ε. Λευκάδας.