Π.Ε. Λευκάδας: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και Καύσωνας για σήμερα Τρίτη 10 Αυγούστου

Π.Ε. Λευκάδας: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και Καύσωνας για σήμερα Τρίτη 10 Αυγούστου 2021 – Παράταση των απαγορεύσεων μέχρι την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας προειδοποιεί ότι για σήμερα, Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021, στην επικράτεια της Π.Ε. Λευκάδας σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και το Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίες (ΕΜΥ), προβλέπονται:

  • Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3 / κίτρινος συναγερμός)
  • Υψηλές Θερμοκρασίες έως 38 και κατά τόπους έως 40 βαθμούς Κελσίου (Καύσωνας) και
  • Άνεμοι έως 5 μποφόρ

Συνιστάται οι πολίτες, και ιδίως στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπερνά ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κλπ.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας (θερμική εξάντληση, θερμοπληξία, κλπ.).

Λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, παρατείνεται έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021, ώρα 06:00 το πρωί, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) «Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών» (ΦΕΚ 138/Α’/05.08.2021), που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου 2021, σύμφωνα με την οποία ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ στο σύνολο της Επικράτειας και με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο:

  • Κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε περιοχές NATURA, δάση, εθνικούς δρυμούς, αισθητικά δάση και άλση εντός οικιστικών ιστών.
  • Κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως οξυγονοκόλληση, κάψιμο χόρτων, υπαίθριες ψησταριές, κλπ. (πρόστιμο 10.000 ευρώ),

Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο (η οποία διαρκεί από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου), ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε λόγο, καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και η καύση αγρών.

Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά να τηλεφωνήσουν ΑΜΕΣΩΣ

  • είτε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199
  • είτε στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Κατεβάστε/Δείτε από το Google Drive της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από:

Περισσότερες λεπτομέρειες και δελτία καιρού στην ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίες (ΕΜΥ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.hnms.gr/emy/el/

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.civilprotection.gr.