Το Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων γίνεται ενός έτους

Το Δίκτυο γιορτάζει την συμπλήρωση ενός χρόνου από την πρώτη συνάντηση των μελών του.

Κέρκυρα. Σαν σήμερα το 2020, στο πλαίσιο μιας ανοιχτής συζήτησης μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα: «Μικροί πολιτιστικοί θησαυροί του Ιονίου και η κρίση της πανδημίας» που διοργανώθηκε από τις Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου, δόθηκε η δυνατότητα στους εκπροσώπους μουσειακών και πολιτιστικών φορέων από Ζάκυνθο, Ιθάκη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Λευκάδα να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Σαν απόρροια των προβληματισμών που εκφράστηκαν προέκυψε ότι η προοπτική βιωσιμότητας των φορέων εξασφαλίζεται μέσα από συνέργειες, ως δυναμικός τρόπος αντιμετώπισης των ζητημάτων που τους απασχολούν. Με αφορμή αυτό το γεγονός, αποφασίστηκε η δημιουργία του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων, το οποίο σήμερα απαρτίζεται από τους εξής μουσειακούς φορείς:

Ζάκυνθος:
-Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου – Σύλλογος Φίλων Ξενοπούλειου Βιβλιοθήκης
-Ιστορική Οικεία Ούγου Φώσκολου
-Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων

Ιθάκη:
-Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης

Κέρκυρα:
-Εθνική Πινακοθήκη – παράρτημα Κέρκυρας
-Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Κέρκυρας
-Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου

Κεφαλονιά:
-Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου- Ιακωβάτειος
-Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο
-Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράτων

Λευκάδα:
-Μουσείο Άγγελου Σικελιανού,
-Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο Καβάλου
-Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας

Έναν χρόνο μετά και αφού έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες δημιουργίας οργανωτικής και λειτουργικής υποδομής, επιβεβαιώνεται αναμφισβήτητα η κοινή διαπίστωση που είχε διατυπωθεί σαν σήμερα το 2020, πως η δικτύωση των «μικρών» φορέων είναι παραπάνω από σημαντική για την εξέλιξη και τη βιωσιμότητά τους. Η χαρά και η ευγνωμοσύνη προς όλους όσους στηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά σε αυτό το εγχείρημα μας είναι μεγάλη.

Πηγή