Π.Ε. Λευκάδας: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και Καύσωνας για σήμερα Δευτέρα 2 Αυγούστου

Δελτίο Τύπου

Π.Ε. Λευκάδας: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και Καύσωνας για σήμερα Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 – Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας προειδοποιεί ότι για σήμερα, Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021, στην επικράτεια της Π.Ε. Λευκάδας σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και το Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίες (ΕΜΥ), προβλέπονται:

  • Πολύ ψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4 / πορτοκαλί συναγερμός)
  • Υψηλές Θερμοκρασίες έως 40-41 βαθμούς Κελσίου (Καύσωνας) και
  • Άνεμοι έως 5 μποφόρ

Παρόμοιες συνθήκες αναμένονται και αύριο Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021.

Η Π.Ε. Λευκάδας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας και έχει προχωρήσει ήδη σε ενεργοποίηση του μηχανισμού της για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων.

Συνιστάται οι πολίτες, και ιδίως στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπερνά ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κλπ.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας (θερμική εξάντληση, θερμοπληξία, κλπ.).

Επίσης συνιστάται οι πολίτες να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια (για παράδειγμα ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κλπ.), καθώς οι ψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την πρόκληση και την επέκταση πυρκαγιών.

Ιδιαίτερα προσοχή συνιστάται προς τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, κλπ. για την αποφυγή εργασιών στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά (κάψιμο χόρτων, κάπνισμα μελισσών, κλπ.).

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο (η οποία διαρκεί από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου), ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε λόγο, καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και η καύση αγρών.

Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά να τηλεφωνήσουν ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Κατεβάστε/Δείτε από το Google Drive της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από:

Περισσότερες λεπτομέρειες και δελτία καιρού στην ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίες (ΕΜΥ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.hnms.gr/emy/el/

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.civilprotection.gr.