«ΦύτεψεΤο»: Εφαρμογή κάνει παιχνίδι την αναδάσωση

Από τον Νίκο Ευσταθίου

Διαδοχικές περιβαλλοντικές εικόνες εναλλάσσονται στην οθόνη του κινητού, ενώ ο χρήστης καλείται να θυμηθεί μια σειρά από οικολογικούς όρους και να τους σχηματίσει με τα διαθέσιμα γράμματα. Με το τέλος κάθε επιπέδου, πόντοι συσσωρεύονται στο πάνω δεξιά κομμάτι της οθόνης και οι λέξεις γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες. Με την ολοκλήρωση και της τελευταίας πίστας, όμως, ξεκλειδώνεται η αναπάντεχη ανταμοιβή: ο χρήστης έχει συνεισφέρει, χωρίς κάποιο προσωπικό κόστος, απλώς και μόνο με την κατανάλωση διαφημιστικού περιεχομένου ανάμεσα στα επίπεδα, στη συγκέντρωση χρημάτων για να φυτευτούν νέα δέντρα στις πυρόπληκτες περιοχές της Ελλάδας.

Πρόκειται για τη νέα εφαρμογή «ΦύτεψεΤο» με δημιουργό τον 24χρονο Χρήστο Αποστόλου από τη Λάρισα, τελειόφοιτο της Σχολής Γεωπονικής Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στόχος του είναι να «φυτέψει» στα μυαλά όλων των ενδιαφερόμενων χρηστών μερικές βασικές έννοιες που έχουν σχέση με το περιβάλλον και ταυτόχρονα, με την περάτωση του παιχνιδιού, να συγκεντρώνεται ένα ποσό το οποίο θα κατατίθεται σε έναν οργανισμό αναδάσωσης.

«Οι τεράστιες εκτάσεις που κάηκαν από τις πυρκαγιές αποτέλεσαν το έναυσμα για να φτιάξω την εφαρμογή», εξηγεί στην «Κ» ο Χρήστος, ο οποίος βλέποντας τις εικόνες της καταστροφής άρχισε να αναζητάει έναν τρόπο που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει άμεσα τη συνδρομή του κόσμου από όλη την Ελλάδα. Επειτα από σκέψη, κατέληξε πως μια εφαρμογή σε μορφή παιχνιδιού ήταν ιδανική για τον σκοπό του. «Συνδύασα το πάθος μου για το περιβάλλον με τις αυτοδίδακτες γνώσεις που είχα στο κομμάτι της δημιουργίας εφαρμογών, με τις οποίες ασχολούμαι από παιδί. Το Ιντερνετ είναι, άλλωστε, μια παγκόσμια βιβλιοθήκη για αυτοδίδακτους», συμπληρώνει.

Για συνεργό στην προσπάθειά του ο Χρήστος επέλεξε τον οργανισμό We4All, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της αναδάσωσης, στην οποίο δωρίζεται το σύνολο του ποσού που συσσωρεύεται από το παιχνίδι. Ο οργανισμός έχει ήδη φυτέψει 45.000 νέα δέντρα σε πρωτοβουλίες του στο παρελθόν, ενώ οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν επίσης διατήρηση και πότισμα των δέντρων, καθαρισμούς ακτών και θαλάσσιου περιβάλλοντος και διοργάνωση σεμιναρίων με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθησία.

Η εφαρμογή του Χρήστου «ΦύτεψεΤο», διαθέσιμη μέσω του Google PlayStore, είναι μόλις μία από τις δεκάδες δημιουργικές πρωτοβουλίες που κινητοποιούνται για την ανάκαμψη των οικοσυστημάτων που καταστράφηκαν από τις φετινές πυρκαγιές – με κάθε πιθανό εργαλείο στην εργαλειοθήκη των πολιτών.

Πηγή