Έκθεση νομισμάτων στη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας

Τετάρτη 4 Aυγούστου
Αίθουσα συνεδρίων Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας

Η ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους μέσα από τα νομίσματα Πρόκειται για την αξιοποίηση της πρόσφατα αποκτηθείσας συλλογής νομισμάτων από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκαδίων με δωρεά του κου Ανδρέα Λάζαρη. Η πλήρης και άρτια ολοκληρωμένη συλλογή ελληνικών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από την εποχή του Καποδίστρια έως σήμερα, αριθμεί πάνω από 750 τεμάχια, πολλά μάλιστα εξαιρετικά σπάνια. Ο συλλέκτης έχει φροντίσει ώστε όλα τα νομίσματα και χαρτονομίσματα να είναι διπλά για να μπορούν να εκτεθούν και από τις δύο όψεις τους.

Το Πνευματικό Κέντρο σχεδιάζει για φέτος έκθεση με θέμα “Η σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους μέσα από τα νομίσματα” στα πλαίσια των εορτασμών του 1821 σε μόνιμο χώρο στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Η έκθεση σκοπό έχει να γνωρίσει στο κοινό την νεώτερη ιστορία της Ελλάδας, κάνοντας ένα ταξίδι στα νομίσματα και χαρτονομίσματα που εκδόθηκαν από την σύσταση του νέου ελληνικού κράτους έως σήμερα, καλύπτοντας μια χρονική ενότητα σχεδόν 200 ετών. Μάλιστα θα υπάρχει επιμέλεια και σχόλια για τα σπουδαιότερα νομίσματα που συνδέονται με κομβικές ιστορικές στιγμές της χώρας μας. Θα εκπονηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά και συλλόγους και σωματεία της Λευκάδας. Επιπλέον θα υπάρχει δυνατότητα και ψηφιακής περιήγησης στην έκθεση αλλά και ψηφιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του “Ελλάδα 2021”.

Η σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους μέσα από τα νομίσματα

Το Πνευματικό Κέντρο θα εγκαινιάσει τη μόνιμη έκθεση της συλλογής νομισμάτων, με θέμα “Η σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους μέσα από τα νομίσματα”, την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021 στις 20.30., σε αίθουσα του. Η έκθεση σκοπό έχει να γνωρίσει στο κοινό την νεώτερη ιστορία της Ελλάδας, κάνοντας ένα ταξίδι στα νομίσματα και χαρτονομίσματα που εκδόθηκαν από την σύσταση του νέου ελληνικού κράτους έως σήμερα,  καλύπτοντας μια χρονική ενότητα σχεδόν 200 ετών. Μάλιστα υπάρχει επιμέλεια και σχόλια για τα σπουδαιότερα νομίσματα που συνδέονται με κομβικές ιστορικές στιγμές της χώρας μας.

Πρόκειται για την αξιοποίηση της πρόσφατα αποκτηθείσας συλλογής νομισμάτων από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκαδίων με δωρεά του κου Ανδρέα Λάζαρη. Η πλήρης και άρτια ολοκληρωμένη συλλογή ελληνικών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από την εποχή του Καποδίστρια  έως σήμερα, αριθμεί πάνω από 750 τεμάχια, πολλά μάλιστα εξαιρετικά σπάνια.  Η επιμονή και η επιμέλεια για την ολοκλήρωση της συλλογής, που στοίχισε  πάνω από 50 χρόνια προσπάθειας και κόπου στον συλλέκτη, μπορούν να συνάδουν μόνο με τη σεμνότητα και το ήθος του, τη γενναιοδωρία και την ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς.

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι να εκπονηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, αλλά και η δυνατότητα  ψηφιακής περιήγησης στην έκθεση  και ψηφιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

Η Αντιπρόεδρος
Χαρά Σαΐτη

*Ο κος Λάζαρης έχει και παλαιότερα αποδείξει την αγάπη  για τον τόπο του με την γενναιόδωρη προσφορά της μοναδικής συλλογής του που αφορά στα παλαιά επαγγέλματα της Λευκάδας και φιλοξενείται στο Λαογραφικό Μουσείο Καβάλου για την οποία έχει βραβευθεί από το Λαογραφικό Τμήμα της Ακαδημίας Αθηνών.