LEFKÓ: Μια διαφορετική ταινία για τη Λευκάδα

Η νέα καμπάνια του COPLA με την υπογραφή της Catalytica.

Λευκάδα, ένα ιερό νησί γεμάτο ιστορία, μύθους και τέχνη. Μια εκδοχή θέλει το όνομά της να οφείλεται στον Λεύκο, τον Ζακυνθινό σύντροφο του Οδυσσέα και μια άλλη να το χρωστάει στον Λευκάτα, το ακρωτήρι με τις απόκρημνες κορυφές. Το ακρωτήρι από όπου αυτοκτόνησε η ποιήτρια Σαπφώ για τον έρωτα.

«Νησί,

ἀβασίλευτη στὸ πέλαο δόξα,

ὦ ῥιζωμένο

στὸ πολύβοο διάστημα,

καὶ στοῦ Ὁμήρου τὸ στίχο

λουσμένο,

βυθισμένο στὸν ὕμνο!,»

 γράφει ο Λευκαδίτικης καταγωγής Άγγελος Σικελιανός και με αυτούς τους στίχους ξεκινά το LEFKÓ. Τη μικρού μήκους ταινία της φετινής καμπάνιας του COPLA υπογράφει και εμπνεύστηκε η Catalytica, με στόχο να φωτίσει μια πιο άγνωστη πλευρά του νησιού.

Ο μύθος της Σαπφούς είναι ο πρώτος που αναβιώνεται στην ταινία και το απόσπασμα αποτελεί αγαπημένο για τον ιδιοκτήτη του COPLA, Παναγιώτη Βλάχο. «Αν έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξω αγαπημένο σημείο, θα πήγαινα με τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα», προσθέτει και ο Νικόλας Μουστάκας της Catalytica. «Η απαγγελία του Σικελιανού και η γρήγορα εναλλαγή εικόνων μέχρι να πέσει ο τίτλος του LEFKÓ, συγκεντρώνει όλα όσα θέλαμε να κάνουμε. Αντιθέσεις, εικόνες, τέχνη, αλήθειες».

Το COPLA πήρε το όνομά του από την εναλλακτική λέξη για τα θαλασσόξυλα (κόπλα). Εδώ και 20 χρόνια βρίσκεται σε μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού και της Ελλάδας, το Κάθισμα και αποτελεί ένα από τα γνωστότερα beach bars της χώρας. Ο Παναγιώτης αποδίδει μεγάλο μέρος της διαχρονικής του επιτυχίας στην τοποθεσία, στην εξυπηρέτηση και την ξεχωριστή του αρχιτεκτονική, που είναι απόλυτα ενταγμένη στο φυσικό περιβάλλον και βραβεύτηκε στην 4η Biennale νέων αρχιτεκτόνων.

«Αισθανόμαστε πως αποτελούμε μέρος της εικόνας του νησιού», συνεχίζει. «Μίας εικόνας, όμως, που δεν έχει αποτυπωθεί ως τώρα. Η Λευκάδα φιγουράρει σε πρωτοσέλιδα, σε τουριστικούς οδηγούς και online, ως ο προορισμός με τις βραβευμένες παραλίες. Όμως για εμάς είναι κάτι πολύ παραπάνω. Και αυτό το παραπάνω είναι που προσπαθήσαμε να αποδώσουμε με το βίντεο και πιστεύουμε πως το καταφέραμε. Το LEFKÓ απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να δουν τη Λευκάδα από ένα πιο ήρεμο πρίσμα. Στόχος μας είναι να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τόσο του Έλληνα, όσο και του ξένου επισκέπτη. Θέλουμε να μας ρωτήσουν για το ακρωτήρι όταν επισκεφθούν το COPLA, για τους καταρράκτες, για τα kite spots. Απευθύνεται ίσως και στους υπόλοιπους επαγγελματίες, σαν ένα κάλεσμα για να δώσουμε μία άλλη προοπτική στον τουρισμό της Λευκάδας».

Σε αυτό το παράξενο καλοκαίρι που βιώνουμε, το COPLA έχει ανταποκριθεί με έργα. Το beach bar έχει προσαρμοστεί πλήρως στα μέτρα για τον COVID-19 και έχει επενδύσει στην εμπειρία των επισκεπτών του. Μιλώντας για την από εδώ και πέρα πορεία, ο Παναγιώτης αναφέρει: «Τα προηγούμενα σχέδιά μας φαντάζουν μικρά πλέον σε σχέση με αυτά που είδαμε πως μπορούμε να καταφέρουμε. Το μέλλον μάς βρίσκει έτοιμους να επενδύσουμε σε ακόμα περισσότερες ιδέες για το COPLA, αλλά και τη Λευκάδα. Η συνεργασία με την Catalytica και η παραγωγή του LEFKÓ άνοιξε ακόμα περισσότερο τους ορίζοντές μας».

«Από την πρώτη μας συνάντηση με τον κο Βλάχο ήταν σαφές πως η στρατηγική που θα ακολουθούσαμε δε θα είχε καμία σχέση με ό,τι είχε γίνει ως τώρα για το COPLA αλλά και για το νησί», θυμάται ο Νικόλας.

«Θέλαμε να δώσουμε μια τελείως νέα προοπτική υψηλής αισθητικής στην ταινία και κατ’ επέκταση στο νησί. Το καλύτερο κομμάτι της συνεργασίας, ήταν πως είχαμε να κάνουμε με ανοιχτόμυαλους και δεκτικούς ανθρώπους. Η εμπιστοσύνη και το ρίσκο είναι δύο δύσκολα πράγματα στη δουλειά μας και είμαστε πολύ τυχεροί που οι άνθρωποι του COPLA είχαν τη διάθεση και για τα δύο.

Κινηθήκαμε γύρω από το concept των μικρών ιστοριών του χθες και πώς αυτές έρχονται μέχρι το σήμερα, φλερτάροντας με τις αντιφάσεις, γιατί είδαμε ότι εκεί βρίσκεται και η αλήθεια του νησιού. Κάθε μήνυμα της ταινίας γεννήθηκε από αυτές τις ιστορίες. Απ’ την ιστορία αυτοκτονίας της Σαπφούς από έρωτα στον Λευκάτα, από τη μαγική φύση και τα χρώματα της Λευκάδας, από τις ιστορίες αγώνων, από τους ντόπιους που γνωρίζουν να διαβάζουν τους ανέμους και τους νέους που το μετέφρασαν αυτό σε kitesurfing, καθώς και από τους μεγάλους ποιητές Σικελιανό και Βαλαωρίτη που κατάγονται από τη Λευκάδα. Και όλα αυτά σαν ένα αρκτικόλεξο της λέξης “LEFKÓ”».

 

Με το shooting να έχει γίνει εξ ολοκλήρου πριν λήξει η τελευταία καραντίνα, τα γυρίσματα της ταινίας (που ήταν κυρίως εξωτερικά) ήταν ομαλά παρά τις δυσκολίες. Ο Νικόλας το αποδίδει στην άψογη επικοινωνία όσων εντάχθηκαν στο συνεργείο της παραγωγής και στην καλή διάθεση των ανθρώπων της Λευκάδας. Τα μέρη που επιλέχθηκαν «είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που θα περίμενε κανείς ακούγοντας το όνομα του COPLA», τονίζει.

«Μέρη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το DNA του νησιού αλλά παράλληλα δεν έχουν προβληθεί όσο άλλα μέρη στη Λευκάδα. Το λευκό είναι το χρώμα που προκύπτει αν συνδυάσεις όλα τα χρώματα, οπότε κι εμείς θέλαμε να συγκεντρώσουμε όλα τα χρώματα της Λευκάδας, ακόμα και τα πιο άγνωστα, και να την παρουσιάσουμε στην αγνή μορφή της στον κόσμο».

Από τις στιγμές των γυρισμάτων ο Νικόλας μοιράζεται την παρακάτω:

«Ήταν μια συγκεκριμένη στιγμή, όταν μεταξύ γυρισμάτων, καθίσαμε για ένα διάλειμμα και ο Θοδωρής Τζάρτος (Σκηνοθέτης) και ο Αλέξανδρος Οικονομίδης (Διευθυντής Φωτογραφίας) ήρθανε ενθουσιασμένοι να μου δείξουν το πλάνο από το ακρωτήρι που μόλις είχαμε τραβήξει. Κοιταχτήκαμε και δεν είπαμε τίποτα. Απλά συνεχίσαμε με μεγαλύτερο χαμόγελο και αυτοπεποίθηση πως είχαμε κάτι πολύ δυνατό στα χέρια μας».

Στέκεται επίσης και σε κάποιες από τις αντιδράσεις που προκάλεσε το «LEFKÓ». «Κρατάω ένα μήνυμα που έλαβα στο κινητό μου, έλεγε πως μια κοπέλα δάκρυσε βλέποντάς το. Και ένα ακόμη που έγραφε “το είδα και ηρέμησε το είναι μου”. Υπήρξαν και κάποιες αντιδράσεις απόλυτης σιωπής, που επανήλθαν μετά από 4-5 προβολές και μου έσφιξαν το χέρι. Αν το LEFKÓ αποτελέσει αφορμή για περισσότερο κόσμο να επισκεφθεί τη Λευκάδα και κατ’ επέκταση το COPLA, για εμάς θα είναι μια μεγάλη νίκη. Θέλουμε να δούμε τον τουρισμό να αλλάζει προς το καλύτερο. Αν είμαστε ένα μικρό λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση, τότε απλά παίρνουμε θάρρος για τα επόμενα».

Info: https://copla.gr/

Πηγή